Hej experter!
Vi behöver er!
Vi bygger en tillbyggnad i två plan i suteräng, garage nere och förråd/bastu uppe. Bygget sitter ihop med befintligt bostadshus i ovanvåningen. Idag började det droppa från takbalken inne.

Ovanifrån består taket av dubbelfalsad bandplåt (lades i aug 2020), papp, råspont, vindväv, isolering (70cm), ångspärr och sist gips (enkel). Ångspärren är inte tätad mot balken än, det ska göras när innertaket målats klart, därför kan det rinna ut där (tur ändå!). Nu droppar det på ca 5 ställen vid balken (verkar vara där takstolarna är, men inte vid alla). Balken är 8 meter lång ca. Det är mer blött åt ytterdörrens håll men även nåt litet dropp mot andra sidan av rummet.

Vi har haft byggare här ca 4 veckor som flytspacklat och kaklat i badrummet och då haft ytterdörren öppen en del. Ibland korsdrag med fönstret på motsatt sida också öppet.

I det hål vi tagit upp nu ser vi att vindväven är fuktig underifrån och knappt ovanpå (lite svårt att vara 100 då det är så kallt däruppe). Vattnet sprider sig neråt via takstolarna där det också bildats mögel. Vi ser fukt ca 170cm uppåt på takstolen, från mittbalken mätt. Det är ca 1 meter in som det kommit svart mögel.

VAD kan detta bero på?
Idag började det töa efter att ha varit minus i flera veckor.
Tillbyggnadens tak har legat med ca 25cm snö i kanske 3 veckor. Det skottade vi av idag som första åtgärd. Snön var dock knappt genomfuktad, dvs isen var kvar längst ner mot plåten i de flesta fall.
Men känns otroligt att det ska vara taket som läcker när fukten är under vindväven!?

Vi har isolerat 70cm mellan vindväv och fuktspärr (utrymmet mellan takstolarna är just 70cm), kan vi ha satt för mkt isolering så det blev för lite luft?
Men hur har fukten kommit dit när fuktspärren endast har en liten springa i nederkant (blå plasten ca 20cm som hänger ner vid balken på bilden) och ovankant (längst upp i nock på samma sätt)?

Det va en lång redogörelse för hur vi gjort och nu funderat på vad detta kan bero på.

Tar tacksamt emot alla tips!
Se två bilder.
Hälsn. /förstagångsbyggare
Har någon nåt tips?
 
  • Inre byggplats med synlig takbalk, öppet tak, stege och hinkar som samlar vatten från läckage.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Fuktproblem i byggkonstruktion med synlig ångspärr, isolering och takbalk.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Vatten droppar från en takbalk omgiven av gul isolering och en öppen ångspärr.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Inre takkonstruktion med isolering och en träbalk där det finns tecken på mögel, markerat med texten "mögel".
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Luftning: 45x45 reglar längsgående/från sida till sida mellan råspont och vindväv har vi också. Och gles 28x70 mellan fuktspärr och gips.
 
Ni får ju in fukt från byggnaden som ställer till det. Leta hål/springor. Sen vet jag inte om vindduken ställer till något, vad har den för funktion?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.