Vill börja försöka diskutera ämnet här under byggnadsvård, får väl se om inlägget får ligga kvar här.

När vi flyttade in i vårt 17-1800-talshus för 1,5 år sedan var något av det första vi gjorde att knacka ner den öppna spisen fån 1970-talet (modell "gillestuga") som stod i salen/vardagsrummet nere. Redan då var vi inne på att en kakelugn naturligtvis vore det bästa alternativet där, men eftersom vi hade fullt upp med de andra hundratals saker som ska fixas när man är nyinflyttad i gammalt hus fick det bli en enklare, tillfällig lösning; en gammal etagekamin i gjutjärn. Tanken var att vi på sikt skulle kunna flytta upp den till salen på ovanvåningen (som bara värms i bland) och ordna en kakelugn till rummet nere istället.

Nu börjar det kännas aktuellt igen, särskilt varje månad när när elräkningen kommer. Etagekaminen är ju väldigt bra, men eftersom vi jobbar hela dagarna blir det ju bara någon timme på morgonen, plus några timmar på kvällen som vi kan elda i den. Och den håller ju inte värmen så länge.

Nu äntligen till frågan: att köpa in och få uppsatt en kakelugn är ju trots allt en ganska stor investering. Hur man än räknar lär det ta ganska många år innan man kan "räkna hem" den investeringen. Samtidigt finns ju många fördelar. Hur har ni andra resonerat? Är det någon som har börjat helt från början - köpt in en gammal kakelugn och fått insatt? Vad hamnade notan på? Kan en enklare, putsad rörspis (typ fattigmanskakelugn) vara ett alternativ?

Till saken hör att jag har en liten slant på banken som jag ärvt. Banken tycker att jag ska placera den i någon smart, internationell fond - men kanske man skulle investera i en kakelugn istället? Det sa banken inget om...
 
Jag har en rörspis i båda mina hus och jag rekommenderar det varmt!
Du kan elda lite mer oförsiktigt i en sån utan att den går sönder, och designen är det bara fantasin som begränsar.

Satsa på en rejäl pjäs med mycket massa så får du bra värmelagring i den.

(Jag har även en kakelugn på G som jag murar upp själv i skrivande stund..
10 000:- i totalkostnad inkl allt material, den är mest för det estetiska..värmen är bonus!)

Går du på hantverkare så blir det väldigt dyrt, särskilt en rörspis är något en händig person ska klara av att mura upp själv.
 
Hejsan,

vi hade iofs redan kakelugnar i vårt hus från sekelskiftet, dock icke fungerande. Vi kostade på oss omsättning av två stycken och renovering av ett antal kanaler i skorstenarna. Visst, det kostar en del och det går inte att räkna hem rationellt men vad spelar det för roll? :) Man blir ju så glad varje kväll när man sitter i värmen och man kan inte hålla sig från att gå fram och lägga handen på kakelugnen.

Som sagt, om du har en slant över så tycker jag att du ska skaffa en kakelugn tror inte du kommer att bli missnöjd.

-Jonas
 
Om man ska vara lite realist och kanske lite negativ så kan det vara svårt att få ut max av en kakelugn om man jobbar.

En kakelugn ska ju eldas morgon och kväll ett tag innan den blir riktigt varm, sen ska den underhålls-eldas.
Det kan vara tufft att gå upp på morron och elda den varm och sen åka till jobbet.
Inte heller alla som gillar att åka hemifrån innan det brunnit ut i eldstaden.

Sen ska väl spjället till stosen stängas så den behåller värmen när det brunnit ut?
Svårt att göra när man jobbar, och kakelugnen kyls då snabbare ned.

Så har i alla fall vi resonerat när vi funderade på att sätta om våran kakelugn efter idioten vi lejde klantade sig så den inte blev godkänd av sotarn.

Vi valde (läs önskade) istället en gjutjärns-kamin i bröllopspresent.
Vi är väldigt nöjda med valet, kräver oftare eldning men det har vi inte tröttnat
på ännu i alla fall, den värmer så gott.

Fördelen med kakelugnen, förutsatt att man har tid att underhållselda den, är att
den inte har kallnat så mycket över natten som en kamin gör.

Det är mina tankar iaf.
Väljer du kakelugn tycker jag du ska köpa en begagnad, ta med en makare, han som ska sätta den så du inte köper en ugn som inte går att få ihop.
 
Jag satte in en kakelugn för ett par år sen, tror det kostade ca 40 000 kr eller nåt ditåt. I priset ingick både begagnad kakelugn och uppsättning. Den har väl inte värmt riktigt så mycket som jag hade hoppats så nu håller vi på att förbättra isoleringen i huset också. Men varje gång jag tittar på kakelugnen gläder jag mig för det är så fint att ha den där.

