C Carlk skrev:
Herregud vilket ös i tråden;) Jag läste endast första inlägget och ska inte stö salt i såren men låt detta bli en läxa till alla som behöver en läxa;) Anlita INTE folk som INTE kan svenska. Problem kan man få ändå men man behöver inte be om de.
Kanske skulle du läst lite mer än endast första inlägget innan du kände dig kallad att skriva.
Det var inte killarna som inte kan svenska som var problemet här...
 
  • Gilla
Flintylaren
  • Laddar…
R ReijoS skrev:
Visst är jag pappa till TS.

Pappa
När hon ändå sover så sött och inte kan tjyvlyssna. :rofl:

Kan du inte berätta lite hur du ser på allt just nu.
 
Krille-72 Krille-72 skrev:
Lugn i stormen en liten stund till. Vi börjar som vanligt med det possessiva. Sjukt stolt över dig och din far att ni tog tag i detta och förstod allvaret. Väldigt bra också att du förstår att problemet INTE är de stackars hantverkarna samt att du funderar på ett inlägg för att varna andra.
Blir lite nervös när du säger att du ska kontakta firma nr 2. Som låg väldigt nära i pris. Jag brukar få ganska mycket kritik här på forumet när jag slänger ur mig något som ”Man får det man betalar för”. Det är såklart inte helt sant. Men en parameter att väga in. Att riva ett badrum och bygga upp det med ny brunn, golvvärme lite ny vattendragning, för priser runt 100” går i princip inte. Inte med normala löner iaf. Mer runt +150” skulle jag säga.
Tänk på det innan du beställer från någon igen. Nu har du ju en del gjort och då kommer den stora frågan. Vad kan man behålla och vad måste göras om?
Den nya entreprenören kan inte ta ansvar för något som redan är ingjutet när han kommer. Och är något fel och det blir en vattenskada som beror på installationen som är ingjuten så kommer försäkringsbolaget hänvisa dig till utföraren.

Som rubriken lyder. Lugn i stormen. Du har fortfarande en del att tänka på.

1, Är golvbrunnen korrekt monterad och installerad? Eller behöver man bila upp brunnen?

2. Den ingjutna golvvärmen. Går den att använda? Finns bilder eter utläggning? En elektriker kan mäta om slingan är hel till att börja med.

3. Vet fortfarande inte om samtliga väggar är av trä? Här köper jag ditt resonemang att du ska riva själv.

4. Har du köpt fixturen? Har dom bytt alla avloppsrör i badrummet eller bara brunnen? Någon måste kontrollera så allt är rätt gjort så det inte blir katastrof om du bygger klart badrummet och börjar duscha.

5,:Ledningen till radiatorn. Hur har man egentligen proppat denna? Ligger proppningen ingjuten under badrumsgolvet? Går det att komma åt den underifrån ifall den börjar läcka? Man skulle behöva spåra ledningen så man vet exakt vad som är gjort och vad som händer ifall den börjar läcka. Du vill inte riva ut badrummet igen.

6. Vad ska du betala nu? Duschdörrar för 11” låter saftigt. Men jag antar att du kollat upp vad dom kostar? Nytt fönster? Går det inte att avboka? Om jag vad dig skulle jag vilja att dom specificerar vad dom vill att du ska betala för. Det är ju på gränsen att det är du som ska ha skadestånd. Förstår verkligen att du vill komma ur detta men tänk till en vända till innan du går med på något.

Någon sakkunnig måste kolla på badrummet lite mer ingående så man får en ny helhetsbild.

Ps. Rörmokaren kan enkelt koppla in din wc tillfälligt. Men inbyggnaden kommer antagligen också behöva rivas när renoveringen ska fortsätta.
Nej, jag är verkligen inte upprörd på hantverkarna, tvärtom tycker jag jävligt synd om dem och har dåligt samvete gentemot dem. Jag har försökt att med väldigt basic engelska och teckenspråk försöka förmedla till dem att jag är missnöjd med VD och förman och inte med dem men jag vet inte hur mycket de förstod.

