Vi har en sluttningstomt och har valt att rita på ett hus i 3 etage med övervåning på mellersta delen. Boytan är på ca 108 kvm och övervåning på 30kvm.

Är fram och tillbaka om vi ska anlita en arkitekt för synpunkter, men tänkte kolla med er först hur mycket synpunkter ni har. Kom med infallsvinklar som vi inte tänkt på, kanske har vi blivit "blind" för vissa saker.

Senaste som jag funderar kring är om man inte ska ha någon klädkammare på övervåningen, att man blir irriterad på att kånka upp tvätten....bättre att ha den på nedervåning närmare tvättstugan, kanske istället flytta upp kontoret? Vad tror ni?

Ni som är byggkunniga, tror ni att det blir ett komplext hus att bygga och därmed överdrivet dyrt?

 
  • 1_012.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Överdelen på den mellersta sektionen...
 
  • 2_009.jpg
Är huvudingången den som är mitt emot tvättstugan? Det verkar inte finnas utrymme där för att hänga kläder och lägga skor. Har ni barn eller kommer att skaffa det? Jag tycker det verkar vara långt att bära matkassar från bilen till köket. Sen förstår jag inte riktigt en del utrymmen, är det en trappa inne i badrummet på bottenvåningen? Sovrummet verkar få en konstig form pga duschen.

Pernilla
 
Svar till Pillan:

Är huvudingången den som är mitt emot tvättstugan?
SVAR: Ja, vi har valt att inte ha någon groventre, och valt en "Sommaringång" direkt in i vardagsrummet.

Det verkar inte finnas utrymme där för att hänga kläder och lägga skor. Har ni barn eller kommer att skaffa det?
SVAR: Vi har en 1-åring, gillar inte stökiga hallar...hade tänkt att man skulle hänga in i tvättstugans garderob... och endast ha gästers kläder i entrén. Kanske att man behöver mer utrymme för det i tvättstugan, tack!

Jag tycker det verkar vara långt att bära matkassar från bilen till köket.
SVAR: Vi kommer att ha en väg ända upp till entrédörren, till höger på tomten, kanske inte blir det snyggaste, men det krävs nästan annars kommer man att ångra sig. Det är öppet mellan hallen och köket, så man kan ställa kassarna i hallen, gå ned till köket och ta kassarna från hallen. Min tanke var så, men då är det inget räcke däremellan utan endast en 10dm kant. Ganska omöjligt om man har småbarn, men ritade detta då vi ännu inte hade barn... Så jag undrar om den ideén kommer att fallera... Måste fundera över detta....

Sen förstår jag inte riktigt en del utrymmen, är det en trappa inne i badrummet på bottenvåningen? Sovrummet verkar få en konstig form pga duschen.
SVAR: Ja, det är en trappa nedåt i badrummet, för att kunna ha en dörr ut mot vinterträdgården som ligger ett etage ned...
Jag är lite mot konstiga rumsformer, men det kan bli ett spännande barnrum. Det är ett loft i det rummet, vet inte om det syns på ritningen, kan bifoga en närmare bild.
Hade tidigare ritat på ett badrum i L-format, och sovrummet var rektangulärt, nackdelen var då att toastolen och handfaten kom innanför dusch/bad vilket jag inte tycker är någon bra lösning (blöt om fötterna)...och att det inte var någon utgång mot vinterträdgården. Frågan är om man hittar någon bra dörr för detta...
 
  • sovr_och_badrum.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Svar till Daniel:

Ser inte att det finns så mycket förråds utrrymmen inne i huset? Ni kanske har garage eller FRD ute någonstans men annars så brukar det ju bli så att man samlar på sig en massa skit som skall förvaras.

Går aldrig att få för mycket FRD utrymmen....

SVAR: Ja, det har blivit bortprioriterat... (hur man nu kan prioritera bort det) Vi har ett uteförråd ovanpå garaget i anslutning till gästrum som även finns där. Vi har möjlighet att göra om kontoret på nederplanet (det lilla rummet som ligger intill tvättstugan) till förråd. Det blir ju lite beroende på hur många barn man får och sen kanske man får klara sig utan förrådet där tills barna är utflugna. Är lite rädd för att bygga för stort, det kostar och kanske inte blir så bra efter det att barnen är utflugna. Lite svårt att bestämma mig hur jag ska tänka kring denna sak...
Det är ju ofta så att man samlar på sig så mycket skit som man får plats med, vi har fyllt hela källaren i vårt nuvarande hus...men har man inte det utrymmet kan man ju inte ha det så...
Tror du/ni att det kan fungera som en medelväg att tänka såhär med förrådslösingen?

