Är ev i färd med att ta över/köpa sambons mormors hus och har lite frågor vad gäller besiktning och värdering.

Huset är byggt på 30-talet och tillbyggt på 60-talet. Sedan morfar gick bort har huset blivit ganska eftersatt, endast det allra nödvändigaste har gjorts, dels pga av ekonomiskt käbbel (kalla det snålhet om ni vill...) och av tidsbrist.

Nu till min fråga: Kan man få dit någon som verkligen kollar ALLT (el, fukt, grund, fasad osv) samt värderar, eller måste man plocka dit fyra olika personer (en som kollar elen, en som mäter fukt, en som besiktigar, en som värderar...)?

Hur grundlig är en jordabalksbesiktning? Kan man köpa till en mer petnoga besiktning?

Vi är rädda att det kanske är si och så med grunden, att fönstren behöver bytas, elen dras om, vatten/avloppsrör bytas etc. Så vi vill ha en besiktning som verkligen talar om för oss i vilket skick alla delar av huset är, så vi vet om det lönar sig att renovera eller om vi skall bygga nytt.
 
Du kan först anlita något företag ( tex Anticimex ) som gör en besiktning av huset, dessa besiktningar finns i olika nivåer så det är bara att välja en som passar. De kollar det du vill att de ska kolla och bedömer fastighetens skick.

Sedan anlitar du en mäklare som kan göra en värdering av fastigheten, han bö då få tillgång till besiktningen. Du kan be mäklaren göra en uppdelning av värdet på tomt och hus så du lättare kan se om det är lönt att renovera huset eller riva och bygga nytt.
 
Var inne på Anticimex hemsida och kollade lite (trodde bara de jobbade med skadedjursbekämpning...).

Det som de erbjuder verkar i princip bra, men el nämns inte någonstans. För oss är det en ganska viktig del, då vi tycker oss ha sett att elen i väggarna ligger inlindad i gamla tygtrasor istället för att gå i rör... Så vi ser gärna att någon undersöker om elen i huset är duglig/säker eller ej, gärna i samband med den övriga besiktningen om möjligt.

Någon som har tips på andra (bra och noggranna) firmor som man kan vända sig till?
 
De bör klara att ge ett utlåtande om elen också (kommer ej ihåg om detta stod med i deras protokoll). De ser väl när elen är installerad och då vet de om det behöver bytas eller ej. Min erfarenhet är också att man får vara med under hela besiktningen och fråga eller be dem titta på särskilda delar som man är orolig för.

Alternativt tar du in en elfirma/konsult som tittar på elen men det känns onödigt och kommer kosta ytterligare några tusen kronor.

Dessa jobbar också med detta: www.afconsult.com
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.