Är helt ny här och har väl typ 1 miljon frågor om allt från grund till tak:)
Men vi börjar med isolering! Huset vi har är ett fd 2-familjshus byggt 1921, torpargrund, ytterväggarna på bottenvåningen består utifrån sett av asfaboard (målad med plastfärg!) och är i uselt skick, sen sitter det 1" brädfodring, papp, 6" stående timmer, porösa träfiberskivor på råspont. (allt enl ett gammalt dokument från 1970-talet). Fönster består av 2-glas och behöver tätas, igen... Ytterväggarna på övervåningen vet vi inte så mycket om, anar att det inte rör sig om stående timmer där i alla fall, utan snarare plankvägg med nån form av isolering typ sågspån?! (så var det hos grannen i alla fall) golvbjälklaget mellan våningarna består av 1" undertak (pärlspont), 3"x8" bjälkar, spånfyllning och 1 1/4 "golvträ. Översta bjälklaget består av 1" undertak, 2½ x 5" bjälkar och spånfyllning. På lånsidan uppe finns oisolerad vindsutrymme som man ser upp på vinden ifrån, liksom i vinkeln på framsidan och mot baksidan är det utrymmet inbyggt (gammalt skafferi)

Det vi nu står inför är att ev. tilläggsisolera utsidan på den sidan som är värst åtgången, dvs. stora hål i asfaboarden så man ser den gamla brädfodringen. Eller så isolera inifrån. (måste fixa fasaden vilket som) Det vi vill komma ifrån är drag framförallt, det känns som om det blåser rakt igenom huset ibland när vinden friskar i. Dreva om fönster och täta dem, men sen då. Hur löser man det bäst?
Vi har idag kalla och dragiga golv, vilket vi upplever kyler huset ganska mycket nere. För varmt uppe blir det oftast ordentligt, om man bortser från dragiga fönster och dörrar till vindsförråden efter sidan, men det är ju lätt åtgärdat.
I hallen nere och trappan upp är det jätte kallt och dragit, vi misstänker att det inte är isolerat alls där, vanligt att man sparade in på det i de utrymmena när det var flerfamiljshus säger en del i vår omgivning.Stämmer det?
Golven nere är inte vackra och inget vi har behov av att spara på (har ingen större lust att riva upp dem heller) , under grunden (som man når från en lucka inne i en skrubb!!) är det inte mycket utrymme, så tanken att höja golvnivån och isolera ovanpå redan befintliga golv har slagit oss (har ändå högt i tak så det finns att ta av). Hel korkat?!?

Usch så många tankar som far genom huvudet...:confused: Hur gör man helt enkelt?!
Kan tillägga att huset värms av jordvärmepump och eldstäder nere, men de används sällan.
 
Humm.. nja..

Mycket nu..

Mitt förslag är att ni gör en sak i taget. Ta det som är mest akut. Dvs fasaden.
Isolera på utsidan är något som ni bör göra..!

När ni är klara med fasaden, så kan man ju ta nästa grej som verkar vara kallt o ruggit.. Med lite tur så blir ni av med vissa problem i samma veva. Om det blåser igenom huset så kommer komforten att bli mycket bättre genom att bara hindra att det blåser igenom.

Var inte så säker på att du har spån i väggarna överhuvudtaget.. även om grannarna hade det.. ganska vanligt att man skippade det helt..

Fönstrerna är troligen ganska lätta att ordna genom tätnings lister.

Så fönstrerna går ju troligen fort.. Fixa det först.. Sedan tar ni tag i fasaden..

Golvet är ju lite frågan om.. Torpargrund det är knepigt.. lätt att man får fukt problem där om man åtgärdar golvet genom att ösa på mera isolering där..
 
Tack för svaret!

Det är ju så snurrigt detta med isolera v.s fukt! Har ju plöjt en och annan tråd här inne, men blir bara mer förvirrad.

Låt oss säga att vi börjar utvändigt, hur tjock isolering måste man lägga på? Bygger ju en del vilket innebär att taket måste förlängas antar jag och flytta ut fönster, är det svårt?

Någon tyckte att vi bara behövde ta bort läkten som sitter på asfaborden, regla och sätta upp isolering osv på den. Personligen vill jag helst ta bort asfaboarden också för att se att allt under den är okej. Den är ju ändå lite söndertrasad på en del håll. Vad är bäst?