Tror att det kan vara mysigt med sovrummet på övervångingen. Men kanske större garderobsdel där?
SVAR: Ja, det blir en lite "privat" våning. Men som jag skrev så funderar jag starkt på att flytta ned klädkammaren till nedervåning och kanske flytta upp kontoret... För att slippa kånka tvätt upp och ned. Kanske istället ha lite fler garderober uppe...i alla fall.


 
Tack för era kommentarer, ska genast se över ritningen, kom med mera!
 
Hej!

Vill ni göra det lite enklare att bygga kanske ni kan ha samma bredd på köksdelen och vardagsrumsdelen. Det kanske inte är så mycket dyrare att öka bredden på vardagsrummet till samma som köksdelen eftersom det då försvinner två hörn och då får ni ju samtidigt mer yta. Med den formen på huset kanske ni kan peta in ett avlångt arbetsrum nedanför köket och ha förråd i det som ni nu tänkt som arbetsrum.

/pinebar
 
Hade du tänkt något så här från början? Jag tycker det ser bättre och mer lättmöblerat ut. Och mer rättvist ifall ni skaffar 2 barn, eftersom sovrummen blir lika stora.

Sen undrar jag hur handikapp-vänlig er bostad är? Det finns väl en hel del regler om det som man måste ta hänsyn till. Tänk också om det händer er eller ert barn en olycka, kanske någon av er bryter benet eller får problem med knäna och på så sätt får problem med trappor. Jag har en kompis som är rullstolsburen. Hon har visserligen kravlat upp för alla trapporna en gång hemma hos oss (hon är helt lam i benen), men annars umgås vi bara på nedervåningen. Det är synd eftersom barnrummet, där hennes och min dotter gillar att leka är på ovanvåningen.
 
Lite fler synpunkter. Det blir långa rördragningar (=dyrt) eftersom toa, tvättstuga och kök inte är samlade. Varför ha en utgång från toan till trädgården? Vi hänger ofta ut tvätt på sommaren, bättre med en utgång från tvättstugan. Toa och tvättstuga kanske kan byta plats.
När det gäller förråd/garderober har vi, 2 vuxna +2 barn, villa 143 m2:
ett utomhusförråd, vind (som vi inte använder), klädkammare, 2 garderober i ena barnrummet, 3 garderober i hallen och en garderob i köket (städgrejjer). Dessutom har vi extra: ett hyllsystem i grovingången och en garderob i andra barnrummet. Vi utnyttjar allt maximalt, och ändå är vi ganska duktiga på att rensa, har tex inga kläder som är för små för den yngsta.
 
Svar till Daniel:

Det badrummet du hade ritat var ju lite intressant med trappa NER till dörren om jag fattar rätt....
SVAR: Javisst, det blir som lite spännande, men frågan är om man bara krånglar till det...Ja, trappan är ned mot dörren

Blir ju väldigt fläschigt innvändigt med trappan men... vart tar vattnet vägen som du strittar ner där i hålet mot dörren? Tänk dig en liten vild unge som leker och plaskar runt... blir fan blött i hela badrummet.
SVAR: Tja, då måste man ju ha en lösning med cyfon där nere...om det nu kan fungera...

Mitt förslag... Sätt dörren i golvnivå på badrummet och göra trappen ner på utsidan av huset istället!
SVAR: Ja, då gör man det ju genast lite enklare för sig. Men då krockar den utgången lite med utgången från matrummet...tror det syns på den första ritningen jag bifogade på hela huset.

Ingen risk att man snubblar ner i trapphålet heller på fyllan!  ;)
SVAR: Ja, det finns ju en viss risk för fall... man kommer att vara på helspänn hela tiden...

PS I vilket program har du ritat husritning i? DS
SVAR: Jag har gjort ritningen i Corel Draw


Jag ska ta och fundera runt lite och sätta mig ned i Corel igen och försöka komma på nån bra lösinng, tack för dina synpunkter! Jag återkommer...

