Funderar över att sätta in en liten varmvattenberedare i ladugårdens stall (grubblar över 10-30 l). I dagsläget finns kallvatten som hålls frostfritt till vattenstationer för djuren med hjälp av isolering och värmekablar, funkar finfint Stor del av året är det ju plusgrader då denna del i ladugården är uppmurad och värmeväxlingarna är tröga. Men vid långa perioder av rejäla minusgrader kryper temperaturen under nollan.
Nu till funderingen, jag vill få in varmvatten helt enkelt, att använta till vask med blandare och utkastare på utsidan. I framtiden kanske vi skall ordna en isolerad och varm del och då hamnar väl vvb där men i dagsläget är det i utrymmet som riskerar att få minusgrader vi tänker ha varmvattenberedaren. Hur fungerar det med en varmvattenberedare i utrymme som riskerar minusgrader? Tänker att rör till och från vvb och blandare/utkastare precis som övrigt vatten får rörisolering och värmekablar. Något särskilt man skall tänka på vid val av vvb och kringmaterialet?
 
VVB i sig fryser inte om den i drift. har du en 30 L så går det att ställa en mintemp när ni inte ska ha VV och skruva upp senare, tar inte lång tid att få upp värmen i en sådan liten. det som kan vara är att det kan frysa i blandaren och spricker då. Som säkerhet kan det monteras avtappningsventiler strax under VVB så det går att tömma rören vid behov om det blir minusgrader.
 
Hur är Biltemas vvb jämfört med märkesvarorna, Nibe osv? I ladugården är det ju inte samma tuffa krav på prestanda som varmvattnet för en småbarnsfamilj :)
 
Inga problem med Biltemas, har en sån i uteköket, där det är lite tuffare förhållanden, ha bara en elkontakt i bra skick med jordning och bra ledningsarea
 
K Kabehusvagn3328 skrev:
Inga problem med Biltemas, har en sån i uteköket, där det är lite tuffare förhållanden, ha bara en elkontakt i bra skick med jordning och bra ledningsarea
Ah, tack för svaret. Det blir ju väldigt mycket billigare och inte hela världen om man vill göra om om några år.
Elen i ladugården är nydragen med nya kablar, uttag och elcentral. Elcentralen är på andra sidan ytterväggen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.