Hej alla!

Vi har svårt att hitta en hantverkare som kan ta upp en dörröppning i en vägg för oss. Det verkar som att jobbet är för litet och för tungt / skitigt.

Vad ska man ha för verktyg för att göra jobbet själv? Det är en lättbetongvägg i ett 50-talshus på Jönköpingsgatan i Helsingborg.

Hur fraktar man bort det som blivit över sen?

Tips mottages tacksamt!
 
Det finns s.k. Ytongsåg - en riktigt grovtandad sak med förstärkta tänder. Borra ett knippe hål på rad så att sågbladet kan stickas in, och sen är det bara att nöta på.
Ni lär stöta på armering mellan skiften, så ha även ett bågfilsblad tillhands.

Soporna (tungt!) tar ni väl lämpligast på släp till tippen.
 
även en tigersåg kan göra jobbet men det blir smutsigare
 
Finns liknande ytong blad till tigersågen.
Och då är det bara att skifta blad när
du stöter på armering.
Rigga upp med dammsugare. ;)

Mvh Putte
 
Tigersåg! Rev själv precis en lättbetongvägg med den röda tigersågen =) Väggen var putsad så jag körde med ett betong/tegel-blad till sågen. Till råga på allt var det riktigt kul, machokänsla att köra såg i väggarna!
 
Mikael_L
Det här rekommenderas inte.
En sån här bilmaskin + stor kap med diamantklinga använde jag för att under ett par dagar, hålla alla hyresgäster i hela huset på dåligt humör.

Men det var riktig betong!

Kom bara ihåg episoden, då phl skrev om machokänsla :D
 
  • IMG_3023.jpg
:D Den ser liiiite massiv ut för våra behov.

Tack så här långt för tipsen. Jag ska träffa säljaren och en byggkunnig från styrelsen i kväll, så får jag förhoppningsvis reda på vad som behöver göras. De pratar om att det förmodligen är gasbetong. Hoppas inte det är armering, det verkar jobbigt.
 
Hej!

Vi bor i en bostadsrätt byggd -60, Stommen är tegel, icke bärande väggar är lättbetong / gasbetong.

En sån dörröppning du pratar om kan du faktiskt göra med en vanlig fogsvans.
Det är otroligt lättsågat.

Stöter du på armering kan du sticka in tigersågen och såga av armeringen och sedan fortsätta med fogsvansen.

För att slippa jobb i efterhand kan du använda en planka eller nåt annat att styra sågen mot på motsatt sida.

/ marta
 
Nu har en vänlig själ här på forumet åtagit sig att komma och titta på väggen nästa vecka så det ser jag fram emot. :)

Det är nog som du säger Marta att det är en vägg man nästan kan såga ner för hand. Jag var där i går kväll, och väggen är cirka 8-10 cm. tjock. Mannen från styrelsen hade själv öppnat ett dubbelvalv i sin likadana lägenhet och det hade varit hyfsat lätt för honom. Han hade spänt upp en bräda för att få till ett ''herrgårdsvalv'' :eek: , men jag är nog mer inne på nåt med skjutdörrar.

Vilken tur att man inte ska bo i ett hårdbetonhus!
 
Köp billigast möjliga fogsvans och kör med den. Sågen är helt oanvändbar för annat efteråt. Köp också en ordentlig andningsmask (och då menar jag en RIKTIG mask, inte såna där som ser ut som någon tagit med sig hem från vårdjobbet) och se till att täcka ev. möbler, tejpa täckplasten helt lufttätt runt det som skall skyddas. Armeringsjärnen är ganska enkla att få av med ett vanligt bågfilsblad med "instickshandtag", troligen är där max 3 eller 4 lager med armering, man armerade inte varje fog.

Det dammar något helt otroligt.

Ha också en beredskap med städgrejor så ni kan städa av även trapphuset genast när ni är färdiga. Annars är det risk att grannarna blir sura (av goda skäl). Dammet kommer att sprida sig inte bara inom er lägenhet, framförallt när ni bär ut blocken.
 
Det är som tur är en tom lägenhet.

Hur stora tror du blocken blir? Kan man lyfta ut dem i flyttkartonger?

Man kan nog inte kasta ut dem från fönstren, det finns så mycket planteringar och sånt. Samt källarfönster ända nere vid marken.

Vi ska ta reda på om det är blåbetong. Jag har satt upp mig på en radonmätare näst nästa helg. De kunde man låna kostnadsfritt. Hoppas bara inte den ger utslag. Vad gör man om det är radon i väggen?
 
Radon är en gas som bland annat finns i "blåbetong". I det här fallet så är det fina dammet farligare för dina lungor än eventuellt radon.
 
Det är som sagt dammet du skall skydda dig mot. Dammet är inte farligare för att det ev. är radonhaltigt. Däremot så är det farligt och framförallt obehagligt som damm.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.