Tylö rekommenderar att man skall olja in sittlavarna (med deras Tylöolja) för att göra dem mer smutsavvisande. Har precis byggt en asp-bastu.

Jag var inne hos en färghandlare och ville köpa en lämplig olja, han var noggrann och kollade upp vilken oljetyp som är bra, som kan tåla kraftiga tempraturskillnader osv.

Hans rekommendation efter ha att talat med flera var helt enkelt att strunta i att olja in lavarna. Han talade om att oljan avger giftiga ångor och att det är helt onödigt för träet.

Någon som har erfarenhet av att olja in? Är det bra mot smuts? Ngn som har lavar som inte är oljade, håller de sig snygga ändå?
 
Barnolja eller parrafinolja fungerar fint, själv använder jag vanlig olja som man använder vid matlagning( rappsolja eller linande). Fördelen är att dom är lätta att hålla rena och svettlukten fastnar inte så lätt.
 
Självklart ska asplavar oljas in! Träet är mjukt och ganska poröst så det behövs behandling för att det ska hålla i längden. Paraffinolja är det som gäller. Den är luktfri, genomskinlig och den härsknar inte som vegetabiliska oljor. Om du kan ta ur lavarna ur bastun så kan du på annan plats slipa lavarna med fint papper, tex 240, dammsuga noga, sedan olja in ordentligt och torka av överskottet.
 
Har använt vegetabiliska olja i tre år och ännu har den inte härsknat. Tvättar med äkta såpa vilket också återfettar. Nu har jag BARA vanlig furu men den kan inte påverka härskningen.
 
  • Gilla
GomorronYxskaft
  • Laddar…
Jag tvättar med såpa någon gång då och då. Tycker det funkar fint. Det återfettar trät så jag tycker att olja borde vara överflödigt. Tänk bara på att använda "riktig" såpa.
 
Oljar ni bara lavarna? Hur gör ni med väggar och tak då? Obehandlat?
 
Såpa är det som gäller för mig oxå...
 
Såpa innerhåller vegetabiliska olja men har ett PH värde över nio vilket gör att oljan inte häsknar, vilket förklarar vadför oljan i mina lavar inte häsknar.
Riktig såpa trodde jag var vanlig såpa, t.o.m. Grumme såpa. Idag tillverkas Grumme Såpa av renaste tallolja, vilket ger en naturligt gul färg att man sedan tillsätter andra oljor påverkar inte riktigheten. Tillsätt lite linolja i såpan och du har golvsåpa bra mycket billigare.
 
Jag har fast lav i abachi. Har inte haft något på den än och har tvättat den ett par ggr med golvsåpan för grangolvet. Är detta något ni betraktar som 'äkta' såpa? Och eftersom abachin är så hård antar jag att den inte behöver oljas in?
 
tussee skrev:
. Tillsätt lite linolja i såpan och du har golvsåpa bra mycket billigare.
Hmm... funkar det där verkligen som golvsåpa? Proportioner? Blir det lika bra resultat som de dyra men riktigt feta danska golvsåporna? Lite OT men ändå.
 
Är det någon som kan svara på huruvida bara lavarna skall behandlas eller om även väggar och tak skall behandlas med olja.
 
Jag skulle bara behandla lavarna då jag gärna kastar vatten på väggar och tak för att få lite fukt ångor i bastun när den är varm. Blir mycket behagligare klimat i bastun då. Oljar man trät drar den nog inte åt sig fukten.
Lavarna ska man däremot olja så att det inte tränger in svett och smuts i dom.
 
Jag använder ett färdigt bastupaket för behandling av hela bastun. både lavar, väggar å tak. En gång per år kör jag en vända med träblek å trälut i 50/50 för att hålla träet rent och ljus och sedan efterbehandlar jag med träsåpa ur samma serie. såpan används sedan för städning och underhåll med jämna mellan rum.

Fungerar klockrent. Märket är Norsk trepleie å säljs bla av finska jätten Hartman.

dä ä gött å basta :p
 
Det blir nog till att olja tak och väggar och såpa på lavarna. Med en ånggenerator i aggregatet är det inte nödvändigt att kasta vatten på väggarna för att få en högre fukthalt i bastun.

Är jag helt ute och cyklar?
 
Att olja hela panelen är nog att överdriva, nertill och där fukt kan ligga kvar som infästning av lavar och kring dörrar. Även om man skulle olja hela väggarna så tror jag att vattenkasning inte är något problem, användert man olja i bastun så lär man inte mätta virket som ett golv.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.