Hej, vi har köpt et hus från 1830 och tog precis bort laminat golvet på ovanvåningen. Tanken var att lägga nytt parkett golv men vi vill nog gärna behålla detta trägolvet som kom fram om man kan få det snyggt.
Kan man såpskura detta? Slipar man det då innan? Vad är det för träslag tror ni? Gammalt trägolv i husrum med borttaget laminatgolv och några nya parkettbrädor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Gammalt trägolv med breda plankor, delvis täckt av smuts och användningsspår, ovanpå nytt parkettgolv.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Gammalt trägolv framkommit under borttaget laminatgolv, renoveringsverktyg syns.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
För det första, grattis till huset!
Det där är ett undergolv, betydligt nyare än huset. Det ser tyvärr ut som om det är en del fläckar på golvet som går djupt i träet, och lär bli svåra att slipa bort. Lägg det tänkta golvet ovanpå detta med gott samvete!
 
  • Gilla
falkn
  • Laddar…
Titta på tråden https://www.byggahus.se/forum/threads/gran-eller-furu.406711/ för att se resultatet av ett liknande golv. Ett alternativ för er kan ju också vara måla golvet - mycket lämpligt i äldre hus, och passar bra om golvet har fläckar som inte kan slipas bort men i övrigt är i bra skick.
 
  • Gilla
Jiji
  • Laddar…
Gissar på att träslaget är gran. Bara slipa och behandla med såpa eller olja. Självklart kan det vara besvärligt att få bort alla fläckar och skavanker, men står ni ut med vissa skönhetsfel så kommer ni ändå få ett fint golv.
 
  • Gilla
Jiji
  • Laddar…
Helt klart gran av modernare snitt. Jag skulle nog också måla det.
 
Tror också på gran och som Sågspån skriver är det ett undergolv. Alltså forna tiders golvspån. Ser ut att finnas en del halvfula skarvningar. Undergolv brukar vara virke av rätt enkel kvalitet. I princip råspont.

Tror nog också att det är svårt att kunna göra något skurgolv av det. Måla lär funka bra. Gärna med linoljefärg om du tänker byggnadsvård. Vi har själva återanvänt slitna golv på det sättet. Vill man göra lite extra kan man måla fris eller rutigt men detta verkar vara ett lite enklare rum så kanske inte motiverat. Annars kan du lägga in ett tunnare nytt trägolv ovanpå och skura det om det inte leder till problem att höja golvet ca 15 mm. Det är gjort på en dag med god marginal.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.