Fyndade en taklampa igår som har tre trådar (blå, brun och gröngul). Min takkontakt har bara två trådar in (brun och blå)

Om jag kopplar in den som den är så lyser bara hälften av lamporna, oavsett hur jag vrider på kontakten.

Har ni något tips på hur jag kan få alla lamporna att lysa?
En närbild av en taklampas anslutningar med tre trådar i olika färger kopplade till en lamphållare.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
BirgitS
Det verkar som att taklampan är gjord för krontändning men att man har använt gul/grön på ett regelvidrigt sätt eftersom det inte är skyddsjord. Sen är det ju omöjligt att veta vad som är nolla och vad som är två tändtrådar av de tre utan det måste ju mätas upp. Men det är de två tändtrådarna i lampan som ska kopplas ihop till tändtråden i taket.
 
  • Gilla
Galten
  • Laddar…
tommib
Och kabeln ska bytas ut så att man inte använder gulgrön till tändtråd.

Enklast är nog att lägga bort den helt och bara koppla ihop tändtrådarna till brun nere i lampans kopplingsutrymme. Man ska då också kolla att lampan håller godkänd isolering.

Stickproppen bör bytas ut till en tvåpolig utan jord.
 
  • Gilla
Galten
  • Laddar…
Om jag fattade det rätt så är lampan inte jordad utan den kabeln som ser ut som jord används till något annat (helt emot reglerna)

Så om jag skall få lampan att lysa måste jag koppla två av sladdarna till samma kontakt (i en tvåpolig kontakt). Går det att veta vilka två som skall paras ihop?
 
tommib
Ja, genom mätning.

Du måste också kolla att lampan är ok att använda i det rum du tänkt dig. Om det är en gammal klass 0 armatur så får den inte användas i rum där jord finns. Sök på forumet efter Bo Siltbergs utmärkta guide om hur man renoverar upp en gammal lampa till modern elsäker standard så hittar du allt du behöver veta.
 
  • Gilla
Galten
  • Laddar…
Det finns ingen jord i det rummet (huset byggt 1936).

Lampan är nog från 1930-talet, men elen ser rätt ny ut (plastsladdar i gott skick). Man kan väl anta att den som gjorde i ordning den tog vanlig elsladd och struntade i att en ledare var gulgrön.
 
Mikael_L
tommib tommib skrev:
Du måste också kolla att lampan är ok att använda i det rum du tänkt dig. Om det är en gammal klass 0 armatur så får den inte användas i rum där jord finns.
Nu skrev Galten i första posten att det var bara blå och brun till uttaget i taket så då kan vi väl anta att rummet är ojordat i övrigt också. Men visst, inte är det någon nackdel att lite snabbt kolla att övriga uttag också är ojordade.

Men sen vad gäller armaturen, om den utrustas med en gammal hederlig klass0 lamp-kontakt så behövs inget speciellt göras med den (förutom det självklara att helst byta till 2-ledare eller annars klippa bort den gulgröna så mycket som det går).
Men sätter man en nyare stickpropp som kan anslutas till de moderna uttagen, så måste lampan antingen dubbelisoleras eller skyddsjordas (eller först kollas så den inte redan är dubbelisolerad, men det är mycket ovanligt på gamla lampor gjorda för krontändning)


Dvs det får inte vara en sådan här (eller annan modell med två stift som går att få in i ett uttag med jord) om armaturen inte är dubbelisolerad.
koppla-lamppropp-med-kabel__44692_PE140440_S4.JPG
 
  • Gilla
tommib
  • Laddar…
tommib
Mycket antaganden.... Jag säger som en gammal kollega: Assumption is the mother of all fuckups, and certainty is the cousin of stupid.
 
  • Gilla
MetteKson
  • Laddar…
Det verkar som min lampa har två sladdar för fas och en sladd för nolla, och ingen jord. Att det finns en jordsladd är ett misstag av den som renoverade lampan.

Gissningsvis är det den blåa som är nollan, men det är inte helt säkert. Så det är typ 1/3 chans att jag kopplar rätt.. Men om jag råkar koppla ihop fas och nolla, händer det något värre än att proppen går?
 
tommib tommib skrev:
Mycket antaganden.... Jag säger som en gammal kollega: Assumption is the mother of all fuckups, and certainty is the cousin of stupid.
Av en slump kommer en elektriker hit på onsdag för andra eljobb. Så jag gör inget innan han sett på det.
 
Slutet gott. Jag och elektrikern öppnade lampan ihop, och inuti lampan rasade plasten runt kablarna av vid minsta beröring.

Sen instruerade han mej hur jag skulle koppla nya sladdar (med wagokopplingar). Och nu lyser allt som det skall :D
 
  • Gilla
tommib
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.