Hej,
Vi har en kolonistuga sen juni förra året som har ett litet kök med kombinerad kyl/frys (LG GR459QXJA). Stugan har ingen egen värme och ganska dålig isolering så blir rätt kallt under vintern. Nu tittade vi till stugan sen förra helgen och displayen på kylskåpet visade Er Co. Fick igång allt som vanligt igen genom att rycka ut elkabeln och stoppa in den igen.

Min fråga är om kylskåpet kan få fel på grund av kylan i stugan eller kan skicket på den allmännt blivit så pass dåligt att den kan behövas bytas ut?
 
Beror på om det blir riktigt kallt, då kan vitvaror ta stryk. Varför inte stänga av den på hösten och lämna dörrarna på glänt?
 
Vad är riktigt kallt? :p Minusgrader blir det nog där inne om det är kallt ute. Pratar vi om -10 eller -20? Just nu har vi en del bär och så i frysen, som tyvärr inte får plats i frysen hemma, annars skulle vi stänga av det helt under vintern.
 
De flesta kylskåp rekommenderas att inte vara i rum kallare än plus tio. Det är säkert lite marginal på det, men ändå, varmare än kylskåpstemperaturen bör det nog vara i alla fall. Har ni ingen underhållsvärme så bör ni ha kylen avstängd på vintern.
 
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
De flesta kylskåp rekommenderas att inte vara i rum kallare än plus tio. Det är säkert lite marginal på det, men ändå, varmare än kylskåpstemperaturen bör det nog vara i alla fall. Har ni ingen underhållsvärme så bör ni ha kylen avstängd på vintern.
Tack, det var bra att veta. Då får vi fundera hur vi löser det under vinterhalvåret.
 
  • Gilla
And.ers
  • Laddar…
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
varmare än kylskåpstemperaturen bör det nog vara i alla fall.
Det verkar efter lite googlande mer ha med kylmediets tålighet att göra än värmeskillnaden mellan rummet och skåpet ser jag nu. Har lite eget intresse i frågan då jag eventuellt behöver en frysbox som i så fall skulle få stå kallt, men dessa verkar lite tåligare än kylskåp.

https://www.nyteknik.se/popularteknik/varfor-tal-inte-miljovanliga-frysar-kyla-6369957

Nåväl, det går ju alltid att chansa. Men den dagen man har 150 liter ruttna bär i frysen är det förstås inte så kul.
 
Är det en kombinerad kyl/ frys så finns risken också att den mest reglerar på kylen och helt enkelt stänger kompressorn långa stunder när det blir lägre än +4 inomhus ! Har råkat ut för detta och frysdelen höll då bara -5 och varorna visade tydliga tecken att de varit varmare än 0 ! Tar numera alltid och stänger av den helt på vintern.
 
Det är ett kombinerat skåp och då fungerar det inte när det blir kallt. Stänger av. Detta för att det är en kompressor och en termostat. Termostaten sitter i kyldelen, gasen åker först in i frysdelen och sen till kylen med termostaten, den känner kylan, hoppsan kallt stänger av. Då har kylan utifrån krypt in i skåpet och det blivit för kallt. Haft samma problem och trodde det var termostaten som sagt upp sig, men nada samma sak. Kom på på plats att när stugan blev varm efter ha varit nästan minusgrader så hoppade skåpet igång,
 
A
Du har upplevt det vanliga att kondenseringstemperaturen på köldmediet är för högt.
därav får du inget tryck in i förångaren och utebliven kokning.

detta händer med de flesta kylsystem i dag som använder bla. R600A. rekommenderat är att titta på typskylten i skåpet och se vilken klimatklass det tillhör, vanligtvis är +16c det lägsta funktionen garanteras för även om det dykt upp några boxar som klarar +10C.
Vanlig fenomen är att frysar går konstant under +16C samtidigt som de larmar för hög temperatur.

har du ett enklare kombiskåp (kyl/frys) med en kompressor och en reglering (termostat) så fungerar inget av delarna under +5C.

Tar kylen skada av att stå för kallt? Nej!
Står kylen kallt dvs fuktigt så kan elkomponenter påverkas negativt.
är kylen igång alstrar kompressorn lite värme som hjälper att hålla undan kondens.

Däremot är det ju inte meningsfullt att ha den igång under +10C.

Lösning? ställ i ett mindre uppvärmt utrymme eller laborera med isolering runt skåpet. med risk för att det blir för varmt när solen sticker fram.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.