Hej

Vi har ganska mycket blommor i huset. I ett av rummen försöker vi att ha hög relativ fuktighet då vi har många orkidéer där som kräver både värme och helst luftfuktighet över 70%.

Det är svårt att ordna i ett vanligt rum så nu tänker vi komplettera ett så att det kan fungera bättre. En klubbmedlem i orkidéföreningen berättade att han råkat ut för att ”tapeterna kryllade sig” när han höjde fuktigheten.

Så till frågan:

Hur mycket över 70% kan de vanligaste materialen tåla och bör man göra något för att skydda sig mot diffusion in i väggar och tak utöver de fuktspärrar som redan finns?

Med vänlig hälsning
 
Tänker ni hålla 70% i ett helt rum?
Anta att ni lyckas klä in rummet så att det inte tar skada av fukten.
Anta sedan att ni ska hålla undertryck i rummet för att hindra fukten att nå övriga huset.
Anta sen att ni måste hålla cirkulation i rummet.
Det blir en ganska omfattande ventilationsinsats.
Jag drömmer själv (det stannar vid drömmar) om att ha ett stort "akvarium" med både växter och eventuellt en liten damm. Där kan man hålla nära nog 100% luftfuktighet utan att behöva oroa sig.
Varför inte bygga ett uterum i glas?
Våra grannar har gjor detta och har det fyllt med "små" träd. Många av dem bär frukt och skulle inte övervintra i Sverige.
Det var väl inte direkt svar på din fråga, troligen är 70% för mycket redan det.
 
Ja .

Rummet som vi nu använder ligger överst i huset och är varmare så det är ganska lätt att hålla fuktigheten vid 60%.

Växterna ger själva en hel del.

Vi har inte märkt av att några skador uppstått. Jag har kollat uppifrån under isoleringen. Fuktspärren fungerar bra nog vid 60%.

Det är ju klar att någonstans så blir det ju problem, så om någon provat och kan ge besked så vore det ju bra.

Vi funderar också på alternativet odlingsskåp. På rätt plats blir dom ju väldigt fina.
Tack för ditt svar.
 
Intressant frågeställning!

Det borde ju inte bli några problem om det inte blir kondens, och så länge det är bra luftcirkulation i rummet (vilket du ju ändå vill ha för orkidéernas skull). KOndens kommer det ju inte bli så lömnge den relativa lufrfuktigheyen är under 100%. En risk är ju att (ytter)väggarna är kallare än rummet och det därmed bildas kondens på dom

/Fredrik
 
kontrollera då och då bakom möbler som står tätt mot väggarna. Är det något fara så börjar det mögla just på såna ställen
gaia
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.