Hej, har ett snart hundra år gammalt hus med fin källare, ingen lukt, inga problem förutom det jäkla golvet som sprucket och lagat och duger bäst som puckelpist. Hur får man bort golvet utan att riva trappan som ger ned på det? Hur svårt är det att bila utan att väggarna tar skada. Det ser inte ut som det är så mycket rör som ligger i själva golvet men hur vet man? Har någon använt en transportör för att få bort golvmassor genom ett källarfönster eller är det bara bära? Någon som har sett någon bra sajt med hur man lägger upp ett sådant här jobb? Nästan omöjligt att få någon hantverkare att ta jobbet tyvärr så jag bereder mig på att göra så mycket som möjligt själv.

Tacksam för alla svar, bjuder på kaffe om någon har vägarna förbi Umeå.

Mvh Jocke
 
Hej!

Vi hade ett liknande problem som vi fuskade oss runt lite. Vår källare var också torr och fin, men vi bestämde oss ändå för att bila bort golvet för att få till golvvärme.
Vår trappa är i hörnet av huset och vi valde helt enkelt att lämna det gamla golvet där under där det inte gick att komma åt. Vi lämnade också en gammal sula som gick på diagonalen genom halva huset och var ca 7 dm bred och 3 dm tjock.

Under trappan lade vi inte heller någon golvvärme. Vi har tänkt ha husets datacentral där under och tror att det kommer att bli varmt ändå av datorerna.

När vi gjöt lade vi ett jättetunt armeringslager ovnpå det gamla golvet under trappen och gjöt på 1-2 cm bara. Det blir förmodligen ganska ömtåligt, men ingen ska ju gå där ändå.

Vårt hus står på grundsulor, har murade väggar av betonghålsten och är från 1938. Det var inga problem alls att bila bort golven utan att skada sulorna och väggarna. Golven var uppenbart dithällda sist och bestod av 5 - 1o cm grov, ganska mjuk betong och sedan 1 cm yta överst som var lite hårdare.

Vad jag förstår är risken med att göra som vi har gjort att fukt kan sugas upp från marken upp i den del av golvet som inte är isolerad och inte har golvvärme. Eftersom vi inte hade några fuktproblem innan och eftersom vi också har gjort en alldeles ny dränering med Isodrän så valde vi att göra så i alla fall.

Vi bilade också och grävde själva. Det var jobbigt, smutsigt och tog tid. Vi pratade med ett par Polacker om grävjobbet, men de ville ha väldigt bra betalt för att göra bara det, så vi grävde själva istället.

Massor av bilder finns på http://www.pinebar.com/Diaries_Build/2006-05%20K%E4llargolv/index.html

Vi kollade också upp möjligheten till transportörer, både i bygg- och bondebranchen men hittade inget bra. Eftersom vår lera var finkornig och lite kletig, så fanns det inget som var så litet att man fick in det i vår källare och samtidigt kunde stjälpa ut leran genom ett litet fönster. Vi körde istället skottkärra upp för en ramp.

/pinebar


 
Har Du nån bild på trappen?
Kanske går att skruva i den och fästa
nått upp i källar taket.
Vi rev ett vardagsrums golv då hängde
vi upp kaminen med spännband i taket.
Kanske inte samma tyngd som en trapp.

Mvh Putte
 
Hej!

Problemet är nog inte bara att hänga upp trappen, det skulle säkert gå att fästa den i väggarna eller så. Men att under den nedersta delen komma åt att bila, gräva, isolera, lägga golvvärme, armering.... Det är det som är krångligt.

/pinebar
 
En trappa sitter normalt i ett mindre antal skruvar (bortsett från spaljen, som du ju ändå ska ta bort om du ska slipa/måla osv) och när du tagit bort dem är det som ByggPutte säger bara att lyfta trappen rakt upp och då kommer du ju åt att bila och allt möjligt. Det kan vara lite lurigt att hitta skruvarna, men de sitter oftast precis under ett steg och så förstås under översta steget in mot bjälklaget.

Furutrappen går bära på två personer, så den väger väl typ 100kg kan jag tro.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.