Ska förtydliga att jag "ska kontakta firma nummer två", det jag har gjort är att kontakta en närstående, vars badrum renoverats av dem nyligen och bett att de ska kika på vilken dokumentation som de har fått på arbetet för att kunna se OM jag kan överväga att ta in dem istället (deras arbetskraft ska vara svensk men något känns inte helt bra).

Just nu är planen att det förhoppningsvis kommer en person (auk. elektriker) redan imorgon, annars under helgen och monterar bort all den el som de har monterat, jag törs inte göra ett skit innan dess. Med tanke på hur denne har beskrivit hur monteringen av golvvärme ser ut och vilka kontroller hen ska göra vågar jag inte lita på golvvämen alls utan allt det ska bort. Likaså med toaletten, på sikt kommer toaletten att rivas i och med att jag inte vet eller kan kontrollera hur det ser ut därinne. Just nu är frågan om vi kan koppla på toaletten temporärt om det kommer att dra ut på tiden innan jag får fatt i ny hantverkare. Vid offertlämnade har företag 3 uppgett att det är möjligt att de kan vara uppbokade fram till april/maj-isch.

Enligt pappa ska alla väggar vara lättbetong. (sånna här saker är jag helt lost i...)
Jag har köpt toaletten + upphängningen till det, angående stommen / avsloppsrör.. ärligt talat, jag vet inte. Enligt avtalet ska de byta hela "stammen" men jag ställer mig väldigt tveksam kring vad som har bytts just nu, lite svar på detta kanske jag får genom att gå igenom soporna?

Elementets koppling / ledning ska kollas när vi river, enligt förman som rådgjort med xx så kunde de dölja den kopplingen eftersom jag inte har ett slutet system. (Nej, jag är allt annat än saker på det han säger men det här borde min vvs kunna svara på, jag tycker det låter konstigt och litar inte på förmans ord om nånting..)

Det kommer att vara spec. i fakturan vad som är inkluderat. det är jag själv som "i good will" sagt att jag självklart betalar för de saker som kan återanvändas. Jag är väldigt mån om att göra rätt ifrån mig.
Just nu finns dock lite tveksamheter kring duschdörrarna (som de efter ö.k med VD har kört ut till mig, ska ska ha ankommit till företaget idag.). Vid offertlämnandet har uppgetts att jag måste ha specifika duschdörrar som ska gå att montera på den "väggstump" på ca 30cm som finns bredvid fönstret (detsamma har sagts av offertlämnare 2 och 3 ) men vad jag kan avgöra utifrån artikelnummer på de duschdörrar jag har fått så ska dessa monteras helt på "duschväggen" så jag måste kolla upp detta under morgondagen. Om duschdörrarna monteras på helt "duschväggen" är jag tveksam till om den kommod jag köpt får rum... Jag får återkomma om det senare när jag kollat upp det närmare. Jag har inte informerat VD om detta ännu men sa under samtalet "förutsatt att de passar" och sånna saker.

Just nu kände jag bara att jag ville komma ur det här så smidigt som möjligt, jag kan leva med att betala de här 20.000, bara jag slipper dem. Jag är medveten om att jag, genom att göra anmälan och driva det här juridiskt med all sannolikhet hade gynnats ekonomiskt jämfört med den "deal" jag har gjort. Men då kommer frågan, hur långdraget detta skulle riskera att bli och det är det jag känner att jag inte orkar driva, det finns en risk att det skulle kunna knäcka mig. Senaste 2 åren har inte varit helt gynnsamma i mitt liv, med lite sjukdomstillstånd och skit och jag höll på att krasha redan i höstas så jag vill inte riskera min egen hälsa.
 
