Hej,

Vi känner oss rådlösa och tar tacksamt emot tips och råd för vårt framtida hem. Hur tycker ni att vi ska göra för att inrymma vår familj om 5 personer? Hur bör detta byggas till?

Vi har köpt en fastighet med ett läge och en utsikt som vi tycker väldigt mycket om. På fastigheten står ett litet hus och ett isolerat garage uppförda 1998. Huset är väl en 20-tals pastisch och har en total-/nockhöjd om ca 5,9 meter. Husets byggnadsyta är ca 50 kvm och bostadsytan är ca 62 kvm, fördelade på ett plan och ett loft. Takhöjden på nedervåningen är 2,4 m, och på övervåningen ca 2,1 m som högst (mitten) respektive ca 0,7 m som lägst (intill vägg). Kök, badrum och övriga ytskikt är i original.

Från husets baksida har vi utsikt mot vatten.

Huset har 3-glasfönster, står på en krypgrund (i bra skick enligt besiktningsmannen) och värms upp med direktverkande el (det finns elslingor i samtliga golv och radiatorer på nedervåningen samt radiatorer på övervåningen).

Fastighetens storlek är ca 960 kvm och är relativt plan där hus och garage är placerade.

Byggrätten medger en huvudbyggnad med en byggnadsyta om 125 kvm och en total-/nockhöjd om 6 meter (dvs. exkl. skorsten och dylikt, dock har dispens lämnats med ca 0,2 meter med grannars godkännande). Komplementbyggnader får ha sammanlagd byggnadsyta om 30 kvm och en total-/nockhöjd om 3 meter. Vi kan även tillämpa Attefallsreglerna (ex. Bolundare). Huvudbyggnad ska placeras minst 4 meter från grannar och komplementbyggnader minst 2 meter från grannar.

Vi är 5 personer i familjen som ska inrymmas i huset. Våra grundläggande önskemål är att tillvarata utsikten mot vattnet, skapa insynsskydd från gata och intilliggande grannars amt inrymma 4 sovrum och ett gästrum/kontor.

Vår budget är begränsad till ca 3 mkr och med den vill vi göra det som är lämpligast utifrån från våra behov men som också förvaltar fastighetens egenskaper på bästa sätt. Dessutom ska det vara lämpligt ur ett långsiktigt och värdemässigt perspektiv.

Stilmässigt gillar vi både klassiska, lantliga hus, och moderna kubistiska gestaltningar med stora fönster. Budgetmässigt kan vi behöva genomföra projektet i etapper.

Vad är era kloka tankar om vårt projekt? Vad tror ni är lämpligast utifrån dessa förutsättningar? Hur bör detta byggas till? Eller är bättre att riva och bygga nytt? Vi tar väldigt tacksamt emot råd och tips på tillbyggnader.

Bifogar en bild på huset, kartutdrag och bygglovsritningarna.

Stort tack på förhand!
 
  • Ett tvåvåningshus i 20-talsstil med grön träfasad och rött tak mot en bakgrund av träd och himmel.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Arkitektritningar på ett 20-tals pastischhus med markeringar för tillbyggnad.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Bygglovsritning med planlösning och tillbyggnad för ett husprojekt.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Kartutdrag med tomtgränser, befintliga byggnader och höjdkurvor för planering av byggtillägg till hem.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Kartutdrag som visar en fastighet med hus och garage markerade, omgivna av contourlinjer och en gul cirkel.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Carl Johansson
  • Laddar…
Inte så mycket att tillföra men det ser ut som ett väldigt charmig hus med trevligt läge:ok:
 
  • Gilla
Carl Johansson
  • Laddar…
Två idéer:
Behåll takkonstruktionen, men höj upp den med ett förhöjt väggliv på 50-70 cm. Då får ni rejäl övervåning.
Riv farstun och förläng gaveln vid farstun några meter mot vägen.
 
Hej Palmis,

Stort tack för ditt svar! Huset är ca 5,9 meter idag, men tror du att det går att höja taket så mycket som 50-70 cm, även om husets totalhöjd inte får vara mer än 6 meter? Menar du att taket ska förlängas tillsammans med gaveln mot vägen, dvs. så att huset blir T-format?

Mvh,
Andreas
 
Jag missade höjdbegränsningen. Jag gick mest på att huset ser oproportionerligt lågt ut.
Är du säker på att kommunen ställer krav på nockhöjd och inte byggnadshöjd (=takfotshöjd)?
Och ja, det menade jag.
 
Ok, tack! Håller med om att huset skulle bli ståtligare om det fick bli lite högre. Det är totalhöjden som får vara max 6 meter, men lite dispens om ca 20 cm har lämnats i ganska nyliga bygglov. Om det innebär max 30 cm högre för vår del kanske det ändå är värt det?

Är det byggekonomiskt effektivt att höja taket på det sättet?

Mvh,
Andreas
 
30 cm från 70 cm till 100 cm kan nog göra en hel del. Vi har 120 cm förhöjt väggliv på insidan. Den höjden gör att man kan sitta upprätt i en säng som står mot väggen.
Jag har ingen erfarenhet av att behålla och lyfta upp taket, men det har ju andra gjort här på forumet. Vi rev gamla taket och byggde ny övervåning. Erat plåttak ser fint ut och synd att riva, därför kanske det är värt att lyfta det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.