Hej,
är inom kort ägare till en tomt belägen på icke bilburen ö. Där finns bra kommunikation året runt då det finns ca 500 personer boende på ön. Transporter med fordon, även lastbilar, till ön går även att ordna MEN större fordon tar sig inte fram på ön då "väg"-nätet endast är anpassat efter gång, cyckel och flakmoppe. Tomten ligger några kilometer från lastbryggan och således blir tunga transporter ett problem, eller? Hitintills låter det som helikopter transport av själva husstommen är att föredra.

Min fundering nu är om det finns andra på detta forum med liknande erfarenheter, dvs tips och råd gällande detta att bygga på icke bilburen ö? Tar vänligen emot dessa...

Mvh,
Johan
 
lösvirkesbygge samt en fyrhjuling med bra släp?
 
W
Låter som göteborgs södra skärgård men det kanske det inte är? Hur som helst så är helikopter kanon smidigt och inte alls så dyrt som man kan tro.
I just ovan nämnda skärgård så är det rätt vanligt med helikopter transporter för husbygge.
 
Hur gör man med markarbeten? dvs, ventilerad torpargrund på berget verkar vara den ekonomiskt vettiga lösningen. I annat fall måste jag ju planspränga samt transportera dit en grävmaskin i någon form, vilket jag förmodar blir ett problem även för helikoptern?

Jag budgeterar just nu en fördyrning av projektet med ca 250 000 - 350 000 sek, pga att det just är en icke bilburen ö vi pratar om. Totalbudget pekar på ca 2,8Msek, exklusive tomten då... verkar detta rimligt tro? Ett alternativ som dykt upp är att transportera allt via en pråm, som också kunde lägga till direkt invid tomten i fråga. Men en höjdskillnad på ca 20 meter kvarstår... Någon som vet något kring detta förslag?

Frågorna är många ;)

Mvh,
Johan
 
Följde bygget av ett 1 1/2-plans fritidshus med helt OK standard (cirka 130 kvm) som låter ganska likt ditt projekt där man byggde på höga plintar direkt på berget som lutade ganska kraftigt. Med bra formspråk ser det inte så "stolpigt" ut å där kan du nog få hjälp av en arkitekt kanske? Hur som helst valde denna familja att använda helikopter, kan man bara koordinera bygget och vet vad man behöver och har lagringsutrymmen så var det mycket bättre/billigare än båt/pråm. Helikopterna landade var 8 minut och höll på en dag.

Dyrare saker att räkna in är kanske arbetstid och reseersättningar om du skall leja bort arbete. Kan vara idé att få ett gäng att "bo på ön" under bygget å någon som pysslar om dem så att de orkar jobba fullfart.

Att anlägga en enkel väg till bygget, skaffa sig en stark 4-hjuling och en enkel kärra kommer att löna sig om du skall göra mycket själv!
 
Hemmakatten
Helikopter för prefabstommar låter som bäst. Men det är ju en hel del annat material också. Om du kan lägga till med pråm kanske det går att bygga en "träränna" eller liknande upp till huset och sedan medelst en vinsch få upp materialet.

Spännande projekt! :)
 
Hello!!

Vi har hus på en Ö. Och vi har nu fått bygglov på ett till.
Vi har köpte en grålle för transporter. En bobcat för grävningen, och en enorm cementblandare för att gjuta platta.
Var å lånade en fyrhjuling först när vi skulle dra material, men det var ju bara å lägga ner (skit leksak).
 
Rekommenderar också en plintgrund. Lägg på lite mer isolering i golvet bara och så slipper man allt strul med krypgrunder och fukt. Sen kan man ju ha det som carport modell större för cyklar, gräsklippare och dylikt
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.