  • Gilla
Bengt Larsson och 10 till
  • Laddar…
Krille-72 Krille-72 skrev:
När hon ändå sover så sött och inte kan tjyvlyssna. :rofl:

Kan du inte berätta lite hur du ser på allt just nu.
Jag är glad stolt allt som vi gjorde rätt efter era underbara tips.
Utan er hjälp så hade detta troligtvis slutat med en katastrof.
Har inte hunnit att köpa en whiskey än, tur att man är pensionär som har tid att kolla.
Och i helgen åker jag o frugan bort o äter middag, som serveras till dörren.
Ett Riktigt Stort Tack till som har hjälpt till, (PS TS har vaknad nu)

Pappa
 
  • Gilla
  • Haha
lisaskywalker och 11 till
  • Laddar…
Krille-72 Krille-72 skrev:
Mycket intressant. Bra jobbat.
Hen är bra klok den där lagstiftaren ibland. Lite märkligt ordningsföljd dock. Men alla kan ha en dålig dag på jobbet.:rofl:

Konsumenttjänstlagen är verkligen stark. För stark ibland brukar jag hävda. Men så länge den inte missbrukas åt något håll är den faktiskt väldigt välskriven.

Skulle vara intressant att även blanda in skadestånd i Ts fall. Det känns faktiskt motiverat.
Men först måste man nog reda ut och punkta upp allt som är utfört och titta på hur allvarliga fel företaget har orsakat.

Men gå med på någon deal och betala i detta läge. Det skulle jag passa mig för i detta läge.
Nu ska sägas att jag har väldigt lite koll på konsumentTJÄNSTlagen men efter att ha läst en kurs i Handelsrätt i våras (där det även togs upp lite basic brottsmål men framför allt fokuserades på KonsumentKÖPlagen, Köplagen och Distansköplagen). Vill jag säga att rent generellt när det kommer till skadestånd vill jag minnas att det krävs FAKTISKA kostnader, FAKTISKA skador etc (bortsett från schablonen i "sveda och värk"). om detta hade tvingat mig att bo på hotell i 3 veckor t ex så hade jag kunnat få ut ersättning för det. Som jag skrev innan, det hade med all sannolikhet gynnat mig ekonomiskt om jag drivit detta, men det skulle få en påverkan i mitt eget mående.
Krille-72 Krille-72 skrev:
Tror nästan Ts ligger deckad. Kanske en flaska rött för mycket idag?:crysmile:
Hon satt uppe och skrev till 04 inatt. Sen uppe med tuppen. Krigade ner ”gubbarna” i skosulorna. Skulle vara väldigt intressant att höra andra sidan av myntet. Ts misstänker att dom läser tråden. Kanske dags att våga skriva ett försvarsinlägg? Företagets rykte står på spel.

Lite välförtjänt vila för Ts och Farsgubbem. Lite påfyllda batterier. Sen skulle jag inte vilja vara förman eller VD på den firman imorgon. :heart::rofl:
Haha, du har helt rätt förutom det där med rödvinet... Jag sov kanske 3 timmar inatt och nu när jag kan slappna av så passade jag på att ta en tupplur (läs: däcka) när jag nattade sonen, sov dock lite oroligt och drömde att det var tekniska fel på både lampa, eluttag och kudde... :crysmile:
E El-Löken66 skrev:
Mycket bra gjort, tror det kallas att stå på sig.
Får intrycket att firman ändå hade goda intentioner men kunskaperna och erfarenheten inte räckte hela vägen.

Önskar lycka till och återkom med bilder på det nya badrummet. (y)
Jag vet ärligt talat inte, jag känner att förman inte haft goda intentioner ärligt talat, det är för mycket som inte stämmer med vad vi kommit överens om, sedan kan jag säga att VD på alla sätt har varit väldigt tillmötesgående och lätt att ha att göra med.

R ReijoS skrev:
Visst är jag pappa till TS.


Pappa
Kan bekräfta att det är pappa, :) han blev tillsagd att skaffa ett eget konto istället för att hänga över ryggen på mig :rofl:
 
  • Gilla
  • Älska
  • Haha
mikethebik och 14 till
  • Laddar…
L litenea skrev:
Nej, jag är verkligen inte upprörd på hantverkarna, tvärtom tycker jag jävligt synd om dem och har dåligt samvete gentemot dem. Jag har försökt att med väldigt basic engelska och teckenspråk försöka förmedla till dem att jag är missnöjd med VD och förman och inte med dem men jag vet inte hur mycket de förstod.

