Vi har en TV hängande på väggen mot 10-åringens sovrum, och hon klagar på att hon hör ljudet , även när det är rätt lågt. Huset är från 1927, och andra innerväggar är grova (cirka 3 cm) spåntade brädor, samt gips.

Nu ska vi måla om och fixa, och funderar på ljudisolering. Frågan är om det gör någon skillnad att bara hänga någon sorts dämpande skiva på väggen, som man sedan hänger TVn på? Eller ska man sätta något på hela väggen? Utmed väggen i fråga så är det inbyggda skåp som går upp en bit, men biten ovanför skåpen skulle kunna kläs in om det hjälper.

Några tips på material och tillvägagångssätt?
 
Ljud tar den enklaste vägen så att hänga en skiva lokalt gör inte mycket. Börja med att kolla bakom alla lister och täta där med fogmassa, brandfog eller akustikmassa är bäst. Även dörren till rummet bör drevas för det är normalt inte innerdörrar.

Sådana läckage gör väldigt stor skillnad varav jag rekommenderar det som första åtgärd. Ska man sedan komplettera så är material med hög densitet bäst, alltså material som väger mycket varav gips är det vanligaste använda. För att bli av med högfrekventa ljud bör man också ha isolering i innerväggarna, typ mineralull.
 
Är hyggligt lätt att konstruera en lös "vägg" med isolering för att dämpa ljudet. Likt en sänggavel.
 
Har ni stativet till tv:n kvar? Testa isf att ställa den på skåpen. Det kanske blir någon resonans via väggfästet.
 
Det känns som att ljudet kommer framförallt genom den vägg som TVn hänger på, men det tål såklart att undersökas lite mer. Andra barnet, som har samma antal dörrar mellan TV och säng hör inget, så att det går ut via hallen verkar vara ett icke-problem. Utöver det så är det tätat och med taklist (kvartsstav), och att riva väggen för att isolera känns som för mycket besvär.

Jag funderar i stil med att klä väggen, samt hänga TVn på något sätt som begränsar resonans. Ett lager gips är alltså bättre än de olika skivor/mattor som säljs som ljuddämpande?
 
En annan idé är att skaffa externa högtalare, kanske nåt hemmabiosystem (helst utan subwoofer då :) ) som ni inte hänger på väggen. Då får ni förmodligen också bättre ljud på köpet.
 
Ja, det är ju också en möjlighet om vi inte lyckas isolera. Har funderat på högtalare bakom sängen (mot yttervägg), men ljudet kanske blir konstigt om det inte kommer från "rätt" håll. Misstänker att jag får visst motstånd mot idén att behöva fler synliga prylar i sovrummet bara.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.