Hej,
Är det någon som har ett hum om hur mycket man kan tjäna på att bygga ett lösvirkeshus själv gentemot köpa ett nyckelfärdigt hus?
Ett hus som kostar 1,5miljoner nyckelfärdigt, vad kostar det om jag bygger själv? Kan några som byggt själva dela med sig sina erfarenheter och vad det kostade i slutändan? vore intressant att veta om det är värt mödan att bygga själv.

Lasse
 
Hej!
Jag har räknat lite på det där och visst finns det pengar att tjäna på att bygga själv. Däremot beror ju mycket av totalkostnaden på vilka och hur många entrepenörer man anlitar.
Men som exempel har jag nyligen räknat ut en ungefärlig kostnad på ett 1 1/2 plans hus 7 x 13 m bottenplatta och kommit fram till en kostnad för bara byggmaterial på ca 500000 kr. Detta är alltså exklusive mark, grund, vvs, va, el och inredningar.
En materialsatts på ett prefabhus skulle förmodligen bli en liknande kostnad om man räknar bort all inredningsmaterial. Tyvärr verkar det som att detär där som husfabrikanterna tjänar in sina pengar för jag har ringt och frågat om priser på stommrest vilket dom flesta kan ge däremot är det svårare att välja bort deras inredningsmaterial. Det finns ju förvisso de som är specialiserade på att bara tillverka stomme men då har man ändå all inredning kvar + allt det andra vvs etc. Fick en kalkyl på 860 000 ifrån villa varm på stomme + resning på samma hus som ovan. Då är förvisso villa varm inte den billigaste stommen.......
Ja det är inte lätt men man kan nog tjäna ett par 100000 på att bygga själv. Kan man sedan göra all inredning själv så kan man tjäna ytterligare. :)
 
Tycker det verkar väldigt dyrt med 500000 för bara materialet. Satt och räknade på en m2 välisolerad vägg från innegips till ytterpanel(ca 26-29cm isol., minns inte riktigt) och hamnade nånstans runt 350kr/m2. För enkelhetens skull kan vi säga 400kr/m2. Ett normalhus har en väggyta på runt 130-170kvm(fönsterytan borträknad). Detta innebär att en stomme exkl. fönster och tak, skulle hamna runt 50000kr(130m2 vägg). Fönster till en normalvilla(typ älsvsbyhys) går kanske på 80000kr. Dessa 130000 är som jag förstått de största posterna och jag har väldigt svårt att se hur virket till takstommen, takisolering, plåt, innerväggar mm skulle kosta ens i närheten av 370000.
Kanske är jag ute och cyklar i fel riktning på en motorväg?
Jag menar på att du sparar flera hundra tusen på att göra det själv, se dig omkring på forumet och se folk som byggt hus på 200m2 för runt 1 miljon (hade antagligen kostat runt 2,5miljoner nyckelfärdigt), så självklart sparar man stooooora pengar. Sen att det antagligen är ett jävla slit är väl en annan femma:)


P.s Nu kommer väl kalylgudarna här på forumet och mördar mig. D.s
 
Intressanta svar.

Är det svårare att få banklån om man är sin egen byggare?

Lasse
 
Bob_the_builder
Ja, det vill jag nog påstå. Man får vara väldigt seriös när man lägger fram kalkylerna och argumentera för sina kunskaper och förutsättningar att bygga klart i rimlig tid. För banken kan det ju vara en väldigt riskfylld affär - att plötsligt stå med en halvbyggd (felbyggd?) villa som kanske i värsta fall måste rivas. Å andra sidan, om man lyckas övertyga banken, så är det ju i stället en säker affär - en kund som bygger åt sig själv bygger bra och dessutom billigt - långt under marknadsvärdet. Lysande säkerhet!
 
Nu vill jag inte förta glädjen för någon, men det kan bli billigare eller dyrare att bygga själv. Det beror helt på hur du värderar din egen tid och hur duktig du är.

Man brukar räkna med att en "amatör" jobbar tre gånger långsammare än ett proffs. Således behöver du kanske tre gånger mera tid för att bygga samma sak. Då kan du räkna vad dina byggare kostar och jämföra vad din egen tid är värd tex om du ar tjänstledigt.

Om du är höginkomsttagare så lönar det sig antagligen att anlita fackmän. Å andra sidan är det kul att bygga själv, speciellt om man inte är stressad och hus som byggs långsammare blir bättre, det bara är så..
 
searcher skrev:
Intressanta svar.

Är det svårare att få banklån om man är sin egen byggare?

Lasse
Nä det är det inte om du tar en matrialoffert exepel från beijer så är det inte det bara banken tror på offerten
 
Min erfarenhet av kalkylerandet är att det är väldigt svårt (om man är orutinerad) att få med alla utgifter. Själva stommen blir, som du redan märkt, förvånansvärt billig. Men sedan tillkommer en massa småposter, som snabbt summerar upp till mycket höga belopp. Bara en sån post som spillet. Det finns säkert vedertagna tumregler för detta, men det verkar som det hamnar någonstans i storleksordningen 20-30%.
Vad gäller banken så upplevde jag inte att det var något problem att jag var självbyggare. De var inte särskilt intresserade av min kalkyl, utan litade på mina siffror.
 
Håller med föregående talare. Som amatör är det otroligt svårt att förutse de faktiska kostnaderna och att faktiskt tänka på ALLT. Vi är väldigt välplanerade människor med stora kontaktnät av proffs och vi har tänkt och räknat länge och mycket, ändå slog det i slutänden på ett par tusen per kvm i vårt bygge.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.