Min fru är perverst förtjust i rosor, och själv avskyr jag taggbuskar. Nu hotar hon med att köpa diverse rosbuskar och klängrosor....

Nån som vet nån rossort som inte har taggar? Det borde väl finnas nån sort som någon vettig själ tagit fram? Jag har sökt lite på Internet men det enda man hittar är "ingen ros utan törnen/taggar"....
 
Inte helt taggfri, men den jag haft minst bråk med vid beskärning:

Ghislaine de Feligonde zon 1-3

Här är en representativ bild:
http://www.justourpictures.com/roses/ghislainedefeligonde.html

Jag köpte den för 4 år sedan på Blomsterlandet, växer fort, får massor av blommor () som skiftar från rosa-laxrosa-ljusorange till vitt och blommade förra året från maj till december. Taggarna är inga törnen utan stjälkarna är mera håriga, inte speciellt vassa. Rådjuren skyr den som pesten (den enda av mina rosor de inte äter knopparna på, jag har ingen aning om varför).

Doftar svagt.

Helt taggfria rosor har jag aldrig sett. Risken är att om någon odlat fram en taggfri ros så kan något annat också fått stryka på foten. Det viktigaste med rosor är att hitta sådana som är hyfsat motståndskraftiga mot sjukdomar, klarar klimatet, är i en färg man gillar och doft är aldrig heller fel. Zetas katalog ger en fingervisning om bra/dåligt (http://www.zetas.nu), många plus är bra.

En annan approach är att köpa rosor med stora tydliga törnen, då kan man gripa tag i stjälkarna mellan törnena och slippa få hål i skinnet.

Två favoriter:

Arthur Bell, stora gula doftande rosor
http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=363

Dame de Coeur, stora mörkt körsbärsröda svagt
doftande rosor.
http://ufm.kgb.ru/photos/masha/rose/DameDeCoeur.jpg/view

Båda får blommor som ser ut som snittrosor från blomsteraffären.

/ama
 
Kalle, det är bara att ge efter och inse att det inte är du som har byxorna ;) Låt tanten få ha lite rosor. Blir taggarna för jobbiga får hon väl klippa dem själv.
 
Vem har byxorna på sa du? 8)

Det blev en gullclematis som klänger uppför en spaljé, och längs altanen blir det 9st hydrangea arborescens (annabelle)

Oooh så skönt att slippa taggar..och frun är helt nöjd också.

Credit till de trevliga, kunniga människorna på Ösmo Plantshop.
 
Tack förresten för tipsen och råden, även om det blev en annan lösning. :)
 
Jag har en "Reine des Violettes" den saknar helt taggar, är vacker och doftar mycket gott!

I Lars-Åke Gustavssons verk "Rosor för nordiska trädgårdar" (Natur och Kultur, två volymer) nämns 11 olika rosor som helt saknar taggar och 36 olika rosor som har ytterst få taggar.

8)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.