A
Hej, behöver rådfråga er. Fyra syskon ska finansiera ett vinterbonat enplans fritidshus i lösvirke tillsammans. Byggnadsyta 140kvm och inneryta 124kvm. Möjlighet till små loft i respektive gavel.
2-3 av syskonen säger sig behöva ha 13-14 kvm stora sovrum pga deras behov att kunna dra sig undan när alla är där samtidigt medans ett syskon anser att sovrummen kan vara 10-11 kvm och att den största delen av ytan bör läggas på gemensamma utrymmen kök/vardagsrum eftersom vi behöver kunna sitta tillsammans utan att det blir trångt medans man främst sover i sovrummen. Alla utom ett syskon bor ca 3 timmars bilfärd från huset men alla kommer vilja åka dit vid storhelger och sannolikt större delen av sommaren pga koppling till orten och en fantastisk sjötomt. Några syskon har partner och/eller barn, några inte. Barnen är alltifrån 2 år upp till tonåringar.

Grundtanken med huset är att vi ska kunna vara där alla samtidigt och att man ska känna att man spontant ska kunna åka dit och då ha sitt rum.

Har ni någon egen erfarenhet av detta med sovrumsyta vs allmänna utrymmen när det gäller ett fritidshus? Hur stora sovrum har ni i era fritidshus?
 
Det luktar kaos lång väg! Om vissa vill vara i fred i ett gemensamt hus kan dom skaffa eget hus. Bygg inte och äg inte detta ihop. I en fantasivärld fungerar det, inte i verkligheten.
 
  • Gilla
gaia och 8 till
  • Laddar…
Det känns spontant som en rakt av dålig idé om det blir så mycket motsättningar redan i planeringsstadiet.

Är det kanske bättre att bygga en "storstuga" med fokus på stora sällskapsytor och sen mindre friggebodar/attefall åt resp familj?
 
  • Gilla
Johannes Carlsson och 6 till
  • Laddar…
10 m2 räcker ju till en eller två vuxna, och kanske ett spädbarn. Är det en eller flera tonåringar också så blir det trångt. Det är ju helt olika förutsättningar. Kanske behövs några barnrum eller gäststuga också.
 
A
Jag hör vad ni säger men hoppas ni även kan ge lite konkret info om gemensam yta vs sovrumsstorlek i fritidshus oavsett om det blir ett gemensamt hus eller en storstuga med flera småstugor.
 
10 m2 så blir det i princip våningssängar om ni är fler än två.
 
Sova i samma rum som tonåringar går bort. Finns det NÅGON som behöver privacy ( bra engelskt ord) så är det tonåringar.

jag skulle säga minst 8-10 kvadrat per par. Eller mindre enskilda rum för tonåringar på typ minst 6-7 kvadrat. Detta om man vill att det ska vara bra somrar eller lov där tonåringarna tycker detsamma. Sen kan ju tusen andra saker göra att ungarna tycker det e kass... alla kan förstås stå ut en vecka men om man ska plöja ner pengar och i princip binda upp var och varannan ledighet här måste det vara bra!
 
  • Gilla
Pin och 1 till
  • Laddar…
Om det ska till flera av dessa stora somrum går det åt väldigt mycket total yta för ja.. ingenting för det mesta. Då kan jag tycka att det är bättre att krympa sovrummen maximalt till ca 6m2 med våningssäng och samla ihop till 2st vardagsrum istället. Jag tycker det fungerar bra med små sovrum i fritidshus man kan ändå gå undan och kolla på paddan i sängen etc. Eller vad man nu gör i sitt tillbakadragna tillstånd.

Storstuga och en eller flera småstugor i anslutning låter ändå som en god idé här.

Hur många personer ska huset dimensioneras efter?
6 vuxna + 6 tonåringar?
 
Oavsett hur man vänder eller vrider på det här kommer 124 kvadrat bli väldigt lite för 4 familjer. Räkna kallt med att alla syskon skaffar partner och snittar 2 barn, då ska ni vara 16 pers på 124 kvadrat. Dra bort kök, vardagsrum osv där dessa 16 pers får platts så blir det ståplats i sovrummen.

Ta en titt på stugor i sälen exempelvis och fundera på hur ni ska få in 16 personer. De minsta som rymmer 8 pers ligger runt 60 kvadrat och det är stugor som folk ska tåla varandra i en vecka och oftast i samma familj med många barn. Jag skulle hellre räkna 40-50 kvadrat per familj inkl sällskapsutrymme så i ert fall minst 160 kvadrat. Ju mer tid man ska spendera där desto mer yta!
 
  • Gilla
tobbbias
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.