Hej!

Vi köpte en villa i november 2018. Flyttade in december 2018. Vi har med andra ord bott här i snart 2,5 år.

Villan är dock en 4a, vilket plötsligt blev väldigt trångt när vi fick barn nr 3 och 4 (tvillingar) i slutet på 2020. Så vi har sålt huset. Nya ägarna flyttar in i maj.

Jag funderar på en del olika saker nu. Dolda fel, exempelvis. Upptäcks något, som var dolt även för oss, men fanns där när förra ägarna ägde kåken innan december 2018, faller ansvaret hela vägen tillbaka på dem?

Huset är platta på mark -76 med flytande golvkonstruktion. Givetvis en riskkonstruktion, vilket även nya ägarna har koll på. Den andra stora bristen som var, var taket som behövde bytas. Det gjordes i somras med swedala, så där finns ju en 30-årig garanti och besiktning har inte hittat något fel gällande den saken. Badrummet renoverat av förra ägarna -07, våtrumsmatta på väggar och golv. Vi har inte märkt något konstigt där... Men är det något lär det ju ha varit där sedan innan vi köpte. Börjar ju närma sig sin tekniska livslängd också (är väl runt 15 år på våtmattebadrum?). Inget stambyte gjort någonsin. Aldrig omdränerats. Allt detta har ju nya ägarna koll på.

Har vi ansvar för tomten? Växer saker som kan komma att förbjudas i Sverige, men inte förbjudits än. Exempelvis parkslide och syren. Syrenerna växer tydligt på flera ställen runtom i tomten. Parksliden på två ställen. Trots att det inte finns några förbud ännu verkar ett par ha stämt en mäklare p.g.a. parkslide. Dock ledde det till avskrivning från mäklarens sida, men säljarna hade väl stått för 600k (av 2 miljoner) i saneringskostnader. Där är väl skillnaden att växten faktiskt gjort enorm åverkan på själva byggnaden i sig. Här har den varit i ett hörn i tomten. Men ändå, är det något vi kan tänkas få strul för fast den ännu inte är förbjuden? Fast det ännu inte finns praxis? Samma med syrenerna? Dessa ska ju också eventuellt förbjudas, men ännu inte hänt. Kan vi få strul för det i efterhand?

Dessa växter har inte vi själva planterat, utan fanns här när vi flyttade in 2018.

Trevlig söndagskväll folket!
 
harry73
Det är ni som ansvarar för dolda fel som köparen hittar, men er säljare ansvarar för dolda fel som ni anmäler till dom.
Så skulle er köpare hitta ett dolt fel, ska ni direkt anmäla felet till er köpare. Då har ni större möjlighet att få ersättning från honom.
Det är dock två separata processer och det är möjligt att ni behöver betala skadestånd medan er säljare slipper.
Sedan lär det vara svårt för er köpare att få igenom ett dolt fel, så jag skulle sova lugnt
 
harry73 harry73 skrev:
Så skulle er köpare hitta ett dolt fel, ska ni direkt anmäla felet till er köpare. Då har ni större möjlighet att få ersättning från honom.
Blev lite tokigt här va? Byt andra "köpare" mot säljare.
 
  • Gilla
harry73
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.