Violina Violina skrev:
Jag antar att det är hyresgästföreningen du menar..

Men VAD tänker du att de ska göra i en situation som rör någon som ÄGER sin bostad?
Bostadsrätt är inte ägande i korrekt mening du är bara ägare till rätten att bo
Det är en socialistisk illusion och föreningen kan vräka dig om de tycker att du inte ska gnälla om mögel och att din hälsa förstörs
Bostadsrätt är en juridisk konstruktion för att expropriera kapital av socialister
 
  • Haha
  • Wow
Fairlane och 1 till
  • Laddar…
Claes Sörmland
M waleus87 skrev:
Det ena som självklart oroar mig är hur det blir med vår nyköpta bostad, kommer vi ens kunna bo i den på sikt, kommer detta att åtgärdas så det blir permanent bra osv. Men just nu är det ändå sekundärt.
Lägg ingen energi på den oron, det är klart att taket kommer att tätas och vinden saneras. Av bostadsrättsföreningen. Hur deras försäkringar ser ut är styrelsens huvudvärk, inte din. Ditt jobb blir att ligga på, att ringa emaila och följa upp. Alltid vänlig men hård. Alltid konstruktiv och lösningsorienterad. Och inget prat om hur synd det är om dig och din situation; de flesta skyr upplevelsen av andras självömkan och offerskap. (Jag skriver det senare för att du (helt förståeligt i den akuta situationen) ger uttryck för detta här.

M waleus87 skrev:
Det jag mest oroar mig över nu är vårat mående. Jag var på vinden drygt 10 min med fastighetsskötaren igår och vaknade imorse med röda ögon, det kliade i hela ansiktet, var totalt täppt och hosta. Efter flertal mediciner mot allergi och astma och ett tag på jobbet var jag bättre, men åter sämre vid hemkomst. Jag har små barn, de sover precis under vinden och ett har fått svår eksem och två med astma hostar konstant i månader. Det är inte enkelt heller i nuvarande tid att hela tiden bevisa för omgivningen att vi har astma och inte Covid. Lämnat upprepade prover för att påvisa att vi inte är sjuka.
Här ska du lägga din omedelbara energi. Vart kan du flytta med familjen? Vad har du för nätverk i form av släkt och vänner? Kan t o m bostadsrättsföreningen vara behjälplig? Detta ligger ju i praktiken på dig nu.
 
  • Gilla
john.h och 3 till
  • Laddar…
Som sagt urtufft läge men du kommer klara det och det kommer bli bra... men du måste bort från möglet under saneringen och nu utredningen
 
Sen får man ju tänka på vad man fokuserar på. Möglet på vinden har nu ts sett och oroar sig över men personligen tror jag ju det handlar om nåt annat om det är så illa att man blir sjuk av det. Har vatten runnit ner i väggar så kanske det är ett angrepp nere i bostaden någonstans som är orsaken. Lägger man fokus på taket och de prickar som är där så kanske de åtgärdar det och sen fortsätter problemen ändå............
 
  • Gilla
byggarätt och 1 till
  • Laddar…
Alebaleportocale
Är det inte dags att kontakta en advokat knske? Som får reda ut snabbt att brf en är skyldig att anmäla? Samt hur det blir med boendet framöver? Visst, det kostar ett par tusen. Men med dina besvär hade jag gldligen betalat dem för att vara nöjd med att jag åtminstone gjorde allt jag kunde. Du kanske tom har rätt till juridisk hjälp via din hemförsäkring, kolla där.


När vi hade ett liknande problem (brf en ville inte anmäla en skada till försäkringen och tyckte att vi skulle bekosta det själva) pratade vi med vår handläggare på vår försäkring. Hon hjälpte enormt att pressa brf en. det kanske hjälpte att både vi och brf en hade försäkringarna på samma ställe, men oavsett. Ligg på och se till att få hjälpen du behöver. Annars skulle jag hitta en tillfällig hyresrätt, hur liten den än må vara.
 
  • Gilla
byggarätt
  • Laddar…
B byggarätt skrev:
Bostadsrätt är inte ägande i korrekt mening du är bara ägare till rätten att bo
Det är en socialistisk illusion och föreningen kan vräka dig om de tycker att du inte ska gnälla om mögel och att din hälsa förstörs
Bostadsrätt är en juridisk konstruktion för att expropriera kapital av socialister
Första raden i inlägget stämmer.

Men sedan...

Föreningen kan INTE "vräka" någon som uppfattas som gnällig. Och de politiska teorierna hör inte hemma på detta forum.
 
  • Gilla
Hep och 3 till
  • Laddar…
Det är dock bra att upplysa om nackdelen med bostadsrätt mot äganderätt, i detta fall är medlemmen helt i händerna på styrelsen som kan agera som yra höns om dom känner för det...
 
