Här var det nya tankar på gång, och inte helt tokiga sådana heller! Anders, även om jag inte riktigt kan se vad man ska med den stora hallen till om man inte ens ska hänga kläder i den, ;) så är du helt rätt ute på ett sätt! Det har nämligen varit en vägg just där du ritat till en i salen! Här fanns nämligen serveringsgång från köket ut till salen, där du nu ritat klädkammare... och något slags litet utrymme (garderob?) på andra sidan med dörr till kapprummet.

Någon som har en aning om vad detta rum kan ha varit?
Hur tror ni serveringsgången var uppbyggd?

Det enda jag vet är att den smala dörren från köket ut i salen finns kvar (ej utsatt på ritningen, vi hade tänkt att ta bort den...) och att det varit en serveringsgång där, det syns även på golvet att det varit en vägg längs hela vägen. Fördelen med dina tankar anders är ju att man slipper en genomgångstvättstuga, helt klart. Frågan är om man inte ska ha kapprum där till höger då istället, och behålla väggen till vänster... men som du sa, tvättstugan blir jädra mörk och kanske lite liten.


Alsti, visst, man måsete se det för att kan avgöra rymd och ljus. Men jag är faktiskt lite inne på att behålla väggen iaf, du fick mig att tänka till. Det finns ju någon anledning till att både tjejen och jag tycker om hallen, men kanske speciellt kapprummet... Så vi är inne på alt 1c, om nu inte anders tankar sätter allt på ända igen... :-D
 
Vill du ha kapporna i hallen (eller mer i anslutning) lös det så här. Kanske "Serveringsgången" kan även vara skafferi från köket om man inte vill ha ett extra förråd...

Symmetrin blir tom bättre med detta förslag...

Kapprummet i hallen skulle gå att köra i pärlspont.
 
  • plan3.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Ser två problem med Anders förslag;
1. Man måste skaffa fram två likadana salsdörrar till om nu inte de som satt där från början finns kvar
2. Det blir mycket svårt att få till en vettig möblering/inredning i tvättstugan (säger jag som ingen tvättstuga har - har tvättmaskinen i ett rum med städskrubb, VP och frysbox-men ska man nu ha en ska den väl vara vettig)
Ide´n som sådan att skapa mer förvaring är ju inte dum. Om salen skall användas som matsal är det väl ypperligt med direktkontakt - men jag hade nog valt att ha vardagsrummet som matsal och salen som vardagsrum och använt f.d. serveringsgång till skafferi eller städskrubb om du vill bygga upp den igen...jag vet inte, men hemma hos mig är det så himla ont om tjänstefolk så jag vill nog ha kök och matsal med minsta transportsträcka ; )
Vad är det för tidsepok på huset?
 
Dr_Jekyll, nu får du nog peta in metrar och kvadratmetrar också, så att vi vet vilka ytor det rör sig om :) Hur stor blir tvättstugan och hur stort blir badrummet :confused:
 
Ok, här kommer en ny modifierad variant av Anders förslag, med lite mått. Dessa är ungefärliga på decimetern... Har dessutom rättat till en del saker som jag inte trodde skulle ha någon påverkan innan, kakaelugn och dörr till serveringsgång.

Förslaget är inte helt fel faktiskt, man slipper genomgångstvättstuga. Matsalen är stor nog i vilket fall känns det som. Dessutom återgår man ju till originalstorlek, lite kul. Enda abret är storleken och ljuset i tvättstugan egentligen, man spenderar ju en del tid där... Att ha en pytte tvättstuga på 400 kvm känns ju lite knäppt. Gällande hallen så kan man även välja att ha en öppen hall i T-form som Anders förespråkar.

Kommentarer? Blir tvättstugan för trång?

Alsti, ja du har rätt. Salsdörrarna finns inte kvar, men det går ju att skaffa begagnade i ungefär samma stil. Fler har föreslagit att nyttja salen "mer", ex som vardagsrum. Jag vet inte... Köket ska vi ju ha ett stort köksbord i, bara vid lite aspeciella tillfällen vi tänkte använda matsalen och då kanske inte svängen förbi v-rummet gör så mycket. I fantasin målar vi upp gamla slagbord som vi har stående hopfällda längs väggarna när man inte använder det.

Huset är ursprungligen från slutet av 1600 och tillbyggt på 1800-nånting. Sen brann övervåningen och det renoverades strax efter sekelskiftet, 1910 tror jag. A-rum, kapprum och sovrum har dörrar, foder etc från de tidigare delarna (en brutalgammal tapet i a-rummet!). Resterande är lite blandat, mest sekelskifte. Kök, v-rum och sal renoverat -85, men gamla dörrar kvar. Övervåningen är helt sekelskifte med lite högre i takhöjd.
 