Ska förtydliga att jag "ska kontakta firma nummer två", det jag har gjort är att kontakta en närstående, vars badrum renoverats av dem nyligen och bett att de ska kika på vilken dokumentation som de har fått på arbetet för att kunna se OM jag kan överväga att ta in dem istället (deras arbetskraft ska vara svensk men något känns inte helt bra).

Just nu är planen att det förhoppningsvis kommer en person (auk. elektriker) redan imorgon, annars under helgen och monterar bort all den el som de har monterat, jag törs inte göra ett skit innan dess. Med tanke på hur denne har beskrivit hur monteringen av golvvärme ser ut och vilka kontroller hen ska göra vågar jag inte lita på golvvämen alls utan allt det ska bort. Likaså med toaletten, på sikt kommer toaletten att rivas i och med att jag inte vet eller kan kontrollera hur det ser ut därinne. Just nu är frågan om vi kan koppla på toaletten temporärt om det kommer att dra ut på tiden innan jag får fatt i ny hantverkare. Vid offertlämnade har företag 3 uppgett att det är möjligt att de kan vara uppbokade fram till april/maj-isch.

Enligt pappa ska alla väggar vara lättbetong. (sånna här saker är jag helt lost i...)
Jag har köpt toaletten + upphängningen till det, angående stommen / avsloppsrör.. ärligt talat, jag vet inte. Enligt avtalet ska de byta hela "stammen" men jag ställer mig väldigt tveksam kring vad som har bytts just nu, lite svar på detta kanske jag får genom att gå igenom soporna?

Elementets koppling / ledning ska kollas när vi river, enligt förman som rådgjort med xx så kunde de dölja den kopplingen eftersom jag inte har ett slutet system. (Nej, jag är allt annat än saker på det han säger men det här borde min vvs kunna svara på, jag tycker det låter konstigt och litar inte på förmans ord om nånting..)

Det kommer att vara spec. i fakturan vad som är inkluderat. det är jag själv som "i good will" sagt att jag självklart betalar för de saker som kan återanvändas. Jag är väldigt mån om att göra rätt ifrån mig.
Just nu finns dock lite tveksamheter kring duschdörrarna (som de efter ö.k med VD har kört ut till mig, ska ska ha ankommit till företaget idag.). Vid offertlämnandet har uppgetts att jag måste ha specifika duschdörrar som ska gå att montera på den "väggstump" på ca 30cm som finns bredvid fönstret (detsamma har sagts av offertlämnare 2 och 3 ) men vad jag kan avgöra utifrån artikelnummer på de duschdörrar jag har fått så ska dessa monteras helt på "duschväggen" så jag måste kolla upp detta under morgondagen. Om duschdörrarna monteras på helt "duschväggen" är jag tveksam till om den kommod jag köpt får rum... Jag får återkomma om det senare när jag kollat upp det närmare. Jag har inte informerat VD om detta ännu men sa under samtalet "förutsatt att de passar" och sånna saker.

Just nu kände jag bara att jag ville komma ur det här så smidigt som möjligt, jag kan leva med att betala de här 20.000, bara jag slipper dem. Jag är medveten om att jag, genom att göra anmälan och driva det här juridiskt med all sannolikhet hade gynnats ekonomiskt jämfört med den "deal" jag har gjort. Men då kommer frågan, hur långdraget detta skulle riskera att bli och det är det jag känner att jag inte orkar driva, det finns en risk att det skulle kunna knäcka mig. Senaste 2 åren har inte varit helt gynnsamma i mitt liv, med lite sjukdomstillstånd och skit och jag höll på att krasha redan i höstas så jag vill inte riskera min egen hälsa.
Pappa är lite senil o gammal ytterväggen mot gatan är det trä.

