Hej!

Har slitit mig tunnhårig för att komma fram till ett tillvägagångssätt till att renovera våran ekonomidel på vårat älvsbyhus byggt -72.

Som det ser ut just nu så har jag rivit ut hela golvet. Golvet i sig var lagt på en platta på mark med liten luftspalt mellan golvbjälklaget och betongen.
Betongen i sig är väldigt grovgjuten.
För att ni ska få en uppfattning om hur det ser ut så är det en kantbalk på 400mm på plint. Sen en rörelsefog mellan kantbalken och plattan. Denna rörelsefog är satt med masonit innanför ungefär som ett rasskydd.
Plattan i sig ligger 2-5 cm UNDER kantbalkens undersida så det är öppet in under kantbalken om man sliter bort masoniten. (råttor och möss, välkomna in..)

Golvbjälklaget var i sig gjutet in i betongen och var både ruttet och smått mögligt.

Nåväl. Nu är skiten ute och plattan är framme. Nu återstår bara att fixa skiten.
Jag har pratat med diverse kunniga om att;

Lägga plast på befintlig betong, klä den med frigolit ovanifrån och sen armera och gjuta en "ny" sula ovanpå alltihop.
Här har jag fått lite olika bud.
Det finns dom som hävdar att om jag gör såhär så är risken överhängande stor att jag får fuktskjutning upp i kantbalken och ut i syllen.
Sen finns det en sida som säger att det är ett helt okej tillvägagångssätt..

Prata med kundrådgivningen på Platcon.se som specialiserar sig på dessa typer av arbeten och han snöade in på att spärrlaminera den gamla sulan, sen gjuta ovanpå och sen på med frigolit och ett flytande golv på det.
Sula-frigolit-golv.

Ett tredje alternativ är att slå upp bärlinor på kantbalken med syllpapp bakom och bygga ett liknande golv som var där tidigare men med kanske någon lösning på ventilation under. hur jag skall gå tillväga då får väl bli att leda ner ett spirorör i ena änden och ut med ett i andra för jag kan inte ventilera genom kantbalken i o m att tidigare färdigtgolv hade en lägre höjd än överkant kantbalk.

Någon som renoverat något liknande scenario och har tips och trix för hur ni gick tillväga?
 
Ligger kantbalken i jord eller grus eller makadam?
Finns det dränering?
Kantbalken är i betong?
 
Kantbalken "ligger" i sand med ca 1dm mellanrum under kantbalken till sanden. Sen mot rasskydden utanför är det jord. Den är i betong.

Jag har dock kommit fram till att inte ändra utförandet förmycket från original så jag kommer köra med uppbultade bärlinor och bygga ett bjälklag med mellanrum under istället för att gjuta upp.
 
Märklig konstruktion förefaller det mig, men nu är det som det är.
Det kommer att vara fortsatt väldigt fuktigt. RH 100% är vad som kan förväntas. Så även utan ingjutna organiska delar så kommer det inte att fungera med organiskt mtrl någonstans. Även utan organiskt mtrl krävs extremt rent på varenda yta innan det slås igen. Varje smutskorn/damm/jordpartikel är grogrund till mögel med sådan RH.

I grund och botten är det en oisolerad betongplatta på mark. Finns det takhöjd så är förmodligen isolering och ny betong det minst osäkra kortet mot återkommande fuktskador. Oavsett bör enbart fuktgenomsläppliga golv läggas.
 
Jo. Jag kommer att lämna ca 50mm luftspalt och montera en fläkt som får suga ut luften där nere. Sen blir det golvspånskiva och ngn typ av heltäckningsmatta, ej plast.

Blev inte klok på alla olika svar man fick så nu får det bli såhär
 
G Gourmemil skrev:
Blev inte klok på alla olika svar man fick så nu får det bli såhär
Tyvärr är det komplext med fukt. Det är lite som balansgång på slak lina...
Det viktigaste egentligen är väl att man är medveten om att det kan bli problem. Förr visste man att en mullbänk kommer att sjunka ihop och behöva tilläggsisoleras emellanåt, så man förberedde för det. Likaså att golvstockar på mark ibland också behövde bytas då de ruttnat för mkt.

Att organiska mtrl ruttnar är strukturellt kritiskt, men inte så hälsovådligt. Nu är det mer mögel som är problemet. Strukturellt ofarligt, men hälsovådligt inomhus.

Med en utsugsfläkt så bör det inte kunna bli hälsovådligt inomhus iaf. Det är bra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.