Så jag har nu fått vår luft-luft värmepump installerad och den fungerade till en början. Sen blev det ett strömavbrott och efter det så ger den inte någon värme längre. Jag har även testat avfuktningsfunktionen och den fungerar inte heller.

Jag har försökt hitta info om man kan göra en "hårdreset" men det verkar inte gå.
Utomhusdelen kämpar på och det tjockare röret som går in i inomhusdelen blir väldigt varm. Det tunna röret är typ rumstemperatur.

Vad ska jag göra?
 
Kontakta installatören, det bör finnas ganska generös garanti på dessa och det låter som att det är en nylig installation.

Efter min erfarenhet så är det långlivade maskiner om de är av gott märke. Har själv en IVT Nordic Inverter (en Sharp-konstruktion i grund och botten) med ca 20 år på nacken och funkar perfekt fortfarande,
 
Värmepumpen har stått oinstallerad flera år så garantin är slut.

Har ju funderat på om gasen "läckt ut" men kan det tjocka röret bli så varmt så att man inte kan ta på det om den har för lite gas? Det tunnare röret är som sagt rumstemperatur så värmeväxling verkar ju ske...
 
Tekniska frågeställningar kring LLVP är jag dålig på, kan bara det sporadiska löpande underhållet och litet kring dimensionering och placering. Får du inga bra svar här så testa Värmepumpsforum. Men från vad jag kan se som lekman behöver du kontakta en certifierad kyltekniker som kan ditt system.
 
D Dvärsätt skrev:
Så jag har nu fått vår luft-luft värmepump installerad och den fungerade till en början. Sen blev det ett strömavbrott och efter det så ger den inte någon värme längre. Jag har även testat avfuktningsfunktionen och den fungerar inte heller.

Jag har försökt hitta info om man kan göra en "hårdreset" men det verkar inte gå.
Utomhusdelen kämpar på och det tjockare röret som går in i inomhusdelen blir väldigt varm. Det tunna röret är typ rumstemperatur.

Vad ska jag göra?
Om felet uppstod efter ett strömavbrott så ligger det nära till hands att tro att någon strömspik har slagit ut någon elektronik, tar nu för givet att du kollat att du har ca 230V till matningen efter att det strular och självklart att det är en sol i displayen för värmedrift.
Köldmediebrist låter osannolikt efter ett strömavbrott.
Blinkar någon av lamporna på innerdelen?
Lossa plastkåpan på utedelen på höger sida där rör och el går in, titta in och snett upp mot locket och kolla om den röda dioden lyser med fast sken eller hur många gånger den blinkar i följd innan ett kort stopp uppstår och samma blink upprepas
 
  • Gilla
Dortmunder DAB
  • Laddar…
Börjar misstänka att det ändå är för lite köldmedium. Den värmer luften 5 grader (från 13 till 18) men då har jag mätt luften som kommer direkt ut från utblåset. Känns detta som en rimlig förklaring?

Och jo, jag har tittat på alla självklara saker. Allt fungerar som det ska förutom att den inte värmer tillräckligt.
 
Den absolut vanligaste orsaken till ingen värme är att maskinen är inställd på kyla (och tvärtom).

Symbolerna för sol och snöflinga (vanligaste) är otroligt lika och dessutom alltid lite förvillande.

Kolla att den är rätt inställd!!! (Jag har själv gjort fel på detta vid två tillfällen)
 
Om det grova röret blir varmt så är inte maskinen felaktigt inställd. Den står nog helt riktigt i värmeläge. När du säger att röret blir så varmt att du inte kan ta på det så tror jag att det är köldmediebrist. Kylsystem som har för liten mängd medie beter sig precis på det viset att hetgas temperaturen sticker iväg. Att det hände i samband med ett strömavbrott tror jag snarare är en slump att du upptäckte felet då. Troligtvis kan den ju ha klarat av att nätt och jämnt hålla någorlunda temperatur, många blir förvånade hur pass lite gas som krävs för att pumpen ändå ska avge värme. Min gissning är att systemet näst intill är tomt.
 
Vidare inspektion av kopplingarna på värmepumpen kan vara lämpligt. Kolla både kopplingarna på utedelen samt i andra änden ut från innedelen. 4st flare kopplingar totalt. Är det de minsta oljekladd i närheten av kopplingarna så är dem inte täta och då är det en installationsmiss.
 
Jo, den står på solsymbolen så jag har inte tagit fel.

Ja, jag ska inspektera kopplingarna. Den grövre kopplingen vid inomhusdelen var faktiskt lite kladdig och jag kunde dra åt den med skiftnycklar. Förhoppningsvis läcker det inte längre i alla fall. Funderar på om jag kan koppla in en manometer och kolla trycket. Någon som vet hur mycket gas det är som standard i dessa maskiner? Under 1 kilo?
 
Har jag rätt i att det är R410A i Mitsubishi FH35? Det verkar inte gå att köpa som GDS-sats i Sverige.
 
Är det olje film vid anslutningen låter det onekligen som läckage.
Men inte har det kommit via strömavbrott i alla fall så där finns då inget samband som man först kunde tro !!!
Det är R410A

Den är ju nyinstallerad så det är bara att kontakta återförsäljare/montör så får dom fixa det.
 
Är den ”fulinstallerad” av icke godkänd kyltekniker (varför annars lägga ut tråd här)? Det är fortfarande tillåtet att fylla på R410. Kan dock bli svårt att få någon att befatta sig md maskinen.
 
Att du ”kunde” dra åt kan även betyda att du istället har dragit för hårt och spräckt konan.
 
Är det en riktig installatör som gjort detta så är det bara att reklamera jobbet. Dock tyder mycket på att det inte är en certifierad person som gjort installationen då de flesta i branschen inte skulle misslyckas med sina flare kopplingar. Det dras normalt med momentnyckel (vissa hävdar att momentet sitter i handlederna och det må så vara)

Utöver det så bör skarvarna läcksökas under drift samt systemet vakumsugas först och kontrollera täthet innan uppstart. Inget av detta verkar vara gjort vid installationen så det mesta talar för att du måste söka efter en riktig installatör i närområdet och bita i det sura äpplet för att då problemet åtgärdat.

Jag skulle aldrig rekommendera att du försöker kontrollera trycket eller jobba med kylkretsen själv, dels för att man inte får göra det men även för att systemet är oerhört känsligt för överfyllnad av gas och än mer känsligt mot fel typ av gas, så om du vill ha nytta av din pump i många år framöver så är det bara att leta upp en duktig Kyltekniker som kan hjälpa dig. Utan kunskapen som krävs så kommer pumpen aldrig någonsin att kunna vara så effektiv som den borde vara och du lär aldrig bli nöjd med energiförbrukningen och livslängden som pumpen kommer att ha tråkigt nog.

I min mening så är vikten av en riktigt jäkla bra installation till och med viktigare än valet av pump. Om man anlitar den bästa tekniker man kan hitta så svider det bara en gång och det är när fakturan kommer. Tar man någon som gör ett dåligt jobb så får man lida för det tills den dagen då pumpen måste bytas ut.
 
  • Gilla
Harald Blåtumme
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.