Är på planeringsstadiet vad gäller bastubygge, så frågor dyker upp. Vet inte ens om vi vill ha ved eller elbastu. Men nu kommer frågan: finns det något minimimått mellan bastuaggregatet och närmaste laven, med tanke på att man kanske sitter där i strålningsvärmen. Förstår det beror på effekten på aggregaten, men någon riktlinje kanske. Blir det någon skillnad på måttet när man har ved-eller el. Man måste ju kunna lägga in mera ved så för den skull behövs plats.
 
Det finns brandskyddsregler som du måste följa.
 
minimemåtten varierar beroende på agregat. men som svar på frågan så är nog minimemåttet för att säkerställa att inget tar eld & det kasnke inte är så skönt att sitta så nära agregatet.
jag tror att om du monterar agrigatet på utsatt minimemått, så kommer du inte att få plats att sitta där (så nära är minimemåttet)
 
Du får kolla på några el- resp. vedkaminer för att få en hum om min. skyddsavstånd. För vedkaminer så är avståndet betydligt större, vilket inte är ngt större problem. Det är som du skriver ändå nödvändigt att kunna komma åt att lägga in ved i kaminen.
 
Som exempel på vedkamin räknat på ett standard aggregat, 500 mm från brännbart och 1X1 meter fritt framför för eldaren. det går att minska avståndet mot brännbart med tillverkarens skydd eller mineritskivor. Mot brännbart golv 60mm betong. Detta exempel var ett Harvia aggregat men ger en uppfattning om vilken plats ett aggregat kan ta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.