Har en gammal sommarstuga med tegelmurad skorstensstock. I skorstenen mynnar 4 pipor, Piporna en bit ned i skorstenen förtaller vinklade. Dvs det går ej att sänka en sotviska med tyngd, den bottnar en bit ned och det går ej att få ned den nedanför "stoppet". Som jag förstår utgörs "stoppet" ej av något spjäll.

Tacksam för råd.
 
Kan du teoretiskt komma åt stoppet med en viska från andra hållet?

Är det stopp o alla kanaler?
 
Ja, det går ej att komma vidare i någon pipa.
 
...möjligen går det att sota nedifrån. Har ej provat.
 
Du kanske bara har nått botten?

Kan du komma åt någon anslutning inifrån huset? För att kunna ana hur dom ansluter..
 
Kan komma åt alla anlutningar nedifrån och jag är säker på att stoppet är någonstans mitt emellan.
 
Att alla kanaler skulle vara blockerade låter ju illa..

Är där en vinkel tror du?
 
Förmodar att det är något vinkelartat. Stugan är mer än 150 år gammal och murstocken, åt mintåne nederdelen är nog från den tiden. Vet att skorstenen, ovanför yttertaket och en bit ned, har ommurats två gånger. Möjligen uppkom den förmodade vinklingen i samband med detta. Det är ju mörkt i piporna och det är svårt att se något, även med ficklampa, ovanifrån.
 
Ser kanalerna ut att vara vinklade i 90 grader? Kan du uppskatta hur långt ner krökningen är? Det kan finnas luckor till kanalerna på vinden eller i annat utrymme. Är det drag i kanalerna?
 
Kan ej avgöra om vinkeln är 90 grader eller något annat. Tror att "stoppet" finns omkr 1,5 m från skorstenens ovansida.
Det finns inga luckor någonstans i stocken.
Det är bra drag och det går problemfritt att elda i alla eldstäder.

Vid tidigare sotningar har sotarna aldrig lyckats förstå vad som är problemet och jag befarar att de tidigare sotningarna blivit ofullständiga. Man har prövat med att sänka en böjlig kabel/wire ovanifrån och lyckats med att den kommit ut vid en eldstad, dock ej vid samtliga.

Min ide, just nu, är att prova med en böjlig kabel/wire från varje eldstad underifrån. Såvida jag inte får något annat förslag...

r ordetlig
 
1.5 meter ner borde du ju kunna se med en stark ficklampa? Försöka att mäta replängden med en tejpbit där det stoppar så du ser hur långt ner du kommer. Skaffa annars en usb kamera med belysning och sänk ner.
 
Fick en kanal i min skorsten renoverad i december i samband med installation av kamin och då upptäcktes att den kanalen som vi tänkt sätta in kaminen i gick samman med en annan kanal som var igenmurad en bit ner. Så det var ju lite lotto huruvida man träffade den ena eller andra kanalen när man sänkte ner repet med vikten i.

Kan ju vara något liknande kanske..
 
Tack för alla tips så här långt!
Just nu lutar det åt att jag försöker skicka upp en USB-ansluten mini-kamera via lång kabel nedifrån för att fösoka klura ut var jag har problemet/problemen. Blir förmodligen först i sommar när eldningssäsongen är avslutad.
 
B Bengt_t_78 skrev:
Har en gammal sommarstuga med tegelmurad skorstensstock. I skorstenen mynnar 4 pipor, Piporna en bit ned i skorstenen förtaller vinklade. Dvs det går ej att sänka en sotviska med tyngd, den bottnar en bit ned och det går ej att få ned den nedanför "stoppet". Som jag förstår utgörs "stoppet" ej av något spjäll.

Tacksam för råd.
Be sotaren sota med stavteknik. Då kommer det åt på ett helt annat vis.
 
Om du tror att stoppet är så högt upp så fäst en ficklampa i en lina och sänk ner ovanifrån.
Även om stoppet är längre ner så får du kanske syn på något. Om du försöker få upp en kamera kan det också underlätta om du får någon typ av ljus även ovanifrån fast då något som går att släcka utan att dra upp t ex en byggstrålkastare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.