En liten kamin hade vi före kakelugnen. Fördelen var att det gick blixtsnabbt att värma upp kaminen; nackdelen var att den kallnade blixtsnabbt.

En nackdel med vår kakelugn är att den är ganska grund. Det innebär att man måste ha väldigt korta vedträn. Kolla det innan du väljer kakelugn! Vår sitter mitt på en vägg, men den har nog stått i ett hörn från början. Det nämnde han inget om, kakelugnsmakaren som sålde och satte upp den, men jag tror det är därför den är så grund nu.
 
Jag har ett liknande projekt/val framför mig som Sara. Vi har precis köpt en villa från år 1900 som vi sakta rustar upp. I nedre våningen har vi kökspis i köket, kakelugn i kammaren och en kamin i salen. I salen kan man se att det tidigare stått en rund kakelugn, eftersom den runda bottenplattan syns under kaminen. Tillsvidare kommer vi att använda vårt hus som vekoslutsboende, varmed vi snabbt vill värma upp det på fredag kväll. En traditionell kakelugn är kanske inte rätt, dels eftersom den inte skulle må bra av att tidvis hettas upp och sedan stå kall, dels för att den skulle bli riktigt varm först framåt lördag morgon, har jag hört.
Jag frågade på bastuspecialisten i Bromma om "moderna kakelugnar" som har en värmekasett som blåser ut varmluft medan man eldar och även lagrar värmen i den stora ugnskroppen.
De föreslog dock en finsk kakelugn av märket Uunisepät, vars princip bygger på den traditionella kakelugnens kanalsystem, men den är murad av block av en blandning material som jag inte kommer ihåg vad heter, men som tål väldigt höga temperaturer utan att ändra form. Den har stor vikt, vilket betyder att den lagrar värme mycket väl och den börjar avge värme ca. 2 timmar efter att man börjat elda i den kalla ugnen. Strålvärme från luckorna ger den förstås direkt.
Det kanske kunde vara ett alternativ? Den har dock inte samma charm som en gammal kakelugn eller rörspis.

TorpAnders, hur pass svårt är det att mura en egen rörspis? Jag är intresserad av det alternativet. Har du något tips på ritningar, bilder el. dyl?
 
De föreslog dock en finsk kakelugn av märket Uunisepät, vars princip bygger på den traditionella kakelugnens kanalsystem, men den är murad av block av en blandning material som jag inte kommer ihåg vad heter
Kan det vara Olivin?
 
Jag tror att den hade samma egenskaper som olivin, fast det var någon egen blandning av material. jag hittar inte informationen just nu..
Uunisepät
 
Nu har jag forskat vidare. Det finns flera tillverkare av dessa "energistenar" i finland. Uunisepät, Kermansavi, Takkacenter. Materialet i dem alla är i princip rester av smältmassa från järnbruk och de går, beroende på tillverkare under namnet Celsius-element, energisten eller crovall. Pga. materialets goda värmebeständighet kan man bygga ugnarnas kanaler med tunnare ytterväggar, varmed värmen snabbare kommer ut till ytan än med naturstenar eller tegel. Materialet lär också vara något snabbare än naturstenar, men med samma värmelagringskapacitet pga mycket massa/vikt. Ugnarna muras inte som traditionella kakelugnar, utan av färdigt gjutna block med rökkanaler som radas på varandra. Ugnarna lär bli varma efter 1,5 timmes eldning.
 
Hej,
Vi har precis rivit ut två av våra utbrända rörspisar och istället låtit en kakelugnsmakare sätta upp två gamla vackra kakelugnar som passar i ålder och stil med huset. Mycket pengar, javisst! Men inte dyrt om man jämför med vad det skulle kostat med att installera ett annat värmesystem i huset. 10000 i inköp per kakelugn +25000 i uppsättning styck. Sen tillkom kostnader för material till skorstenen som också läckte och behövde åtgärdas. Så nu är jag luspank men jättelycklig över de vackra kakelugnarna som ska värma vårt hus nästa vinter.
Så mitt råd till dig är absolut att leta upp en vacker gammal kakelugn som passar till huset och låta den glädja dig i många år framöver.
Mvh, Carina
 
spocks_beard skrev:
Om man ska vara lite realist och kanske lite negativ så kan det vara svårt att få ut max av en kakelugn om man jobbar.

En kakelugn ska ju eldas morgon och kväll ett tag innan den blir riktigt varm, sen ska den underhålls-eldas.
Det kan vara tufft att gå upp på morron och elda den varm och sen åka till jobbet.
Inte heller alla som gillar att åka hemifrån innan det brunnit ut i eldstaden.

Sen ska väl spjället till stosen stängas så den behåller värmen när det brunnit ut?
Svårt att göra när man jobbar, och kakelugnen kyls då snabbare ned.

