Hej,

Vi tittar på att bygga ett tvåvåningshus på en tomt med detaljplan med begränsning i byggnadshöjd och vill förstå vilka höjder vi bygger från mark (berggrund) i olika alternativ.

(Vi är medvetna om att byggnadshöjden bestäms från omgivande markhöjd och att denna delvis går att anpassa, men vi vill alltså förstå vilken de-facto höjd huset bygger).

Alternativen är 1) hus med källare (2m innerhöjd) på betongplatta, och 2) hus utan källare på betongplatta.

Alternativ 1: Betongplatta med källare följt av bjälklag innan våningsplan

Schematisk illustration av husgrund med källare, betongplatta och bjälklag.

Q1A) Är det rätt uppfattat att "betongplattan" (på berggrundens högsta punkt) kommer att bygga ca 50cm (10cm shingel, 30cm isolering följt av 10cm platta)? Är detta den "minsta" höjden med rimlig isolering eller kan man bygga en "plattare" bottenplatta?

Q1B) Är det rätt uppfattat att vi ovanpå källarens murade ytter- och bärande väggar, därefter behöver bygga ett (trä)bjälklag som bygger ytterligare höjd innan våningens innergolv? (Ja). Isåfall, om vi antar att vi ovanpå detta bygger ett tvåvåningshus, vilken höjd ska man räkna med att detta bjälklag bygger? (30cm? eller 22cm? eller något annat?)

Alternativ 2: Hus utan källare på betongplatta

Sektion av hus med mått på betongplatta och första våningens vägghöjd.

Q2A) Hur mycket bygger en normal betongplatta från översta berggrunden? (50cm? Dvs 10cm shingel, 30cm isolering och 10cm platta eller något annat?)

Q2B) Är det rätt uppfattat att vi ovanpå betongplattan inte har något ytterligare bjälklag utan kan lägga innergolv direkt ovanpå?

Tack på förhand för all hjälp!

Mvh Peter
 
Det beror på om du ska ha bo eller biarea i källaren, och vilken standard och energiåtgång du tycker är rimlig. Generellt så bygger en platta ca 500 ja, men om det är i en källare så kanske man kan komma undan med lite mindre isolering under voterna - alltså i kanten. Glöm dock inte att värmeförlusten på en platta främst sker i kanterna, så det är en balans.

Man kan ha en tunnare platta om man sätter xps under hela istället för eps, men frågan är om det hjälper er så mycket då man oftast redan sätter xps under kanterna och det är de som bygger mest.

träbjälklagets tjocklek styrs av spännvidden, det kan bli mellan 300-350, kanske mindre men jag skulle inte räkna med det på en normal spännvidd. Det går dock att lösa tunnare, man kan titta på att lägga ett bjälklag i KL-trä och ha öppet mellan balkarna i källaren.

Energiberäkningen är ett trubbigt instrument, så man kan ju laborera lite med att minska tjocklek på tak och ta igen det på vägg osv, beroende på i vilken ledd man har hårdast resteiktioner.

Kort sagt så beror det som vanligt på, och det blir lätt dyrt med speciallösningar. Jag är ingen expert på innovativa grundlösningar, förhoppningsvis kommer det ngn markentreprenör eller dylikt med stenkoll.
 
Och för att svara på sista frågan: ja. En vanlig platta på mark kan (och kanske bör i ert fall) användas som färdigt golv, slipar man eller polerar behövs inget ytterligare golv som tar höjd.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.