Hej! vi är i precis i starten för att planera inför att bygga ett hus.
I dagsläget bor vi i ett hus där vi lågt räknat kommer få 300000 över efter försäljning innan skatt.
Tanken är att använda dessa pengar för att betala tomten.
Vi har fått erbjudande om att köpa sjötomt i en mindre kommun på 6 hektar för just 300000. Väldigt billigt då det är släkt som säljer.
Vi kommer flytta ut och bo hos mina föräldrar i ett år + byggtiden. Under 1 år har vi räknat med att kunna spara ihop ungefär 480000 (40000/mån).
Huset med alla avgifter som bygglov, pantbrev, kostnad för vatten avlopp osv kommer landa på ungefär 4 miljoner.
1: ska man betala kontantinsats på byggnadskreditivet och sedan även på bolånet när det omvandlas?
2: husen i kommunen är inte så högt värderade. Ett hus i området gick för 4500000 men då var det en stooor byggnad + ett hus med lägenheter på tomten. Annars ligger nog huspriserna på 1500000 med ett hus på 140kvm och 3000kvm tomt. Vårt hus kommer nog alltså kosta mer att bygga än vad vi får för det vid försäljning. Går bankerna med på det?
 
Jag kan bara svara på att bankens / mäklarens förhandsvärdering grundar vad ni kommer få låna av banken. Börja med att be en mäklare om muntlig förhandsvärdering på det hus tänkt bygga. Ni behöver förmodligen bygga mindre och billigare. Hur stort är huset planerat att vara i dagsläget?
 
  • Gilla
Aspbagg
  • Laddar…
Tack för svar. Huset är 170kvm. Tänker att värdet blir lite mer på grund av sjötomten också men det kanske inte kommer upp i de priserna ändå. Vi har inte möjlighet att bygga ett mindre hus då vi är 5 i hushållet men om det inte går ihop ekonomiskt så får vi släppa planerna helt enkelt. Lite tråkigt med tanke på att vi får en fin tomt så billigt.
Vet du om man betalar dubbel kontantinsats? Alltså en på byggnadskreditivet och en på lånet?
 
Tror inte dubbel, kolla med banken. Kan ju inte vara svårt att bygga mindre än 170m2 för 5 pers!?!?!?
 
Förstår att det låter mycket men vi vill att barnen får stora rum och vi kan få lån till större hus än så om vi struntar i att bygga men vill ju helst bygga med tanke på tomten och läget. Finns inga hus att köpa där på flertalet år.
 
Om ni får välja på att bygga lite mindre med sjötomt eller köpa större befintligt hus utan sjötomt?
 
Då kommer vi nog köpa.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.