Hej, hus är till salu och huvudsäkringen går där stup i kvarten, så gissar att det är överbelastat då det i dagsläget är 3 st 10A.

Huset är på ca 100 m2. Tanken är att höja till 16A och därför behöver även ledningarna bytas. Uttagen är även ojordade och gamla.

På innerväggen består av gips. Hur omfattande ingrepp behöver göras för att byta samtliga kablar? Gissar att hela huset behöver tapetseras om och likaså takmålning? Viss kabeldragning gick utanpå väggen men till samtliga uttag går de inuti väggarna.
 
Hej, antar att kablarna ligger i rör i väggen då brukar man använda de gamla kablarna som draglinor och dra igenom de nya utan att påverka väggen utifrån
 
  • Gilla
Håkan035
  • Laddar…
Innan du byter samtliga ledningar, tar en titt igen på vad som egentligen är problemet här.

Vilka "huvudsäkringar" är på 10 A? Menar du mätarsäkringarna, vid elmätaren? Det finns ingen anläggning som är dimensionerad endast för 10 A utan man kan troligen säkra upp mätarsäkringarna till 20 - 25 A utan att behöva byta några ledningar.

Gå igenom alla förbrukare i huset, jämför med gruppförteckningen, och skaffa er en bild av hur hög belastningen egentligen är, och varför. Då du skriver huvudsäkring i singularis så antar jag att du menar en och samma enskilda fas. Det kan då räcka med att flytta runt lite förbrukare mellan faserna.
 
  • Gilla
Håkan035 och 1 till
  • Laddar…
Okej får kolla med en elektriker. Skönt att de inte behöver göra massiva ingrepp i väggen. Tack för bra svar alla!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.