Hej,

Vi planerar för ett nybygge, det är ett sluttningshus med entreplan och kök på "ovanvåningen".

Vår stora fundering är hur vi ska tänka med köksfläkt och hur vi ska dra ut ventilationen från den. Spishällen är placerad i köksö som går diktan mot yttervägg, vår "huvudbalkong" är på motsatt sida den väggen köksön bygger mot.

Som vi ser det har vi 2 alternativ.

1: Takintegrerad fläkt med utblås på taket -> inga direkta konstigheter fläktmässigt men vi skulle helst ha en spisintegrerad fläkt av den enkla anledning att vi tycker det är snyggare.

2: Spisintegrerad fläkt med utblås vart? Vi har fått förklarat för oss att en sådan lösning innebär att matoset etc. måste gå ut genom vägg, förmodligen drar man kanal ner till sutterängvåningen och ut genom någon vägg. Baksidan är att det kan bli "flottigt" eller osigt där utblåset är och det hamnar förmodligen under vår balkong (som går längs 2 av 3 fria gavlar, den 4e är motfylld mot sluttning).

Vad är era rekommendationer? Finns det någon smidig lösning?
Vi hade gärna haft en spisintegrerad lösning men det känns som att nackdelarna är flera med det än en takintegrerad med utblås på taket.

Tack på förhand och säg gärna till om det behövs mer information! :)
 
Redigerat:
Allt matos ska ut i himlen och inte ut på vägg som kan osa runt in i huset när du öppnar ett fönster.och fläkten är i drift. Normalt en fläktmotor ovan spisen och ett rör ut på taket. Går även att ha en på topp på taket.
 
Alt 1, kan göras väldigt diskret i samband med nybygge. Får helt klart min röst

Alt 2 beror ju på hur hällen ska vara placerad. I en köksö så blir det lite svårigheter och bör ha utelåst ut genom väggen då det annars skulle bli en hel del böjar som ger effekt förlust.

Ring tex Thermex och planera med dom för att se vad dom har för tankar och möjliga lösningar.
 
Tack @jonaserik och @Luddis_1, det kommer bli alternativ 1 med takintegrerad fläkt. Vill inte ha risk för att få in lukt och os i huset.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.