Hej, en diskussion kom upp om elektronik. En hävdade att elektronik är av/på, antingen så fungerar den med hela tiden de värden (ex. på ett kretskort) som är konstruerat, eller också fungerar det inte. Den andre hävdade att elektronik slits på motsvarande sätt kanske som en bil som rostar, får glapp i lager matt i lacken m m. Då skulle elektroniken fungera med andra värden än det var konstruerat för ända tills någon vital del fallerade.
Finns det något svar på detta?
 
Beror på vad du menar med elektronik, en glödlampa med enbart 1 ingående komponent är ju antingen trasig eller hel. Ett kretskort med flera komponenter där de olika delarna sköter olika saker kan ju delvis fortsätta fungera om inte den felande komponenten som sköter en specifik uppgift kopplas in.

Ibland får man ju övergående fel, exvis en kondensator som bara orkar starta en motor ibland..Eller en givare som sakta glider och ger större och större felvärde. Så helt svart/vitt är det ju inte.
 
Hej
elektronik åldras. För rent digitala kretsar är även funktionen digital, helt plötsligt slutar de fungera. Men all analog elektronik kan driva och se ut att fungera men ge fel värden. (Min utetermometer rapporterar sedan 2 veckor 3-6 grader högre temp än verkligheten).
 
  • Gilla
InsidersUnited
  • Laddar…
H
Elektronik är ju väldigt brett.

Men mätutrustning t.ex. åldras ju och börjar visa fel med tiden och måste då kalibreras om.
Vilka komponenter som gör att den visar fel med tiden vet jag inte.
 
Elektronik kan "slitas".
Vanligaste exemplet är elektrolytkondensatorer som ofta tappar "stinget".
Olika optiska element (lysdioder, displayer) kan tappa ljusstyrka.
Elektronrör är ju inte så vanligt i dagens elektronik, men de åldras definitivt.
Rena halvledare som transistorer åldras oftast inte nämnvärt, om de är tillverkade på rätt sätt, jag har varit med om att tillverkarna haft problem i sina processer vilket medfört diverse strul.
 
  • Gilla
imported_Benno
  • Laddar…
Även elektronik kan ju drabbas av glappkontakt i lödningar/kontakter mm som gör att det fungerar ibland, fungerar men ger fel värden t tex. Så det behöver definitivt inte bara vara av/på.
 
Ja den åldras. Elektroniken.
En produkt är specad med komponenter med en viss tolerans och när någon eller några komponenter hamnar utanför spec så kan produkten sluta fungera korrekt beroende på hur stora marginalerna är. Materialet i komponenterna åldras vilket gör att egenskaperna/värdena ändras och vanligen går det fortare vid högre temperatur.
För ic-kretsar (länge sedan man såg det ordet nu) handlar det mycket om kapslingstekniken. Det är dyrt med keramiska kapslar med pålödda lock. Idag är de flesta kapslingar av plast som inte är helt hermetisk.

Det skiljer sig åt mellan olika "standarder ". Förr var det vanligt med sk mil-standard dvs militär standard inom t.ex telekom med garanterad komponentlivslängd på 25 år. Naturligtvis kostar det mer vilket t.ex. gjorde de svenska mobiltelefonerna mindre komkurrenskraftiga då andra använde konsumentkvalitet på komponenterna. Idag skulle ingen få för sig att konstruera en mobil med 25 års hållbarhet, eller någon annan konsumentprodukt för den delen.
 
Redigerat:
  • Gilla
Fario
  • Laddar…
Tack alla för svaren. Uppenbarligen åldras elektronik alltså.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.