Vi har ett servitut för att dra en väg in till vår tomt. Får vi även dra ledningar i vägen för el och telefon eller krävs det ett uttryckligt servitut även för det?

Ledningarna kommer att ligga under själva vägen.

Kan tillägga att VA-ledningar ligger på samma plats sen länge.
 
S
Om jag inte minns helt fel så får du dra dina ledningar i (under) vägens ytterkanter i dess längdriktning, inte mitt i vägen. Det här gäller iallafall större vägar. Om det gäller samma regler för infarter vågar jag inte svara på.
 
Utan att veta det så tvivlar jag på att man har rätt att dra ledningar till sitt hus på ett vägservitut. Ledningsdragningen och underhållet av ledningarna kan ju bli ett betydligt större ingrepp i den belastade fastigheten är det rena vägunerhållet.

Sedan är det kanske en annan sak om någon belastad fastighetsägare skulle komma på tanken att bråka om det. Då har man troligen redan en grannsämja typ nord/syd korea.
 
Om man skall vara ännu pettigare så får inte du dra några elledningar över någon annans mark, för att få göra detta måste man ha nätkoncession i området.

Så elledningarna är inte ditt problem, det är nätägarens problem att få fram dom till din tomtgräns.
 
För det ändamål som finns angivet i servitutet får man använda annans fastighet.

Nätägarens ansvar sträcker sig fram till den s. k. fördelningspunkten.

Lycka till!
 
Med fördelningspunkt antar jag att du menar ett kabelskåp eller motsvarande. Det är ju inte helt rätt, nätägaren ansvara för kablen ända fram till mätaren.

Detta innebär dom även skall se till att få markägarns tillstånd att dra kabeln fram till din tomtgräns, på din fastighet så har dom redan dennna rätt i och med att du har skrivit på offerten där du acceptera nätavtalet.

uttrycket fördelningspunkt används inte inom el utan bara inom tele.
 
  • Gilla
Elisabett
  • Laddar…
Fördelningspunkten = mätaren

Håller annars med dig bonnen, förutom att mätaren naturligvis kan sitta någonstans mellan kraftgenereringen och tomtgränsen.

Huvudfrågan - om vi skall hålla oss till den - gällde dock servitutets omfattning och detta sträcker sig inte längre än till vad som angetts.

Lycka till!
 
Iochförsig är frågan lite hypotetisk. Eller hur?

Visserligen medger ett vägservitut endast rätt att "taga sin väg till och från fastighet". Men på vilket sätt skulle (i praktiken) en ledning under en sådan väg inkräktar på övrig markanvändning? Dessutom har man all rätt att lägga kabel under sin infart "nedströms" föredelningspunkten, för att skaffa belysning till sin "väg över annans mark". Enda skillnaden blir då om ägarens markanvändning belastas av en kabel eller två.

I de flesta fall löser sig en sådan fråga oftast redan vid fastighetsbildningen, därför att stamfastighetens ägare har gemensamt intresse med "nybyggaren" av en praktiskt och handgriplig lösning av ett faktiskt problem.
 
Man kan tänka sig ett antal mer eller mindre hypotetiska situationer där den belastade fasstigheten blir "störd" av extra ledningar. Till att börja med så handlar det ju ev. inte bara om el, utan även VA.

Antag att man på den belastaade fastigheten vill bygga något som gör att vägen måste flyttas. Om där då även ligger ledningar så kan det vara ett hinder som gör att man inte lyckas tvinga fram en omdragning av vägen.

Vid underhåll av ledningarna så blir det avsevärda grävarbeten, som troligen inkräktar mer på den belastade fastigheten än vad normalt vägunderhåll gör.

Grävarbeten på den belastade fastigheten kan bli mer komplicerade om man även måste ta hänsyn till "främmande" ledningar.
 
Hypotetiskt eller ej: Att formalisera servitut för ledning medför inget stort fältjobb, iochmed att vägservitutet redan är inritat.
 
Tack för alla svar! "grannsämja typ nord/syd korea" är tyvärr ganska träffande :(
Det löste sig genom att el- och telebolaget talade om för grannen att om de inte skulle få dra ledningarna så skulle de ansöka om ledningsrätt vilket de i princip alltid får. Enligt elbolaget så ansvarar de för ledningarna fram till tomtgräns.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.