Hej!

Vi funderar på att köpa en tomt på runt 6000m^2, men när vi ringde VA sa det att påkoppling av vatten är beroende på storleken på marken och då skulle det kosta oss runt 200 000kr fastän vattenledningen går alledess under marken. Vi kunde inte annat än fundera på om det går lösa på något annat sätt, att man styckar av marken så att huset får en egen liten plätt på runt 500m^2 eller så och att man betalar bara på den markytan. Men vi vet inte vad det skulle kunna få för konsekvenser på annat håll, vid t.ex. byggnad av garage, och om det ens är möjligt.
 
Hemmakatten
Jo, det kan kosta hiskeliga summor att bli ansluten. :( Samma sak i vår kommun som i er, man betalar för hur stor tomt man har. Vi skulle ha fått betala lite drygt 200´. Nu hade vi sån tur att det inte finns kommunalt vatten och avlopp i vårt område utan vi har egen borrad brunn (med utmärkt gott vatten :)) och eget avlopp (trekammarbrunn och infiltrationsbädd. Detta kostade mindre än hälften av vad anslutningen till kommunens nät skulle kostat. Dessutom slipper vi alla avgifter för vatten.

Är det inte möjligt för er att ha eget VA? Måste ni ansluta er till kommunens?

Att stycka av en tomt kan kanske vara möjligt. Du måste titta på vad detaljplanen säger om storlek mm. För att kunna stycka en tomt måste också den nya tomten kunna bilda egen fastighet, dvs. vara en tomt som går att bygga på. Att stycka kostar dock ganska mycket pengar, 25-50', och sedan står ni där med två tomter att betala fastighetsskatt för. Värdet på två tomter mindre tomter är högre än för en stor = högre fastighetsskatt.

Ivår kommun är det så att det finns en minimiavgift för anslutning till VA, den är 103', vilket alla måste betala oavsett storlek på tomt. Förmodligen har ni likadant vilket innebär att en avstyckning knappast är lönsam. Det enda som förbilligar är som sagt om ni kan ha eget VA.
 
Saken är den att vi vill ha kommunalt, och eftersom det går vattenledning rakt under marken har jag svårt att tro att vi får ta något annat.

Det där med minimiavgift får vi kolla upp. Avstyckningen kostar mellan 18-20000kr här enligt lantmäteriet (bor i Vänersborg)

Hur fungerar det med fastighetsskatten?
 
Kan man inte slå ihop dem igen när anslutningen är gjord...
 
Jo det är ju en idé, men blir det massa extra avgifter osv, tanken är ju att man ska tjäna något på det hela :)
 
A
Vi betalade 107000 för vår VA anslutning till tomten. Tomten är på 1067 kvm i Halvorstorp i Trollhättan, det kanske finns en del pengar att tjäna på att stycka av tomten, men kolla vad detaljplanen säger, finns det möjlighet att stycka av tomten så kan det vara värt att satsa på.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.