Pappa
 
  • Gilla
  • Haha
Krille4 och 2 till
  • Laddar…
Carl Fredriksson Carl Fredriksson skrev:
Hej
Be om Spec. På arbetstiden.
Timma för timma dag. För dag.
Alla yrkesmän skall Spec. Sin tid.
Löner Exkl. Moms
Tg moms
Matrial Spec. Med faktura eller följesedel
Rot. Avdrag 30 procent på lönerna.
I avdrag.
Innan man startar skall ma ha en budget..
Uppdelad.
Budgeten får inte vara fel. 10 procent är ok.

Calle.
Hej hoppas att det inte är ett grått. Skattefritt jobb vanligt.
 
R ReijoS skrev:
Pappa är lite senil o gammal ytterväggen mot gatan är det trä.

Pappa
Ja. Den var inte lätt att missa eftersom man ser gipsskivan på dotterns bilder. :rofl:
Men då fattar jag dörrkarmen som ser ut att vara 70 mm på någon bild. Nu ser man dock inte vad som händer på andra sidan karmen?
Men är väggen av lättbetong med 7 cm Sten brukar vi näta och putsa upp för att förbättra böjstyvheten. Man brukar känna ganska tydligt om man trycker mitt på väggen innan kakling hur ”mjuk” den är.
 
Krille-72 Krille-72 skrev:
Ja. Den var inte lätt att missa eftersom man ser gipsskivan på dotterns bilder. :rofl:
Men då fattar jag dörrkarmen som ser ut att vara 70 mm på någon bild. Nu ser man dock inte vad som händer på andra sidan karmen?
Men är väggen av lättbetong med 7 cm Sten brukar vi näta och putsa upp för att förbättra böjstyvheten. Man brukar känna ganska tydligt om man trycker mitt på väggen innan kakling hur ”mjuk” den är.
Nu är det inget fel på väggen, har ju själv monterat badrumsdörren + lite annat på andra sidan.
Det började med en dörr till sovrum renovering av den TS tyckte då att alla rum skulle fixas hall vardagsrum och byte av 2 dörrar till.
 
  • Gilla
Carl Fredriksson
  • Laddar…
Jag ställer en fråga här, angående TS badrum. Är det någon som tror på idé att fotografera det nybyggda avloppet samtidigt häller i vatten och ser att fungerar som det ska. Då skulle man slippa bila upp det nya avloppet.
 
Carl Fredriksson Carl Fredriksson skrev:
Hej hoppas att det inte är ett grått. Skattefritt jobb vanligt.
Pappa jobbar grått TVS utan ersättning.
 
  • Gilla
  • Haha
newgirl och 2 till
  • Laddar…
R ReijoS skrev:
Jag ställer en fråga här, angående TS badrum. Är det någon som tror på idé att fotografera det nybyggda avloppet samtidigt häller i vatten och ser att fungerar som det ska. Då skulle man slippa bila upp det nya avloppet.
Jag kan svara lite grann. Sen kan vi hoppas att någon sakkunnig kan komplettera.
Ni kan absolut filma och få en bättre uppfattning. Men eftersom det är gjutjärn i köket så borde anslutningen vara till ett gjutjärnsrör. Där brukar man sätta en jetkoppling som spänns fast över gjutjärnsröret och som sedan ansluter till nya plaströret. Man kommer kunna se ifall anslutningen ser korrekt ut men inte om jetkopplingen sitter skruvad ordentligt. Vet faktiskt inte om det finns någon metod att kontrollera detta.
Ni kommer dessutom se hur långt man bytt till plaströr.

Man får också ha i bakskallen att rören inte är bytta av en rörmokare. Men klokare efter en filmning. Det kommer man att bli.
 
