B
Vill få ett insynsskydd mot grannen där vi har en pergola med armeringsnät på ena sida med 150mm rutor. Den ska vara tät, gärna ha blommor och växa upp relativt snabbt till en höjd av ca 2m så det inte tar år innan den ger insynsskydd.
Bor i Stockholm.

Några förslag?
 
BirgitS
En förutsättning för att en växt ska bli hög och tät är att den trivs och då är det viktigt att den passar i den jordmån och det solläge den placeras. Så vad är det för sorts jord och hur mycket sol är det på det stället?
 
B
BirgitS BirgitS skrev:
En förutsättning för att en växt ska bli hög och tät är att den trivs och då är det viktigt att den passar i den jordmån och det solläge den placeras. Så vad är det för sorts jord och hur mycket sol är det på det stället?
Ja det är sant. Det är vanlig plantjord från bauhaus och sol hela dagen, de dagar det är sol
 
BirgitS
Vanlig plantjord är till för att blandas upp med den vanliga jorden i marken när man t.ex. planterar en häck eller ett träd. Den har alldeles för dålig struktur för att duga som jord under flera år. Ska du plantera i marken eller i lådor?
Vid plantering i marken behöver man veta om det är t.ex. sand- eller lerjord, stenig jord etc.
 
engs
Ska det vara vintergrönt? Eller städsegrönt kanske det heter vad jag läste i en annan tråd.
Grönt och insynsskydd året?
 
Sätt ettåriga samtidigt som de perenna så får ni skydd från första året. Sen kan ni fortsätta fylla ut med färre och färre antal ettåriga när de "riktiga" växterna bli större. Eftersom blommor var ett kritierie så välj några olika sorter/typer med olika blomningstid så förlängs prakten.
 
Det verkar som att du tänker plantera i kruka? Då skulle jag avråda från att samplantera törstiga näringsslukande ettåringar ihop med en perenn växt i samma kruka. Det är ungefär som att plantera in ogräs i krukan. Tillväxten hämmas. Jag föreslår också att jorden byts ut mot U-jord som håller en bättre struktur för krukodling. Alternativt att du blandar in ordentligt med kompostjord.

Helt tätt året om får du bara med murgröna. Då får du fixa blomning med hjälp av andra växter.

Riktigt snabbväxande är bokharbinda och vildvin. Även den klemats som brukar säljas som Paul Farges Summer snow brukar dra iväg med en rasande fart. Med snabbäxande växter har du ju dock en del jobb med att begränsa dem när de väl nått önskad höjd.

K
 
Planterar man i kruka så sätter man självklart de ettåriga i egna krukor och eftersom de är ettåriga så kan man sen ta bort de krukorna senare eller plantera något annat.
 
L
Vi har en vildkaprifol. Den blir inte jättetät men hyfsat och växer snabbt och har fina och väldoftande blommor.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.