lunnabo lunnabo skrev:
Du kanske ska prova på att läsa vad jag skrev.
För att vara snäll och och också låta dig få en chans till att förstå så ska jag försöka att skriva enklare.
Jordabalken är grunden för fastighetsrätt.
Jordabalken säger inget om att städa vresig tomt eller hus.
Därför är utgångspunkten att ingen städning sker.
I köpeavtalet så har köpare och säljare gemensamt avtalat om att städning ska ske.
Ett frivilligt avtal.
Jag ger dig rätt efter att ha läst på.
 
Rickard.Mårtensson Rickard.Mårtensson skrev:
Hoppas jag kan räta ut några frågetecken med er hjälp :)


Köpte ett hus i höstas via ********. Säljaren skulle så snabbt som möjligt till sin lägenhet i varmare land. Säljaren skulle under en dag med hjälp av ett städbolag klara av att städa ut hus, verkstad, gäststuga och tomt. Det gick som jag trodde... Dåligt. Jag påpekade detta vid tillträdesdagen och sa att jag ville ha bort allt skit. Gamla pooldukar, damväskor, spruckna glasskivor och flertalet stora kreosotstolpar. Förmodligen från telestolpar. Inget som jag ville rodda i då jag skulle helrenovera både hus och gäststuga. Mäklaren pratade säljaren och de sa att de skulle betala faktura på det arbetet som skulle utföras. Mäklaren lovade mig att kontakta firma som skulle utföra arbetet.

Till min förvåning dök mäklaren upp med sin son för att ta allt bråte. Det utfördes efter mörkret hade lagt sig. Dagen efter låg det glassplitter och skit över hela gräsmattan..

Kallade genast in hunden och knöt näven i fickan. Kreosotstolparna och pooldukar låg kvar orörda...

Påminde åtminstone 5ggr att jobbet inte var färdigt

Gav efter inflyttning i December upp och började själv. Ringde mäklaren och sa att nu Jag gjorde så och att jag ville se en lösning på detta ekonomiskt. Svaret blev: "ja vi får väl skicka faktura"

Hur räknar jag ihop mitt arbete och utlägg för motorsåg, släp osv? Jag har ju inte företag och kan ju inte räkna mig som anställd. Vad är en skälig timpeng att räkna på arbetet?
Varför lejdes det inte in ett företag direkt vid ”upptäckten” som städade upp all/forslade bort sakerna? (Efter att du/ni notifierat mäklare/säljare och de sagt om de ville göra det el ej direkt).

Alltid svårare att ”tjafsa” om saken ju längre tid det gått :/ ännu krångligare om man gjort jobbet själv (kan alltid ifrågasättas till leda om de vill).

Tycker helt klart att det skulle varit städat, bara att ni gjort det lite komplicerat för er.

:thinking: Lurigt.. ta en klumpsumma du är nöjd med, lämna in den och se om de godtar det.. så kan du släppa det hela och gå vidare.

...
..själv bet jag ju inte mer än typ 200 kr timmen efter Rut.. sedan kostar det för företag att dumpa sopor och om de tillhandahåller släp så ska de ha bet för det med (det är dock inte rut på att köra bort soporna, bara att lasta på dem på kärran).

Har själv kollat på trädgårdsstädning/bär/flytthjälp härhemma på gården, därför jag just nu hade lite koll på saken.. för min ekonomi.. :)

Förra gången vi rivit ut ett golvbjälklag.. så tog de 1500 kr (inkl mil/bensin/kärra) för att komma och hämta/packa på soporna och köra iväg dem (de verkade dock inte ha tagit avgift för dumpning av soporna på sopstationen).

Allt bråte låg i ihopsamlad hög sedan arbetet några månader tidigare, det tog knappt en timme för två man att lasta på vagnen (trots att deras släpvagn var fasiken så mycket större än vår normala).. och köra hem igen.

Vi bistod med luft till däcken, då det var lite tungt..två av däcken på kärran var lite platta :surprised:

Jag hade inte kunnat göra det för det priset själv!
 
Gissar att säljaren sagt till mäklaren att ta dit en firma och skicka en faktura till honom. Mäklaren har väl anat att det utlägget kan han se sig i månen efter, och stuckit dit själv.
 
Claes Sörmland
K kindvall skrev:
Gissar att säljaren sagt till mäklaren att ta dit en firma och skicka en faktura till honom. Mäklaren har väl anat att det utlägget kan han se sig i månen efter, och stuckit dit själv.
Oklart varför mäklaren befattade sig med denna fråga. Det är inget som ingår i ett mäklaruppdrag. Kanske nån sorts självuppoffrande snällhet?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.