Hej !
Vi bor i ett hus från 1928 med källare och som värms upp av fjärrvärme.
I ett av källarummen ska badrum byggas.
Huset är nydränerat och golvet består av ca 5 cm murbruk.
Vad är smartast el eller vattenburen golvvärme?
El är mkt billigare i inst + att man kan göra allt själv. Men fjärrvärme är minst halva priset i drift.
Hur djupt vågar man gräva med tanke på isolation så att inte huset sätter sig?. Ska man använda frigolit, plattor med ventilation, och behöver man armera? Skall man använda tätskickt i hela badrummet eller bara vid dusch/bad-zonerna??
Någon som har bra tips?
Tack tack ;D
 
Det enda jag kan svara på i detta fall är att du bara ska ha tätgummi i våtrumsdelen, inte i hela badrummet. Resten får någon annan svara på.
 
Intressanta frågor detta med grävningen. Skall själv utföra en liknande operation inom någon inte allt för avlägsen framtid. Lite forskning krävs nog på detta område för att hitta ett bra svar.

Varför inte prata med några producenter av produkter för detta ändamål, tex Platon-gubbarna - dom har säkert en bra uppfattning om vad man ska och inte ska göra i detta avseende.

Jag har funnit att många produktleverantörer/tillverkare besitter utomordentliga specialistkunskaper och att man mer än gärna delar med sig av sina kunskaper.

 
Bra, det verkar som det bara behövs tätskikt vid dusch etc.
"Platongänget ska jag kolla upp". Tackar.

Har nu upptäckt väggens sockel bara är ca 50cm bred och den förväntade T-sockel visade sig vara en L-sockel riktat ut från huset och dessutom som är den belägen bara ett bara ett par cm nedanför det tunna men gjutna golvet (ca 4-5cm).
Vågar man verkligen sätta ner spade och spett i detta utan att huset kan sätta sig?
Ska man gjuta zon för zon kanske?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.