.
Vi har en "orginal" kakelugn i vårt hus från 30-talet. Jag tycker det är den ultimata eldstaden. Man ska inte alls "underhållselda" den utan tända en brasa morgon och kväll så är den varm hela dygnet! Enligt den kakelugnsmakare som vi anlitatde för insättning av vår järnspis i köket ska man tända brasan och låta den ta sig ordentligt (med öppna dragluckor). När sedan elden brinner ordentligt stänger du dragluckorna. Detta gör jag innan jag går och duschar på morgonen. När jag är färdig för att åka till jobbet kollar jag till brasan, rör runt lite och stänger spjället halvvägs. Ofta är det bara glöd kvar då (eldar ca sex rekordeliga björkvedpinnar) så det känns inte jobbigt att lämna elden. På kvällen är kakelugnen fortfraande varm och skön och vi tänder ofte brasan så vi kan äta middag i kakelugnens sken! Däremot har vi två andra eldstäder (en öppenspis med insats och en järnspis i köket) de kräver ju ständig tillsyn medan man eldar i dem och de ska matas med mera ved kontinuerligt! Så vår kakelgn är nog den mest lätteldade eldstaden i vårt hus!
 
co skrev:
Man ska inte alls "underhållselda" den utan tända en brasa morgon och kväll så är den varm hela dygnet!
Jovisst är det så, det har jag alltid fått höra i alla fall.

Är för övrigt fortfarande inte övertygad åt något håll, så fortsätt gärna med era kloka inlägg! Att en kakelugn är en helt suverän uppfinning är ju inte ifrågasatt, inte heller att det är klokt att ha vedeldad uppvärmning. Dock är ju utgångsläget för oss att vi har en fungerande 150-årig gjutjärnskamin, men att en kakelugn med sin värmehållande förmåga skulle passa bättre eftersom vi jobbar. Men frågan är om det vore ekonomiska försvarbart att flytta kaminen, köpa in en gammal kakelugn och låta montera den... Det är en bra stor investering det också, flera års uppvärmningskostnader! Men man kanske inte bara ska titta på ekonomin heller...?

Nya varianter av kakelugnar har jag varit lite skeptisk till, mycket eftersom det är en ganska välbevarad 17-tidig 1800-talsmiljö vi pratar om. Men jag ska absolut titta på dem också, man ska inte förkasta några alternativ osedda!
 
  • Gilla
tb97tool
  • Laddar…
Hejsan !

Jag högg ner min rörspis i somras och det ångrar jag inte. Förre ägaren hade låtit en klåpare till murare tillverka den åt honom. Tyvärr hade han murat med kalkbruk och inte med lera vilket gjorde att den aldrig "gick ihop" ordentligt efter eldning. Dessutom var det näst intill omöjligt att få putsen att hålla. Tröttnade till slut på att putsa om den varje sommar. Förra ägaren visste nog inte hur man skulle elda den för när vi flyttade in i huset var nästan all puts på väg ner. Jag knackade bort all puts, krafsade ur alla fogar och fogade om med lera vilket gjorde spisen hundra gånger bättre än tidigare. Eldstaden var inte murad med eldfast tegel vilket gjort att stenarna var ordentligt spruckna efter ett antal års eldning.

Fast den höll värmen väldigt bra. Två eldningar per dag gav ett bra tillskott på värme. 30 timmar efter avslutad eldning var den fortfarande varm. Men som sagt, i somras åkte den ner. Den hade inte hållt särskilt länge till antar jag. Fem års eldning hade satt sina spår. Dessutom hade jag läckage mellan två rökkanaler vilket aldrig hade gått att åtgärda utan att spisen tagits ner.

Var i valet och kvalet om jag skulle köpa en "modern" kakelugn eller sätta upp en gammal renoverad. Valet föll på en ny. Det blev Cronspisen Duo 103 vilket jag inte ångrar alls. Visst, den är putsad, inte lika snygg som en gammal hederlig kakelugn men den ger en himla massa värme. Särskilt om man låter fläkten gå. Den gamla rörspien gav nästan inget tillskott till rummet när jag eldade utan värmen kom först efter ett par timmar. Nu har jag full värme ut i rummet efter bara 15 minuter. Och varmt blir det. När det varit som kallast ute har jag eldat ca 7 kg på morgonen och 10 kg (björkved) på kvällen. Då är spisen riktigt varm hela dygnet. Är det några plusgrader ute behöver jag inte elda mer än 5-6 kg/eldning för att hålla den varm.

Och det märks att den ger mycket mer effekt än den gamla rörspisen. Vi har bra mycket högre medteltemperatur inne på bottenvåningen (105m2) nu än innan. Värmepumpen som också finns på bottenvåningen går också på mycket lägre effekt än tidigare vintrar vilket bevisar att den nya ugnen tillför mer värme än den gamla. Och en annan sak som säkert gör sitt till är att den förbrukar mycket mindre syre vid eldning. När jag eldade i rörspisen drog den in en massa kall luft via tilluftsventilerna. Nu känns det att det kommer in mycket mindre luft vid eldning vilket i sin tur innebär varmare i huset.

