Vi kan inte bestämma oss för vad vi skall ha för färg på huset ( tvåningshus i klassisk stil), eller om vi skall ha falsad plåt alt lertegel. Rött passar inte till modellen, man kan väl säga att det har lite släng av sekelskiftesstil fast utan snickarglädje. Vi har ett stort stort garage (ca 80-90 m2) nära huset (10 m). Det är ostört läge ute på landet och påverkas ej nämnvärt av grannbyggnader. Lummigt och strandnära. Förslag ?

Vi anlitade en arkitekt för bygglovshandlingarna, jag funderar lite på att höra med henne, tror dock inte att hon är särskilt specialiserad på färger.
Blir det svårt att få en annan arkitekt att åta sej några timmars arbete med färgsättning ? Eller finns det andra människor som är duktiga på sådant, t.ex. inredningsarkitekter ?
 
Det förvånar mig att den arkitekt ni anlitat tidigare inte är intresserad av att färgsätta/materialsätta huset ... Har ni verkligen frågat henne? Jag skulle i första hand anlita en husarkitekt och inte en inredningsarkitekt för just detta. Det är ju så väldigt viktigt för helheten. Det är också bra med husarkitekt som bör känna till hur exteriöra färger förändras under dagen och inte minst med ålder.

Måste säga att min egen arkitekt la ner mycken möda på att få rätta nyanser på fasad, tak, fönsterkarmar, plåtarbeten och förråd.
 
Det är inte frågan om att hon inte är intresserad. Vi har ihelt enkelt inte frågat henne. Vi är annars helt nöjda med henne men min känsla är att hon ej har stor erfarenhet av färgsättningar. Jag visste inte att alla arkitekter även jobbar med färger. För mej är det oerhört viktigt att det blir rätt.
 
Vår arkitekt så hade synpunkter på färgen direkt. Tror att alla arkitekter jobbar så. Färg och form hänger intimt ihop.

Gällande taket: Falsad plåt är snyggare, det bygger mindre, men kostar mera.
 
Tycker också att falsad plåt är snyggast, särskilt på vår modell av hus. Problemet är dock garaget som såpass nära. Känns lite lyxigt att sätta falsad plåt där ... ? eller om det passar.
Osäker om man kan ha olika på hus och garage. I sådant fall skulle man kanske kunna ha garaget/förrådet falurött med lertegeltak ?
 
Himla svårt att säga utan att ha sett huset. Det kanske inte kostar så mycket extra då plåtisen ändå är där.
 
Tyvärr har jag ej ritningen på datorn, annars hade jag visat den för länge sen här på forumet ! :) Måste försöka få den scannad.
 
Digitalkamera och stadig hand fungerar det med ;)
 
Hejsan!

Vi har precis flyttat in i vårt hus och när vi tänker tillbaka på bygget - så var faktiskt färgvalet till fasaden det svåraste.

Då tänkte vi så här:

Svart tak är mer neutralt och ger fler möjligheter till färgval. Rött tak - enligt min mening - ser mer oranget ut och skär sig med de flesta färgerna...

Eftersom vi var tvungna att beställa tak och alla plåtdetaljer i samband med husbeställningen fick det bli svart tak och vit plåt - vi tänkte att vita knutar passar till de flesta hus. (Plåtarbetet skulle vara samma kulör som foder mm för att inte synas, det var så man tänkte kring sekelskiftet)

Vi har byggt ett nytt hus med sekelskiftesstil - på vår hemsida kan du läsa allt om målningen och färgvalet i vår byggdagbok.

Lycka till!

//Snäckan

ps - huset blev grönt, inte alls vad vi tänkte oss från början.
 
Mitt förslag är ärggrönt plåttak och väggar i elfenbensgrönt och snickerier i en aning mörkare grön kulör, som diskret framhäver husets struktur. Mera ton i ton istället för kontrast. Färgskalan ska smaka lite av sommaräpple, om du förstår hur jag menar.; sådana där ljusgröna, nästan genomskinliga. Äppelblom, tädgårdskänsla, och lite av traditionell trävilla.

Svagheten med den här färgskalan är, att den kan kännas lite blek om vintern. Faktum är att falurött passar bättre för varenda årstid i vår vegetationszon. Faluröda väggar ton i ton med tegelrött tak av plåt eller lertegel. I fönster- och dörrsnickerier kontrasterar du med vitt (men OBS! INTE vita husknutar - de ska också vara faluröda). Man kan också kontrastera fasadpartier i olika material med rött trä och vit puts.

Det är inte alls slöseri med bandtäckt stål över ekonomihusen. Bara snyggt. Garaget ska ni absolut ansluta till huvudbyggnaden i samma material och kulör. På samma sätt ansluter ni trädgårdsgrind och staket till fasader och snickeridetaljer.

Husets sockel matchar ni till gårdsplan och vilka kanter ni väljer till rabatterna. Granit är ett säkert kort.
 
Tack för svar !

Det är ju ett tag sedan jag startade tråden så nu har vi åtminstone bestämt takmaterial. Det blir falsad plåt både på garage och hus, plåtslagaren kommer nästa vecka !

Garaget blir troligen falurött, det passar till det mesta och smälter dessutom bra in ute på landet. Knutarna och foder blir också röda.

Fasadpanelen är specialbeställd, hyvlad lite bredare än standard med pärla. Färgen är dock inte bestämd ... Jag har gått igenom alla färger på kartan känns det som. Först tänkte jag vitt, sen blev det ljusgrönt, gult, brunrosa, rosa och nu senast har jag varit inne på ljus blågrått med mörkare blågrå foder. Jag är dock lite orolig att det blir för kallt.

Ljusgrönt har jag börjat fundera på igen men grönt är en svår färg tycker jag. Det finns ganska få äldre hus som är gröna. De som finns är nya och den typen av grön är jag inte intresserad av, den är för mörk.

Billy bävers förslag: Ärggrönt plåttak och väggar i elfenbensgrönt och snickerier i en aning mörkare grön kulör. Sommaräpple, ljusgröna, nästan genomskinliga. Äppelblom, tädgårdskänsla, och lite av traditionell trävilla.

-Låter JÄTTEFINT ! Men HUR skall jag hitta den rätta färgen i butiken ?!
Är lite osäker på vad elfenbensgrönt är .. ? Menar du riktigt ljusgrönt ?
Grågrönt eller gulgrönt ?

Tacksam för svar, du verkar ha säker smak ! (Vilket jag tyvärr inte har ...)
Har fortfarande inte lyckats få in bilder på huset men modellen liknar ganska mycket Snäckans hus !
 
Pius skrev:
Tack för svar !



Ljusgrönt har jag börjat fundera på igen men grönt är en svår färg tycker jag. Det finns ganska få äldre hus som är gröna. De som finns är nya och den typen av grön är jag inte intresserad av, den är för mörk.

QUOTE]

Hej!

Helt fel! Många grosshandlarvillor var gröna - i alla fall i Stockholmstrakten.

// Snäckan
 
Ok, här i mina hemtrakter finns det s.g.s. inga äldre gröna hus. Synd att jag inte bor i Stockholm så jag kunde få inspiration där !
 
Ta en titt på snäckhuset som har en jättefin mjuk grön färg!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.