Många gamla hus fått sina tegeltak ersatta med betonpannor. 1) Historien berättar att taktegel var vanligt runt om i landet. Då vimlade det av tegelbruk. Teglet var brandsäkert och skulle stoppa bränderna som härjade i trästäderna. Men det fanns också takspån. Och takspån tillverkades länge för hand. Men kom sen att tillverkas med ångdrivna spånmaskiner. 2) Huset är byggt "1929". Som är äldsta kända datum. På huset ligger det takspån under betongpannorna. Det här syns uppe på vinden. Svårt att se om de är handgjorda eller maskinella. Förmodligen det senare. Hur gammalt är då huset?
 
Det var väldigt vanligt att ha spånor (takspån) under takpannor, en bra bit in på 1900-talet, så det finns ingen motsättning mellan det och husets ålder.

Betongpannor tillverkades dessutom under början på 1900-talet. Det fanns ofta små, lokala tillverkare av betongpannor. Jag har hört berättas att man hade formar och gjöt själv tom. Så ett hus från 1929 kan ha spånor och berongpannor som original.
 
Det finns murade fundament till vedspis också. Men inga spishuvar.
 
Har du en bild på huset?

Men vad menar du att fundamenten till vedspisen skulle visa? Det var också relativt vanligt. Klafreström no 826 tillverkades tex precis i början på andra världskriget.

Självklart är många hus äldre än vad de anges i byggnadsregister. Hus kan också vara flyttade osv men det byggdes inte alltid nya hus med allt som var ny standard. Många byggde med beprövade metoder.
 
  • Gilla
ByggaHusIdag
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.