Hejhej!

Vi ska renovera ett rum i vårt hus där det sedan ca 2004 sitter en AC på väggen. Den ser ut som ennä värmepump men kan bara ge kyla, inte värme. Vi ska ta ner den och inte ersätta den med något annat. Hur går jag tillväga för att montera ner den?
 
A
Stäng ventilerna på utedelen
Bryt strömmen
Kapa allt
 
Nej du ska inte göra som ovanstående säger, då läcker det ut en massa gas!
Helst tar du dit någon som vet hur man gör!
Men ska du prompt göra det själv, så startar du maskin på full kyla, stänger ventilen för det tunna röret, kör 1-2minuter, sen stänger du ventilen på det grövre röret, och stänger av maskin, nu ska all köldmedia vara i utedelen.
Bäst är att använda manometer, så man vet att all köldmedia är i utedelen.
 
  • Gilla
Papphammar666 och 1 till
  • Laddar…
A
Bortsett från att det är ett miljöbrott enligt f-gasförordningen att göra ingrepp i ett kylsystem utan adekvat behörighetshandling så...
Det är oxå ett miljöbrott att avsiktligt släppa ut fluorerade växthusgaser, samtidigt som det inte är förbjudet att släppa en skit, vilken i detta fallet säkert innehåller lika mycket CO2.

AC´n kommer troligen inte kunna starta i kyl-läge då det är för kallt ute samtidigt som utedelen är den kallaste delen av systemet vilket innebär gasen samlas där.
att stänga kranarna i detta läget (vilket för övrigt en kyltekniker gör) och därefter lossa konorna gör att en minimal mängd gas släpps ut, en kyltekniker måste om han inte får igång AC´n istället använda ett tömningsaggregat vilket inte nödvändigvis kan ta hand om denna lilla gasmängd det rör sig om.

rörlängden spelar roll och om din AC har snabbkopplingar eller inte
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.