CrilleC skrev:
Det blir inga konsekvenser från fjärrvermeleverantören. Fjärrvärmeleverantören tar betalt för deltat mellan primärvattnet och returvattnet i förhållande till volymen använt vatten.
Hög returvärme ger mer förluster i rören och effektiviteten hos värmeverket sjunker, speciellt om det är ett kraftvärmeverk.
 
fredwel skrev:
Vi har en 550 och fjärrvärme, och är grymt besvikna på detta. 550 räcker knappt till att fylla två badkar, och efter 2 pers har badat/duschat på morgonen så har man inte varmvatten förrän framåt lunch. Vi har elpatronen påkopplad.
Har själv IVT490 med fjärrvärmemodul 630. Det du skriver stämmer men går ju att åtgärda (kringå).

I menyalternativ 2.1 (på 490n i alla fall), kan man ställa in för extra varmvatten. Ställer du in på 1-2 timmar ca. 15-30 minuter innan du skall fylla 2 badkar eller 2-4 pers duscha, så räcker det gott och väl till alla. Plus att du behöver inte vänta till lunch för att varmvattnet skall komma tillbaka (det försvinner överhuvudtaget inte alls).
En annan tanke, Kör man Ekonomidrift på pannan (default Normaldrift), så minskar mängden tillgängligt varmvatten. Kör du Ekonomi bör du (åtminstone på vintern) gå över till Normaldrift.

En fundering: Varför har du elpatronen påkopplad överhuvudtaget för om du har fjärrvärme?
 
Hej Green Turtle,

IVT 550 är en mycket enklare flvp än 490. Det finns ingen display eller inställningsmöjligheter. Den gör bara varmvatten helt enkelt. Den har två knappar, en för att slå på eller av elpatronen, en för att slå på eller av kompressorn.

Tyvärr kan man inte koppla fjärrvärmemodulen du nämner till 550, det skulle i sådana fall ha varit en lösning (men lösningen med en blandarventil blir mycket billigare).

Jag har inget annat val än att köra el, fjärrvärmen är i över huvud taget inte inblandad vad gäller tappvattnet.

/fredrik
 
CrilleC skrev:
Det blir inga konsekvenser från fjärrvermeleverantören. Fjärrvärmeleverantören tar betalt för deltat mellan primärvattnet och returvattnet i förhållande till volymen använt vatten.

Vissa leverantöret av fjärrvärme har fått upp ögonen för dålig avkylning vilket ger dålig verkningsgrad på rökgaskodensering och elutbyte vid kraftvärme.
För att få sina abonnenter att åtgärda detta har många infört en flödestaxa, dvs man betalar visst pris för energin + visst pris för mängden vatten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.