Själv hade jag en ide om att riva ner asfaboarden, vindtäta samt dreva om fönster, för att sedan inifrån täta ner efter golven, har ju en hyfsad springa mellan golv och golvlister och när man tar bort dem så borde det gå att täta där, samt någon slags vindskydd nerefter. Och att på golven lägga golvgips och slutligen ett nytt golv. Men det kanske inte ger någon större förbättring?

Eftersom det är självdragsventilation så kanske man bör sätta in några tilluftsventiler i varje rum, då behöver väl luften inte pressa sig in där vi inte vill ha den, eller?

Ledsen om jag är rörig, hoppas ni förstår hur jag menar.:surprised:
 
Jag skulle solklart försöka få ordning på golvdraget, eftersom de kyler ned hela
eran nedervåning, samt även gör det lite kallare på ovanvåningen eftersom värmen som borde stiga upp från nedervåningen inte finns.

Vi har golvdrag likaså, och det är tyvärr inte så lätt att åtgärda.
Kan nämna att ett slipat, ej lackat utan oljat eller såpat golv gör det varmare.

Som jag har uppfattat det hela så är det befintlig isolering som har sjunkit
under åren, då släpps luft in från torpargrunden och har fri lejd under brädgolvet
att kyla ned det, eftersom isoleringen inte ligger dikt an mot golvbrädorna på
undersidan. I vårat tvrum är det en luftspalt på ett par cm. under golvbrädorna.

Tror tyvärr det är svårt att få det riktigt bra om man inte lyfter golven, tar bort
befintlig isolering. lägger ny vindpapp i botten och i med ny isolering.
Mycket jobb men säkerligen värt det, om man kan få upp golvet helt och återlägga det. Alt. köpa ett nytt.

En variant till att köpa dyrt och tjockt nytt golv är att slakta bef. golv och lägga golvspån-skivor i botten och sen ett tunnare solitt trägolv ovanpå, det ser likadant ut som ett tjockt ;)

Eftersom det är självdragsventilation så kanske man bör sätta in några tilluftsventiler i varje rum, då behöver väl luften inte pressa sig in där vi inte vill ha den, eller?
Jag tror luften kommer in där den vill i alla fall :)

Lycka till
 
Utvändigt så ju tjockare destobättre.. helst 200mm isolering eller ännu mera. Sen tillkommer ju fasad o sånt.. Fönstren flyttas ut ja..

Ett större problem är att taket som går ut en bit ut från fasaden. Hur kommer det se ut? om man bygger på 200mm..? är det möjligt änns? eller bör man försöka bygga ut taket?

Ska man bygga ut taket så blev det mycket dyrare samt krångligare.. Bättre att slänga på 100mm sådana fall på utsidan och sedan 100 på insidan..

Är väl egentligen inte så jätte svårt, att tilläggsisolera fasaden men det tar tid. Framför allt om man är ensam. En storfördel är ju om man har snickare till hjälp.
Kolla här
Isolera yttervägg utifrån
Finns det ju lite hjälp "hur man gör det".

För varmare golv kolla här..
Isolera golvbjälklag från krypgrunden
Dock så finns det en risk med fuktproblem.. Så det varierar lite på hur grunden är på sommaren..

Ny fasad med isolering + fixade golv. Då kan det mycket väl vara så att ni behöver sätta in spalt ventiler över fönster för att fortfarande ha god ventilation inomhus. Badrums fläkt är heller inte dumt. Spaltventiler som man kan öppna & stänga själv är inte dyrt & ganska behändiga att jobba med. Inomhusventilation är mycket viktigt att tänka på när man tilläggsisolerar.
 
Förra kojan lades det till 45+45mm isolering på utsidan av fasaden. lagd korsvis för att minska köldbryggorna. Taksprånget minskade ju men det såg ganska bra ut ändå. fönsterna fick sitta kvar då de satt precis i ytterkant från början så blev det bara ca 12cm smyg efter ingreppet.
Taket tilläggsisolerades rejält. 300mm extra som minst och 450mm som mest beroende på utrymme och luftspalter.
Golvet gjordes inte så mycket med. gamla trägolvet var otätt så där las ett nytt parkettgolv uppepå som gjorde att det inte drog så mycket.
Samtidigt så installerades en luft/luft värmepump.
Så från en dragig sommarstuga med eternitfasad till en snygg minivilla med gul träfasad med vita knutar med mycket lägre elräkning och mycket varmare för under 75000:-.
Gav en hyffsad vinst när den såldes kan jag säga...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.