Hej,

Har ett fritidshus där vi haft problem med sönderfrusna blandare och vattenrör under åren. Nu har tiden kommit för att göra något åt detta samt försöka fixa så att vi kan förvärma stugan innan vi åker dit.

Det finns inget WiFi i huset idag. Möjlighet till att sätta upp en 4G router finns om det blir ekonomi i det hela.
Proppskåpet är modell äldre.

Vattnet in i huset ligger på frostfritt djup tills det att det kommer in i stugan. Där det alltid fryserär ballofixarna utomhus innan vattner kommer in i huset. Hur frostsäkrar man detta på smartast sätt?
Har kollat på tex FrostGuard från ClasOhlson, har svårt att se att detta är ett alternativ då det är ballofixar bla som ska svärmas. Har elektriker smartare saker att erbjuda?

I huset sitter el-element från 80-talet som är fast installerade med av/på knapp. Inte speciellt viktigt att kunna styra temperaturen utan viktigast är att kunna slå av/på elementen via fjärrstyrning Ultimat vore om det dessutom finns termostatfunktion som alltid slår på om det blir tex under 5 grader. Gissar att det är en lösning med SIM-kort som är aktuell - men vad ställer det för krav i övrigt på installationen?

Stort tack för hjälpen!

//JHN
 
Redigerat:
En kontaktor i elcentralen, som sedan styrs av lämplig utrustning.
 
  • Gilla
jhn
  • Laddar…
Spännande, el är verkligen inte min grej och det blir ju att ta hjälp med att lösa det här. Den enda central jag har i stugan är proppskåpet ala ungefär bifogad modell.
Äldre modell av proppskåp med säkringar och en huvudströmbrytare.

Går den typen av kontaktor du menar att köra i dessa äldre skåp? Vet du om det finns möjlighet att få termostat-funktion på/ihop med en kontaktor också?
 
Det är görbart. En lämplig normkapsling med kontaktorn monteras utanför elcentralen..
Det går att knåpa ihop en lösning med en termostat som sitter i serie med kontaktorns reläspole.
termostaten kan sedan ställas in på en önskad grundtemperatur.
En sådan lösning var vanligt på 70/80-talen för nattsänkning av innetemp.
 
  • Gilla
jhn
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.