  • Gilla
byggarätt
  • Laddar…
Fairlane
B byggarätt skrev:
Detta är ett bedrägeri för mögel i den omfattningen är inte möjlig på ett par månader!
Dolt fel....
Bara så att inte TS tror att detta är korrekt, det är inget dolt fel.
Fel JA, dolt NEJ
 
Det behöver inte heller vara någon skillnad. Jag hade en kollega i Los Angeles som hade ett tjock regelverk att hålla sig till för sin "ägda" lägenhet. I hans område var barn totalförbjudna, fick inte ens vara besökare. Om man parkerade sin bil synligt på gatan måste den vara en av 5 uppräknade bilmärken där Porshe låg sist osv.

Har släktingar med hus i Frankrike, där vägföreningen har satt upp regler om inom vilka datum man får bygga eller renovera osv. En vägförening i Sverige har ingen rätt att lägga sig i vad jag gör på min tomt. Som jag uppfattat det så har den Franska vägföreningen rätt att utkräva böter eller skadestånd om man bryter mot deras regler.

Så jag tror faktiskt inte att det behöver vara så stor skillnad mellan tokiga regler oberoende av ägarform.
 
Redigerat:
  • Gilla
  • Haha
Claes Sörmland och 3 till
  • Laddar…
H hempularen skrev:
Om man parkerade sin bil synligt på gatan måste den vara en av 5 uppräknade bilmärken där Porsche låg sist osv.
Uppenbarligen ligger Sverige långt efter när det gäller ordning och reda! :(
 
  • Gilla
Jonatan79
  • Laddar…
Hej igen!

Det var en man här för nån vecka sedan. Pga Covid och restriktioner kunde inte jag vara hemma samtidigt när han och fastighetsskötaren skulle titta. Enligt honom var allt ok, enligt honom ingen fult nånstans, normal kondens på vinden (det finns öppet ventilationshål på vinden och när varm luft kommer upp på vinden så är det inget konstigt att det bildas kondens). Massvis med svarta fläckar på takets insida enligt honom var inte mögel, utan att ytan är behandlad med nån spraypulver och den ytan när den blir fuktig blir missfärgad. När jag påtalade också att jag har upprepade gånger sagt att ventilationsdon inte fungerar i nåt rum, svarade han att det hade han inte för uppdrag att kika. Men han kollade och konstaterade icke fungerande ventilation och hänvisade att BRF får kika på det. Sedan dess har inget hänt.

Vet någon om vad är det för ytbehandling han pratade om och huruvida det stämmer att det är missfärgningar och inte mögel?
Ok, om det inte är mögel på tak, men svarta fläckar på golv där det varit fuktigt, kan väl inte vara något ”normalt” också? Se bild

Jag har skaffat två luftrenare hemma, och tro det eller ej, men mått betydligt bättre och tagit allergimedicin vid behov och inte dagligen, samt kunnat minska på astma medicin. Vad det än är, så är det något fel i bostaden. Och jag vet inte hur jag ska få BRF att kolla det ordentligt, och har inte möjlighet i nuläget att anlita besiktning privat.

Trägolv på vinden med svarta fläckar som kan vara missfärgning eller mögel.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Svarta fläckar på vitmålad vägg intill en vit rörledning, misstänkt för mögel eller missfärgning från fuktskada.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Insida av tak med svarta fläckar och kondens, möjlig fuktskada eller ytbehandling.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Claes Sörmland
Så då låter det som falskt alarm då. Kanske är problemet bara dålig ventilation av bostaden kombinerat med höstförkylningar. Alla har väl dessutom trängts extra mycket hemma nu när COVID-19 har satt stopp för besök utanför hemmet.
 
Mögel finns i princip alltid där fukt och organiskt material finns
Damm kan ha liknande effekt eller pollen
Om luftrenare ger lindring eller tar bort symptom så har du problem med partiklar som luftrenaren klarar av att avlägsna
Det som ger förbättringen av din situation kan vara att luften byts oftare med luftrenare
Då luftrenarna blåser runt inne

Det låter som att det lät allvarligare än vad läget är just nu ... men viktigt att veta är att mögelangrepp kan variera och bli värre när de torkar och övergår till dammspridning
 
Min ickeprofessionella tanke rörande detta är att ju mer man tänker och spekulerar omkring fläckar och beläggningar ju värre och farligare verkar dessa.

Om där nu är ett reellt problem med luftflöde i ventilationsdon/fläktar etc så finns det företag som fixar och åtgärdar detta om man inte själv kan lösa det.
Huruvida det är föreningens eller bostadsrättsinnehavarens ansvar i detta fall, ingen aning.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.