Tomture61
nino nino skrev:
Ja men det följer väl med nån typ av guide för att hålla vinkeln?
Har ju blivit ruskigt sugen på en tormek så klart :)

Men tror jag provar med sten först, bör ju inte bli sämre?

Har för mig att jag sett att tormek har varit billig ibland, men det har kanske varit utförsäljning sv nån butik?
Du kan ställa rätt vinkel med hjälp av en spritpenna (markerar eggen och provslipar)
Du kan använda mobiltelefonen , med hjälp av en app för vinkelmätning .
Du kan köpa en billig digital vinkelmätare , på samma site .
https://www.banggood.com/ETOPOO-4+9...-1830251.html?cur_warehouse=CN&rmmds=category

Har själv provat våtstenar , tro mig , det kan bli sämre skärpa på knivarna :D
Slutade med att jag skickade knivarna till Knivbrev .
 
Redigerat:
  • Gilla
fiskbuggaren och 1 till
  • Laddar…
H Harald Blåtumme skrev:
Supervass den också men här stannar körsbärstomaten halvvägs ner på eggen
Vass, men dålig på att skära. En mycket viktig skillnad att betänka. Dvs man slipa vad som helst vasst, men det är hur det skärande verktyget ser ut bakom eggens apex som avgör hur bra det skär.
 
Frustrator Frustrator skrev:
Guide?
Till vanliga våtstenar har man sina händer som guide. Går förvånansvärt bra om man bara vågar testa.
Den svarta grejen på bilden, den sätter man väl på bladet så håller den vinkeln
 
nino nino skrev:
Den svarta grejen på bilden, den sätter man väl på bladet så håller den vinkeln
Ah, såg inte den. Ingen aning om vad man gör med den. Ingen av mina stenar har kommit med någon jigg.
 
Vinkelguide för knivslipning monterad på en knivs blad.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Tomture61
Frustrator Frustrator skrev:
Ah, såg inte den. Ingen aning om vad man gör med den. Ingen av mina stenar har kommit med någon jigg.
Mina slipstenar kom med en jigg , med en liten rulle undertill .
Andemeningen är ju att hela knivens egg ska slipas , så en jigg kan motverka just det .
Jiggen i TS inlägg verkar inte ha någon rulle :thinking:
Hur är den tänkt att användas ?

Om man börjar att slipa kniven med en grov sten och senare går över till finare och finare sten , hur ska man lyckas att hålla tex 15 gr vinkel , hela tiden :thinking:
Minsta lilla fel i vinkel sabbar slipningen , eggen blir rund !
 
Den glider väl mot stenen kan jag tro?
 
Tomture61
nino nino skrev:
Den glider väl mot stenen kan jag tro?
Stenen har en slipande effekt .
 
Tomture61 Tomture61 skrev:
Stenen har en slipande effekt .
Jo men hur mycket tar det på plast tex?
Den på bilden hade keramiska plattor under mot stenen
 
Tomture61
nino nino skrev:
Jo men hur mycket tar det på plast tex?
Den på bilden hade keramiska plattor under mot stenen
I mitt inlägg # 28 kostar slipjiggen 335 :- och du får den på 1 vecka .
Du kan åstadkomma slipningar med spegelblank egg , om man vill .
Du har 100% koll på vinkeln när det slipas , man vänder kniven hur enkelt som helst , utan att lossa kniven från verktygsfästet .

OBS slipstenen/arna du refererar till slipar även på keramik - plast - stål .
 
  • Gilla
Alltgår och 1 till
  • Laddar…
Tomture61 Tomture61 skrev:
Minsta lilla fel i vinkel sabbar slipningen , eggen blir rund !
Nej, eggen blir bara rundare när du går över din önskade vinkel, allt under kommer bara slipa bakom apex. (Läs sidorna på kniven).
Jag är inget unikum på att slipa och lyckas ändå få vassa eggar. Men var och en blir salig på sin tro ;)
 
Tomture61
Frustrator Frustrator skrev:
Nej, eggen blir bara rundare när du går över din önskade vinkel, allt under kommer bara slipa bakom apex. (Läs sidorna på kniven).
Jag är inget unikum på att slipa och lyckas ändå få vassa eggar. Men var och en blir salig på sin tro ;)
Har testat vanliga slipstenar , personligen tycker jag det är mycket svårt att hålla kniven i en viss vinkel , hela vägen på kniven . Man ska dessutom få till samma vinkel vid stenbyte .
För mig resulterade det i en "rund" egg .
En kniv kan bli vass på många olika sätt , med att rugga upp eggen med en grov sten , vika tillbaka eggen med hjälp av skärpstål .

Hur en vass kniv är blir ju högst personligt tyckande .
Finns mätinstrument för just detta :D

Men grattis om du behärskar knivslipandets konst (y)
 
Tomture61 Tomture61 skrev:
Har testat vanliga slipstenar , personligen tycker jag det är mycket svårt att hålla kniven i en viss vinkel , hela vägen på kniven . Man ska dessutom få till samma vinkel vid stenbyte .
För mig resulterade det i en "rund" egg .
En kniv kan bli vass på många olika sätt , med att rugga upp eggen med en grov sten , vika tillbaka eggen med hjälp av skärpstål .

Hur en vass kniv är blir ju högst personligt tyckande .
Finns mätinstrument för just detta :D

Men grattis om du behärskar knivslipandets konst (y)
Hur eggen är ut bakom själva 'spetsen' i v-et spelar inte så stor roll(förenklat, är det superbrett klart det spelar roll). Får du bara planen att mötas i mitten så blir det vasst.
 
Tomture61
Frustrator Frustrator skrev:
Hur eggen är ut bakom själva 'spetsen' i v-et spelar inte så stor roll(förenklat, är det superbrett klart det spelar roll). Får du bara planen att mötas i mitten så blir det vasst.
Hur många olika grit har du på stenar ?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.