  • Planlösning nedre botten, serveringsgång.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Min tvättstuga är 1,10 x 2,40 :) men jag har dörren på långsidan. Tvättbänk vid vänstra kortväggen under ett liiiiitet fönster, TM och TT som pelare vid den andra kortväggen. Mera finns det inte plats för, men den fungerar.

Ska inte dörren på badrummet vara mot hallen?

Jag tycker också att badrumsdörren och förrådsdörrarna ska gå utåt , de stjäl bara yta om de går inåt.

Personligen skulle jag bygga badrummet där du har kapprummet (pigkammaren?), underbart med fönster där :) och tvättstugan där du har badrummet nu. Då kan dörren vara öppen till genomgångsrummet om ni vill ha in dagsljus. Eller bygga tvättstugan vid ytterväggen och ha kapprum i genomgångsrummet? Serveringsgången kan ni ju ha som linneförråd och städförråd istället.
 
Jo det blir nog för liten tvättstuga på den sista planlösningen, men, om man låter det vara öppet mellan tvättstuga och in till badrummet (där det nu finns en dörr till salen)? Då får man ett större badrum med en tvättstuga längst in...

morsan skrev:
Personligen skulle jag bygga badrummet där du har kapprummet (pigkammaren?), underbart med fönster där :) och tvättstugan där du har badrummet nu.
Ja så har vi också tänkt, men det är inte kul att ha toa som genomgångsrum... Dessutom jobbigt att behöva låsa två dörrar varje gång man ska på toaletten. Slår man igen ena dörren så blir det en jäkla väg att ta sig från hall till kök.

morsan skrev:
Eller bygga tvättstugan vid ytterväggen och ha kapprum i genomgångsrummet? Serveringsgången kan ni ju ha som linneförråd och städförråd istället.
Hur menar du nu?, förstår inte riktigt...

Hur dörrarna går får man fundera på. Angående badrumsdörren på ritningen så tycker jag att den passade bättre där på nya väggen istället för mot hallen, annars blir ju det bara en korridor. Dessuton så slipper man göra hål i den gamla väggen.
 
Den sista planritningen ser mycket bättre ut.
På dom första ritningarna stod det " matsal" vardagsrum" och matsalen var stort jämfört med vardagsrummet .... har det varit så från början eller var det du som bestämde detta? Jag skulle tänka mej att ha det tvärtom. Liten matsal och stor vardagsrum med 3 fönster. Matsal närmast köket kan användas till vardags och till fest :).
undrar bara ... finns det ingen källare i huset för att flytta tvättrummet dit? Var fanns tvättrummet innan?
gaia
 
Nu har du inte hängt med i svängarna Gaia... ;-)
Ja så har det varit från början, iaf salen förstås eftersom bygget är från sekelskiftet. Vardagsrummet vet jag inte vad det var tidigare. Se mitt inlägg #35 mittenstycket för tankar kring att ha vardagsrummet i stora rummet. Vad fasiken ska man med ett så stort vardagsrum (i princip TV-rum) till? Förklara gärna hur du tänker...

Det finns halv, halvkällare, alltså källare med knapp ståhöjd under halva huset. Resten är torpargrund. Tvättrummet byggde man till "mitt i" köket under 70-talet, se första bilden i första postingen. :) Helt knäpp placering.
 
Om nu någon orkar läsa så har allt detta utmynnat i tre förslag, och Anders tankar var det som gav den lösning det lutar åt nu! (A)

Alsit18 hade också tidigt ett förslag som egentligen är riktigt bra, nu när jag fått suga på karamellen lite. Det som grämer mig är att man gör ett helt våtrum av en av de vackraste och bäst bevarade delarna i huset, alltså kapprummets del mot ytterväggen. (B)

Det sista förslaget är de vi har stött och blött ihop här i tråden. (C) Jag och tjejen vill nog behålla väggarna i hallen (än så länge), och undvika en T eller L-hall. Men i övrigt ett bra och inte lika kostsamt förslag. Tvättstugedelen är redan sönderrenoverad så här svider det inte alls att sätta upp ett kaklat våtrum. Dock med den stora nackdelen att tvättstugan blir frekvent använt som genomgångsrum.

Alla förslag är bra, nu måste även kostnad och ork räknas in i kalkylen. Jag ska (vill) ju göra i princip allt själv. Då hålls kostnaderna nere och man vet att det blir bra. Det är inte för inte jag skriver här i byggnadsvårdforumet!

