Funkar det inte att helt enkelt gräva bort jorden runt trädet och såga av rötterna allt eftersom de kommer fram tills stubben är lös ???
 
pl71 skrev:
Funkar det inte att helt enkelt gräva bort jorden runt trädet och såga av rötterna allt eftersom de kommer fram tills stubben är lös ???
Små träd fungerar det med, men även en liten stubbe kan vara förbluffande jobbig att gräva/hugga bort.
Större träd är snudd på omöjliga att gräva upp. En stor ek med pålrot som skjuter ner i marken med samma omfattning som trädet ovan mark, blir en vresig motståndare att gräva upp för hand.
 
Hej.
Man bockar och bugar för farfars tips.
Vi hade en riktig grabbhelg vid sommarstugan nu i helgen. Vi grävde dränering och fällde trän om vart annat (det blev väl lite bira oxo :) )
Jag var bara tvungen att testa farfars stubbknep eftersom vi hade 3 trän som stod framför huset i "gräsmattan".
Se bifogade bilder http://www.entitan.se/div/dra.jpg och http://www.entitan.se/div/klart.jpg.
Tallen på bilderna var på lite över 40 cm i diameter.
Jag förberedde fällningen genom att kapa av trädet till ca 6 meters höjd. Repet fäste jag ca 3-4 meter upp.
I med diffspärrarna och backa. Det är inte klokt vad 3 ton järnskrot (hade lite skräp i kärran för tyngdens skull) på hjul kan åstadkomma ;D .





 
Det är inte bara jobbet med att få bort stubben man måste betala. Du ska även betala för frakten till stället stubben ska deponeras. Samt att deponeringen kostar en slant. Tydligen kan inte stubben eldas i värmeverken eftersom den innehåller ganska stora mängder jord och sten utan den används som utfyllnad?

Är det bara några få stubbar och du kan frakta den själv så kanske du kan få slänga den gratis på kommunens återvinningsstation :)

Jag kommer att få betala 325/stubbe ink moms men då pratar vi 20 stubbar varav en del större än man vill ge sig på själv, 80 cm i diameter leker man inte med
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.