Hej,
jag riktigt inte förstå, eller har inte tänkte igenom, Pantbrev.

Man köper ett hus för 10 år sedan för 6 milj och tar över Pantbrev som är 4 mij.

10 år senare man säljer hus för 10 milj och t.ex leva i en tält.

Måste man ´ge tillbaka´ 4 milj till huset (Pantbrev stannar med hus) ?

Person man köpt ifrån för 10 år sedan måste ha haft till betalar 4 milj utifrån beloppet hen fick.

Eller?....

Med vänlig hälsning
 
Claes Sörmland
Pantbreven är bara (digitala) dokument hur mycket du kan låna på huset utan att ta ut nya (dyra) pantbrev. De ligger kvar där i registret med fastigheten. Syftet med pantbreven är att säkerställa att fastigheten fungerar som säkerhet och inte blir belånad många gånger. Fanns de inte så skulle ju risken vara att en massa olika låntagare använde samma fastighet som säkerhet för olika lån och att det inte finns någon säkerhet där i slutändan. De är också en garanti för att man känner till vilka lån som belastar fastigheten vid t ex en fastighetsöverlåtelse.
 
  • Gilla
Lasse Holmström
  • Laddar…
Pantbrev är ett dokument som följer fastigheten. Det är en säkerhet för lån. Man kan ha pantbrev men inga lån. Säljer man en fastighet som har pantbrev som säkerhet för ett lån om 4 miljoner så vill långivaren garanterat att lånet löses.
 
Jag blir lite förvirrad av frågan. Det är lite blandning av pantbrev (som reprenterar säkerhet för lån) och själva lånet.

När du köper ett hus så tar du alltid över de pantbrev som finns till fastigheten. Oftast löser säljaren de lån som är kopplade till pantbreven vid försäljningen. Förr (80 - 90 talet) var det relativt vanligt att även själva lånen överfördes till köparen. Idag ör det väldigt ovanligt, tror inte att det förekommer.

Men man måste som sagt skilja på pantbrev och själva skulden. Pantbrevet som sådant har ett värde eftersom det kostar en avgift på 2% att ta ut ett nytt pantbrev. Har du pantbrev på 4 milj. så skulle det kosta 80 000 att ta ut nya, om de inte redan hade funnits.

Framförallt äldre pantbrev som var i pappersformat förkommer ibland. Då måste man sätta igång en process för att ”döda” dem. Vid försäljning brukar då säljaren få stå kvar med en garanti mot köparen på pantbrevets belopp. Förkommer dina pantbrev på 4 milj. Så måste du ställa upp en garanti till köparen på 4 milj. Tills pantbreven har dödats. Det finns ju en risk att de ”förkomna” pantbreven ligger som säkerhet för ett lån någonstans. Så länge de inte är dödade kan en långivare dyka upp och kräva sina pengar. Har för mig att det tar ett år att döda pantbrev.

Numera är alla pantbrev som är aktiva hos banker och andra låneföretagen, digitala. Då kan de inte komma bort.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.