Hoppas nu bara ingen kommer på mer förslag så man behöver tänka till igen... ;)
 
  • A.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • B.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • C.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Dr_Jerkyll: Gissa vilket alternativ jag röstar på ;)

Ja, A). Men en liten varning om öppningen som blivit mot murstocken och skafferigången mot matsalen. Mittpartiet måste vara ordenligt förankrad med "dubbeldörrskorridoren". Tycker nog att du bör spara förankringspunkter (uppe och nedtill) för timmret mot murstocken (en öppning går nog att ha ändå) och samma med "skafferi"-gången. En konstruktör eller några duktiga timmerfolk här på forumet kanske kan kommentera detta... Manberg hette en "signatur" bland annat som jag har för mig var timmermansom i mitt tycke insiktsfull skrev här på forumet, men det finns säkert fler...
 
Dr_Jerkyll skrev:
Nu har du inte hängt med i svängarna Gaia... ;-)
Ja så har det varit från början, iaf salen förstås eftersom bygget är från sekelskiftet. Vardagsrummet vet jag inte vad det var tidigare. Se mitt inlägg #35 mittenstycket för tankar kring att ha vardagsrummet i stora rummet. Vad fasiken ska man med ett så stort vardagsrum (i princip TV-rum) till? Förklara gärna hur du tänker...

Det finns halv, halvkällare, alltså källare med knapp ståhöjd under halva huset. Resten är torpargrund. Tvättrummet byggde man till "mitt i" köket under 70-talet, se första bilden i första postingen. :) Helt knäpp placering.
Ja tänker som så - har man köpt ett fint stort hus med vackra rum så ska man ju utnyttja dom själv och inte reservera ytan enbart för gäster som kommer då och då ( inga stora middagar varje vecka).
Har själv ett hus som byggdes innan TV kom till :). Förra ägarna hade TV-rum/ vardagsrum i tillbyggnaden utan charm och det gamla vardagsrummet utnyttjades enbart som en vacker koridörr som man passerade på vägg mellan tv och arbetsrum. Det har vi ändrat på - flyttat TV in i gamla rum och njuter av husets atmosfär och av utsikten från dom stora fönster i stället. Det gäller att bredda ut sej på dom egna m2 :). Missade att du hade redan tänkt på det.
Vi har en matsal i anslutning till kök ( som ditt kök-"vardagsrum") och ingen köksbord i köket. Vi använder matsalen till vardags - man vänjer sej att ta dom 4 extra steg och slippa äta i köket som tjänstefolk när man har ett finare matplats bredvid. Det är faktiskt roligare att bo som herrefolket i sitt eget hus :).

Tråkigt att källaren går inte att anpassa till tvättrum.
Annars skulle jag tänka mej att ha tvättrum platserat vid köksingången så man går genom tvätt/ grovkök till köket som det ofta är så praktisk planerat i nyare hus.
Men det blir kanske omöjligt trångt att platsera den där ?
Men om man tänker om och använder matsalen till vardags så kan köket göras mindre =arbetskök utan matbord så tvätten/ grovkök får plats där också?
Man måste se huset för att kunna avgöra .... jag bara svävar utan att veta vad som är möjligt....
gaia
 
gaia skrev:
Ja tänker som så - har man köpt ett fint stort hus med vackra rum så ska man ju utnyttja dom själv och inte reservera ytan enbart för gäster som kommer då och då ( inga stora middagar varje vecka).
Har själv ett hus som byggdes innan TV kom till :). Förra ägarna hade TV-rum/ vardagsrum i tillbyggnaden utan charm och det gamla vardagsrummet utnyttjades enbart som en vacker koridörr som man passerade på vägg mellan tv och arbetsrum. Det har vi ändrat på - flyttat TV in i gamla rum och njuter av husets atmosfär och av utsikten från dom stora fönster i stället. Det gäller att bredda ut sej på dom egna m2 :). Missade att du hade redan tänkt på det.
Jag förstår hur du tänker, men har man 400 + 120 kvm boyta så är det det svårt att utnyttja alla rum "själv"på två pers. Förstår att ni flyttade v-rummet till den äldre delen, det skulle jag också ha gjort. MEn nu är i princip alla delar gamla i vårt hus, så, ja, du förstår... Vardagsrummet skulle jag egentligen kunna kalla enbart TV-rummet och är ju iaf bortåt 25 kvm, så nog borde man få plats. Men visst, jag förstår tanken bakom att nyttja stora rummet bättre. Det är en av tankarna som fortfarande gnager lite, med god hjälp av dig. ;)

gaia skrev:
Vi har en matsal i anslutning till kök ( som ditt kök-"vardagsrum") och ingen köksbord i köket. Vi använder matsalen till vardags - man vänjer sej att ta dom 4 extra steg och slippa äta i köket som tjänstefolk när man har ett finare matplats bredvid. Det är faktiskt roligare att bo som herrefolket i sitt eget hus :).
Jag gillar att äta i köket, vid ett stoooort köksbord.

