jenny eb jenny eb skrev:
Där står 1909- samma som stadsarkivet
Ok. Då gav det inget mer.

Vår gård har också 1909 i "bokföringen", men lantmäteriet hade uppgifter som indikerar att den är från början av 1800-t. Det stod på en gammal handritad sepiafärgad karta att Laga skifte genomfördes i vår by mellan 1826-1830, och enl kartan såg det i stort sett precis ut som nu med marker, grusväg och byggnader. Faktiskt väldigt likt Google maps i satellitmode.

Är rätt säker på att det inte är mycket kvar av originalbyggnaderna dock. För bostadshusets del är det nog bara själva stommen vad det verkar. Resten av det gamla som finns kvar synligt är förmodligen från någon renovering runt sekelskiftet 1800/1900. (Innerdörrar och dörrfoder)

Före mitten av 1800-t var det i stort sett bara öppen spis som gällde inne, för värme, matlagning och ljus. Skånelängor brukade ha en ganska stor "skorstensstock" (illaren) med bakugn. Vi har bara en ordinär tre-pipig skorsten kvar. Däremot är väggarna närmast runt murade till skillnad från resten av huset. Så en kvalificerad gissning är att någon gång i tiden, kanske ca 1930 som vår gjutjärnskamin är från, så moderniserades längan och det mesta av illaren och bakugnen revs och ersattes av gjutjärnskamin och vedspis och utrymmet blev garderob och skafferi.
Originalbrunnen är stensatt med natursten, och ligger ca 5 m utanför köket. Rickepump och utedass fram till 1980. Rester av kullerstensbeläggning har hittats ngn dm under dagens markyta mellan stall och bostadshus. Föralldel även inne i stallet.

Utan karta och text hos Lantmäteriet hade det varit oerhört svårt att få grepp om ursprungsuppförande eftersom allting då var så väsensskilt från dagens förhållanden. Även detaljer som "bara" är från början av 1900-t ser gamla och slitna ut, och gamla hus har renoverats och ofta byggts ut och om förmodligen mer än en gång. Inte blir det lättare av att det var fattigt och återbruk av delar var normalt. Kanske finns det en eller annan stock och/eller tegelsten som är från 1700-t rent av.

Mkt detektivarbete är det för att försöka pussla ihop en bild av spridda historiska fragment.
 
  • Gilla
jenny eb
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.