 
Man kan ju ha trappan i hallen innan man går in i badrummet också. Inga mer kommentarer om fyllor tack. Fast det bästa tycker jag är att ha en trappa utanför huset som inte krockar med utgången från matrummet, dvs går åt vänster. Utgången från matrummet ser ut att vara två utgångar, eller? Det räcker med en.

Pernilla
 
Svar till pillan71:

Hade du tänkt något så här från början? Jag tycker det ser bättre och mer lättmöblerat ut. Och mer rättvist ifall ni skaffar 2 barn, eftersom sovrummen blir lika stora.
SVAR: Tja, nästan. Badrummet var mer i L-form, jag kan bifoga den så får du se. Jag vill gärna ha badkaret bredvid det stora fönstret så man kan kika ut när man sitter i badet. Men det är svårt att hitta någon lösning då, toaletten och handfatet kommer längst in i badrummet, och det vill jag helst inte, pga att man blir blöt om fötterna om nån duschat/badat...och måste gå förbi till toan/handfatet...
Ja det ser bättre ut med rektangulära rum, jag håller med. Att rummen inte är lika stora och så, tycker jag spelar mindre rum, då får de byta vart och varannat år.... (det gillade jag när jag var liten i alla fall...)


Sen undrar jag hur handikapp-vänlig er bostad är? Det finns väl en hel del regler om det som man måste ta hänsyn till. Tänk också om det händer er eller ert barn en olycka, kanske någon av er bryter benet eller får problem med knäna och på så sätt får problem med trappor. Jag har en kompis som är rullstolsburen. Hon har visserligen kravlat upp för alla trapporna en gång hemma hos oss (hon är helt lam i benen), men annars umgås vi bara på nedervåningen. Det är synd eftersom barnrummet, där hennes och min dotter gillar att leka är på ovanvåningen.
SVAR: Ja, det är sant, finns en del regler för sånt, men jag har inte riktigt kläm på dem. De två trapporna mellan de tre etagen, kan jag inte tänka mig är något problem, man får installera hissar om någon familjemedlem blir rullstolsbunden, väljer man ett sånt här hus måste man ju göra det... Men det är lite taskigare om man får besök av handikappad eller om man blir på kryckor ett tag... Men för enstaka tillfällen går det, vi har alltid lyft min rullstolsbundna mormor uppför trappori diverse olika hus. Och trappen i badrummet är ju inget man "måste" utnyttja, det är ju inte någon huvudingång typ, så jag tror inte den kan spela någon roll för handikappreglerna. Men däremot den lilla avsatsen i badrummet på 0,15.... den är nog lite onödig och inte direkt handikappvänlig. Där blir det nog stop för bygglovet...

Tack för dina synpunkter! jag säger som jag sa till David, jag ska försöka rita om badrummet igen, är som inte riktigt nöjd, tror det kan bli bättre på nåt sätt...
 
Pillan, här kommer den första ritningen på badrummet, i "L-format".
Glömde bifoga den i förra svaret.
 
  • badrum_L.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Svar till pillan71:

Man kan ju ha trappan i hallen innan man går in i badrummet också.
SVAR: Fast då blir man ännu mer låst vad gäller handikappanpassningen, då får man en till trapp att sätta hiss i utifall att, badrummet måste man komma åt enkelt. Kanske jag missuppfattar....Då måste man gå i trappen för att komma till badrummet, som trappen är nu - bara när man ska gå ut/in från badrummet/vinterträdgården vid speciella tillfällen.

Inga mer kommentarer om fyllor tack. Fast det bästa tycker jag är att ha en trappa utanför huset som inte krockar med utgången från matrummet, dvs går åt vänster.
SVAR: Ja, det är ju klart, dumt av mig, man kan sätta en svängande trapp där, tack! Ska fundera!

Utgången från matrummet ser ut att vara två utgångar, eller? Det räcker med en.
SVAR: Nja, tanken är att man ska kunna skjuta upp dörren där och få som ett enda stort rum liksom, att vinterträdgården är i samma plan som matrummet och som blir ett med matrummet, är du med? Men jag har inte hittat någon lämplig dörr ännu, men jag tror det finns... Om någon har förlag på dörrlösning så hojta! Måste nästan bli någon typ av skjutdörrar eller vikdörrar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.