gaia skrev:
Annars skulle jag tänka mej att ha tvättrum platserat vid köksingången så man går genom tvätt/ grovkök till köket som det ofta är så praktisk planerat i nyare hus.
Men det blir kanske omöjligt trångt att platsera den där ?
Men om man tänker om och använder matsalen till vardags så kan köket göras mindre =arbetskök utan matbord så tvätten/ grovkök får plats där också?
Det är en tanke som vi snuddat vid tidigare i tråden. Inte helt fel heller. Då gör man precis som du säger v-rum av stora salen, grovingång med tvättstuga i del av köket och har mat/köksbord i anslutning, i det nuvarande v-rummet alltså. Hmm, kanske ska funderas på i en omgång till. Det stora abret är att man då, i mitt tycke, till stor del går ifrån byggnadsvården i planlösningen.

gaia skrev:
Man måste se huset för att kunna avgöra .... jag bara svävar utan att veta vad som är möjligt....
gaia
Ja, men alla tankar och utsvävningar får en själv att komma ur inkörda tankemönster. Det är värt mycket! Jag gör en ritning på ditt sista förslag i kväll så får vi se hur det känns.
 
Jag tycker alternativ A fast med en mer dörrartad öppning istället för halv vägg vid murstocken mycket väl kan funka bra! Men jag tycker att man inte har någon nytta av ett så smalt föråd som det i gamla serveringsgången om man har dörrar i båda ändar- möjligen en 7x21 dörr. Vidare kommer du inte få in mycket mer än en tvättstapel (60x60), en bänksnutt (60x60) och några hyllor i tvättstugan, men det beror ju på vad du vill ha där.
Förslaget med badrum i vardagsrummet går ju helt bort eftersom du säger att du inte vill ha vardagsrummet i salen - dessutom blir det långt till sovrum - om du nu inte ska ha badrum även uppe.
Hur ska vi veta att kapprummet är den bäst bevarade delen!!!??? Vad menar du med det - vad finns där?
Alternativ A blir garanterat billigast och förmodligen bäst ur byggnadsvårdssynpunkt då minsta möjliga del blir våtrum.
 
Alsti18 skrev:
Jag tycker alternativ A fast med en mer dörrartad öppning istället för halv vägg vid murstocken mycket väl kan funka bra! Men jag tycker att man inte har någon nytta av ett så smalt föråd som det i gamla serveringsgången om man har dörrar i båda ändar- möjligen en 7x21 dörr. Vidare kommer du inte få in mycket mer än en tvättstapel (60x60), en bänksnutt (60x60) och några hyllor i tvättstugan, men det beror ju på vad du vill ha där.
Ja där finns ju en dörr idag och den går ju att behålla. Tanken med att slå ut delar av väggen och var att man kanske kan "expandera" tvättrummet ut i badrummet vid behov... Men jag håller med att det skulle vara trevligare med två skilda delar. Ang det smala förrådet så kan man välja att bevara dörren från köket och bara ha ett litet städskåp där, och förrådsdörr från andra hållet.

Alsti18 skrev:
Förslaget med badrum i vardagsrummet går ju helt bort eftersom du säger att du inte vill ha vardagsrummet i salen - dessutom blir det långt till sovrum - om du nu inte ska ha badrum även uppe.
Hur ska vi veta att kapprummet är den bäst bevarade delen!!!??? Vad menar du med det - vad finns där?
Oj, hopps du inte tog illa upp??? Klart ni inte kan veta det... Nämnde det lite kort tidigare, A-rum samt kapprum och delar av sovrum är de äldsta bevarade delarna i huset med de äldsta dörrarna, lister etc, tidigt 1700 eller äldre skulle jag tro. Kapprummet har en skön känsla på något vis, jag tror det beror på att det där sitter kvar ett riktigt gammalt fönster som skyddats från väder och vind av verandans tak.
Helt har jag inte slagit bort tanken att ha v-rum i salen.

Alsti18 skrev:
Alternativ A blir garanterat billigast och förmodligen bäst ur byggnadsvårdssynpunkt då minsta möjliga del blir våtrum.
Jag det är nog bäst ur byggnadsvårdssynpunkt, men blir absolut inte billigast. Mest ekonomiskt blir B eller C, där behöver man inte bygga upp väggen i salen, eller?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.