A
H Harald Blåtumme skrev:
Spisen på plats idag, svärmor verkar supernöjd!

Men det finns inget "bara" vad gäller att dra ny kabel i gamla kåkar från 1800-talet nedlusade med kulo-ledningar härs och tvärs, gamla elcentraler med gamla kablar i. Men vår kloke elektriker satte en trefas 16A dvärgbrytare vid sidan om istället för att fiffla med de gamla grupperna och ev förgreningar som ingen vet var de finns eller vad de ev matar ytterligare.

Elinstallationen kostade nog minst lika mycket som spisen men säkerhet och stabilitet får vara värt den extrakostnaden tycker vi. Inväntar en saftig faktura för det tog en hel arbetsdag det här... oops.

Spisen levererades kopplad trefas utan nolla från fabrik med Perilex-kontakt. Kunde även kopplas tvåfas om man har lust. Elektrikern sade att det inte är vanligt idag att spisar ansluts via trefas utan nolla men det är så på denna modell, Electrolux 4011AOW 400V. Så nu vet ni det. Tack alla som bidragit i tråden!
En 400V spis har normalt ingen nolledare eller stift för noll i perilexproppen, däremot förläggs det ingen matning till en spis idag utan nolledare. dessutom blir det ju färre och färre spisar och de som finns är vanligast med 230v elementspänning
 
Nya matningen till denna 400V-spis gjordes i 2,5 mm2, fullmatat i Perilexuttaget dvs inkl nolla vilket saknades tidigare. Kåken har 16A huvudsäkringar så det kändes överdrivet att ha mer än 2,5 mm2 spismatning, det var 1,5 mm2 tidigare med gamla 400V-spisen vilket funkade det också (med gamla spisen).

Bara att konstatera att man inte ska ansluta tunga högströms 230V-laster i denna kåk, och det behövs inte heller om man väljer rätt spisutrusting dvs 400V-prylar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.