Vi ska köpa ett hus som är byggt på 20-talet. Mycket är original, och i gammalt skick. Kök, badrum, el måste bytas ut. En del andra renoveringar som tak, dränering, fönster måste nog också fixas med. Ytskickt såklart; golv, väggar tak måste slipas och/eller målas.

Vi vill renovera detta, och bevara 20-tals känslan, men i ett modernt fungerande skick.

Kan ni tipsa om böcker/ hemsidor finns det vi kan titta i för att få inspiration och bilder till detta?
 
Det finns ju massor av böcker om byggnadsvård, i många är det mest exempel från 17- och 1800-tal, men resonemangen o principerna är ju desamma ändå, så du kommer långt med dom också. "Så renoveras torp o gårdar" Trähus" "Invändig renovering" m.fl.

T.ex. finns det där många bra resonemang kring huruvida man bör ta bort och byta ut - eller spara - originaldetaljer. Är du ex. så lyckligt lottad att du har kvar köksinredning från 20-talet ska du vara mycket, mycket rädd om den! Lägg pengarna på att justera och infoga nytt i köksinredningen istället. Slipa golv är också något sopm många funderar både en o två gånger över.

Andra tips: Tidningen Gård & Torp är bra inspiration. Och det här forumet förstås. Handla grejer kan du göra hos Byggfabriken.
 
Nej, tyvärr är inte köket kvar. Det är ca 60-tal blandat mix... Så böcker och tidningar med den stilen letar vi efter.
 
"Vårda och renovera trähus" av Sören Thurell
"Så målade man" av Karin Fridell Anter m.fl
"byggnadsvård i praktiken I-V" av Göran Gudmundsson (invändig renovering är en av dem)
 
Tack! Ska kolla dessa!
 
Det finns även en bok som heter Tjugotalshused idag och är skriven av Lisbeth Williams & Ingela Blomberg, den är mycket inriktad på 20-tals lägenheter och stadsmiljö men lite tips kan du alltid få
 
20-tal Österlen skrev:
Det finns även en bok som heter Tjugotalshused idag och är skriven av Lisbeth Williams & Ingela Blomberg, den är mycket inriktad på 20-tals lägenheter och stadsmiljö men lite tips kan du alltid få
Köp den oavsett, borde finnas i alla bokhyllor hos dem som är intresserad av äldre arkitektur o även inredning. Informativ och mycket vackra bilder :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.