Många här på byggvårdstråden ratar säkert "moderna " kakelugnar men jag är i varje fall mycket nöjd med min investering. Hela kalaset med ugn, montering, nytt fundament, skorstensrenovering mm gick loss på 55000 kr. Då skall det tilläggas att jag gjorde allt utom själva uppsättningen av kakelugnen. Dyrt var det fast med facit i hand är jag mycket nöjd !!!

Mvh / Niclas
 
Vi har ett hus som bara är drygt 20 år gammalt och ville ha en tung eldstad och då kändes en kakelugn fel, så det fick bli en "enklare" rörspis istället, vi har ingen vidare salskänsla i vardagsrummet. Hela kalaset gick på 42.000:- inkl. arbete, modulskorsten, schakt, plåtarbeten m.m. Kändes lite dyrt, men det finns ju en chans att få tillbaka lite slantar på detta. Hur många kök eller badrum har återbetalat sig?
Vi eldar bara morgon och kväll, en liten mängd blandad lövved, INTE enbart björkved, ca 4-5 medelstora klabbar räcker gott för god värme hela dygnet. Vi har möjligheten att elda på morgonen vissa vardagar eftersom vi har skiftarbete, och de gånger vi båda måste iväg på morgonen så hoppar vi över brasan och tänder en liten brasa vid middagstid och en vanlig brasa senare på kvällen. Vi åker inte hemifrån en hel dag med obrunnen brasa, inte pga ovilja att lämna något brinnande eftersom allt är instängt bakom luckor, utan för att det bara är dålig ekonomi att lämna spjället öppet sedan brasan brunnit ut. Dessutom blir det till att "börja om" med en lite svalare spis.
Jag skulle inte ge mig på att mura en rörspis själv eftersom jag troligen inte har rätta känslan för eldningsutrymmets och kanalers avsmalning o dyl. Dessutom står jag inte och kastar lera och kånkar 1,5 ton sten för några tusanlappar även om det (nästan) alltid känns bra när man gjort något själv.
Kontentan av detta till Sara_B: Ja, installera en kakelugn eller rörspis, beroende på vad som passar i huset. Visst är det bra om ni hinner elda på morgonen, men då krävs det att ni stänger spjället innan ni åker till jobbet. Bra ved och bra uppsättning grö att ni har kvar värme 24 timmar efter eldning, och då fungerar även ett vanligt arbetsliv med eldningen!
 
Sara_B skrev:
Jovisst är det så, det har jag alltid fått höra i alla fall.

Är för övrigt fortfarande inte övertygad åt något håll, så fortsätt gärna med era kloka inlägg! Att en kakelugn är en helt suverän uppfinning är ju inte ifrågasatt, inte heller att det är klokt att ha vedeldad uppvärmning. Dock är ju utgångsläget för oss att vi har en fungerande 150-årig gjutjärnskamin, men att en kakelugn med sin värmehållande förmåga skulle passa bättre eftersom vi jobbar. Men frågan är om det vore ekonomiska försvarbart att flytta kaminen, köpa in en gammal kakelugn och låta montera den... Det är en bra stor investering det också, flera års uppvärmningskostnader! Men man kanske inte bara ska titta på ekonomin heller...?
Ja, du kan stöddvärma huset med en elradiator i många år för ca 40 000kr. Vi har levt med en gammal gjutjärnskamin + elvärme och jobbade. Värmde huset till 18-19 grader med el när vi var borta och det första man gjorde när man kom hem var att tända en brassa och laga mat .... efter ca1 timme var middagen klar och varmt i huset oftast ändå till morgonen. Hus 130m2, isoleringstandard år 1980, total årsförbrukning 10-12000kWh, Skåne. Jag tyckte vi hade det komfortabelt och inte alls så dyrt =ca 5-7000kWh för eluppvärmning+ varmvatten. Radiatorer jobbade faktiskt inte så mycket på vintern, mer under höst,vår då det var för varmt att elda men råkalt på nätterna och elvärmen var på.
En kakelugn skulle inte förbättra detta jätte mycket eftersom vi kunde endast elda efter jobbet och det tar tid innan en kakelugn blir varm och sen håller den värmen under natten och när vi inte var hemma .... ja, vad blir vinsten utom det estetiska?
Järnkamin har en fördel- den värmer snabbt. Kakelugnen håller jämnare värme och längre. Skall man snabbt få temp upp när man kommer hem så är gjutjärn inte alls dumt. Är man hemma hela dagarna så är det faktiskt mer motiverat att ha en kakelugn. Du kan fundera på vilken system passar bäst i er situation ....
gaia
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.