Vi låter bygga nyckelfärdigt hus (från A-hus) och skall välja tapet eller måla. I färgbutiken fick vi rådet att det är bättre att måla, då det kan bli sättningar i huset redan efter ett par år som orsakar sprickor i tapeten. Tapeten kanske inte går att få tag på om nåt år, men kulören kan man alltid få.

Vad säger ni? Är det så vanligt med sättningar i nya hus att det är anledning nog att inte välja tapet?
 
C Chast18 skrev:
...Vad säger ni? Är det så vanligt med sättningar i nya hus att det är anledning nog att inte välja tapet?
Det beror nog mycket på var man bygger, vad det är för marktyp, och hur man har anlagt grunden.
Och naturligtvis, vem som har gjort grundarbetet.
 
Redigerat:
Träet rör lite på sig, vi hade ett myrsjöhus från 1988 med treetex och det var hopplöst, sprack i hörnor och längs yttersidorna på fönstet från golv till tak (man ska såklart inte lägga en generalskarv på det sättet).

När vi nu byggde nytt hus körde vi osb+gips med vinkelprofiler av stål i hörnorna mellan osb och tipsen, samt inga generallskarvar. Efter 2 år är det endast runt ytterdörrarna det är lite rörelse i fogarna, så dessa vinkelprofilerna rekommenderas starkt!
 
Vi fick en del sprickor första åren efter inflytt. Bättre att tapetsera efter några år när huset satt sig. Vi gjorde dock någon tapetfondvägg som inte går över hörn osv och den klarade sig bra.
 
C Chast18 skrev:
Vi låter bygga nyckelfärdigt hus (från A-hus) och skall välja tapet eller måla. I färgbutiken fick vi rådet att det är bättre att måla, då det kan bli sättningar i huset redan efter ett par år som orsakar sprickor i tapeten. Tapeten kanske inte går att få tag på om nåt år, men kulören kan man alltid få. Hej bor i tre År gammalt A-Hus, vi blev avrådda att tapetsera av Samma anledning. Eftersom det ingick tapeter i priser och garantin häller valde vi att tapetsera alla rum utom stora rummet med 4,5 m takhöjd. Vi visste och var beredda på sprickor i hörnen eftersom trähus är levande material och rör sig med temperatur. Men på två års bes var det inget större problem som krävde byte av tapet. Det enda var målning i hörn och runt takbalk som behövde fixas. Sen efter tre år är det samma målade hörn i stora rummet som rör sig, men det hår att lösa med rörelse fog. Mitt tips om ni ändå betalat tapet, ni kan även jobba med fondvägg. Lägre rum rör sig mindre. För ärligt kommer ni ha lust och ork att tapetsera själva om tre år? Min målare AHus fixade extra rullar av samma tapet så vad ör det värsta som kan hända? Bra målare och en extra rulle då är ni hemma

Vad säger ni? Är det så vanligt med sättningar i nya hus att det är anledning nog att inte välja tapet?
 
Visst uppstår det lätt sprickor. Särskilt i hörn och ovanför fönster och dörrar.

Detta beror dock sällan på att huset sätter sig utan beror på att bakomliggande trä torkar ut och rör sig.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.