  • Gilla
litenea och 1 till
  • Laddar…
R ReijoS skrev:
Nu är det inget fel på väggen, har ju själv monterat badrumsdörren + lite annat på andra sidan.
Det började med en dörr till sovrum renovering av den TS tyckte då att alla rum skulle fixas hall vardagsrum och byte av 2 dörrar till.
Jag säger inte att det är fel på väggen. Men är det 7 cm lättbetong så är den oftast för mjuk att kakla på. Den klarar helt enkelt inte kravet på böjstyvhet. Men det kommer säkert er nya plattsättare kunna kontrollera. (Nu vet inte jag om väggen är uppbyggd av 7 cm lättbetong.)
 
R ReijoS skrev:
Nu är det inget fel på väggen, har ju själv monterat badrumsdörren + lite annat på andra sidan.
Det började med en dörr till sovrum renovering av den TS tyckte då att alla rum skulle fixas hall vardagsrum och byte av 2 dörrar till.
Jag kan sammanfatta att det var en situation där det ena ledde till det andra så att säga och ligger några år tillbaka i tiden. Sovrummet (som då bland annat var utrustat med SVARTA tapeter fixades, och dörren behövde bytas, och då var det något i hallen som blev fult, så det togs tag i att renovera även den (när sovrummet var klart), och byta alla dörrar.. Hela huset i sig är kanske värt en egen tråd egentligen för det har förekommit så många sjuka saker och dåliga renoveringar/lösningar kan nämna några av dem :
* borttagande av vägg mellan kök och sovrum för att skapa ett stort rum med matplats = ingen ny golvläggning så rummet bestod av två olika golv och en plätt på kanske 50x50cm som saknade golv eftersom det stått garderob där. Belysning saknades i matplatsdelen eftersom de i och med borttagandet av väggen inte kopplade om lysknappen.
* Kökets renovering: kakelplattorna var lösa, kökskåpen hade "snyggast till" från träfärgade till att rakt av målas svarta och hängas på plats igen innan färgen torkat och synliga "färgdroppar fanns" (samma färg användes för att måla dörrarna i stora delar av huset svarta, inte helt täckande och med rinnande färg och samma utförande. Utöver det behövdes kyl och frys bytas i något skede, men de nya fick inte rum så man kapade helt enkelt (inte rakt om vi säger så...) så mycket av ovanskåpen som krävdes för att få in dem..
* Två väggar i hallen togs bort, för att skapa en öppen planlösning mot vardagsrummet och en öppen och synlig trapp ner i källaren (definitivt en bra PLAN kan jag tycka, för det blir finare. Har hört sägas att detta gjordes för att "få ner värme i källaren" men vet inte om det är sant... Iaf. Ena väggen kapades till hälften, och var i princip avsågad, och om jag minns rätt, det låg helt enkelt en planka över, och det var inte så rakt... Trapptäcket som istället sattes upp var i stort sett tunna plankor som var så skramligt i sin konstruktion att det hade kunnat ramla ner lite närsom, målningen av dessa gick inte hela vägen utan var lite sporadiskt... Lampknappens el låg helt sonika kvar liggande i början på trappen..
* I sovrummet i källaren limmades tapet på golvet istället för att kapas till rätt längd, det är lite olika var på väggen tapeten börjar och sådär (det rummet är fortfarande likadant då det används som kontor) .

Nu ska jag inte säga att de renoveringar jag själv gjort är 100% snygga och att det inte förekommer fel i det jag själv gjort men det är inte lika påtagligt iaf. (förutom att det kanske saknas lite lister här och där..)
 
  • Gilla
  • Wow
kashieda och 2 till
  • Laddar…
Krille-72 Krille-72 skrev:
Jag säger inte att det är fel på väggen. Men är det 7 cm lättbetong så är den oftast för mjuk att kakla på. Den klarar helt enkelt inte kravet på böjstyvhet. Men det kommer säkert er nya plattsättare kunna kontrollera. (Nu vet inte jag om väggen är uppbyggd av 7 cm lättbetong.)
Nu har dom lagt reglar o gips på väggarna, så det blir för mig att riva det med överenskommelse med dom nya hantverkarna. Denna gång kommer jag ta bilder på allt så att blir rätt.
 
  • Gilla
MrDizzy och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.