funderar på att bugga en egen bastukamin och undrar om någon gjort det innan. Kanske komma med tips. Har funderat på att effektivisera kaminen så den blir mer som en vedkamin eller varför inte klä av en vedpanna och göra ett stenföråd runt om. Borde inte möjligheten att få ut mer effekt bli bätttre? Även använda skorstenen som värmekälla i relax och värma vatten med. När pannan är varm kan man slå om ett vred så röken leds en längre väg. Som en kakelugn. Lite rörig förklaring men vill gärna diskutera lite utanför boxen med någon som förstår hur kaminer fungerar.
 
Jag skulle nog tänka som så att man vill värma upp relaxavdelningen ganska snabbt eftersom det är där man ska vistas först.
Därefter varmvatten.
...allt ovan efter att bastun blivit varm förstås.

Ett väldigt enkelt och funktionellt aggregat jag varit med och byggt har bestått av 4st bromstrummor till en lastbil.
Första trumman uppochner som en fot med urkapad lucka för primärluft och att få ur aska, ovanpå detta, andra och tredje trummorna emot varandra som eldstad (övre med lucka för vedinkast och "sekundärluft"). Fjärde trumman som en skål för stenmagasin.
 
  • Gilla
jottor
  • Laddar…
Intressant! Har en gammal Ankarsrum 71 Viking kamin, antar att det inte är möjligt att göra om denna till ett bastuaggregat?

Gammal Ankarsrum 71 Viking kamin med dekorativa detaljer och företagets emblem, fråga om omvandling till bastuaggregat.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vet du hur man eldar i dn? Har en likadan i fritidshus vi just köpt
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.